Categories: Cultura

Povestea procurorului Panait, fost coleg cu Ponta, ajunge pe marile ecrane

Una dintre cele mai așteptate lungmetraje ale anului 2015 va ajunge pe marile ecrane din țară la finele lunii februarie. Filmul „De ce eu?” spune povestea tânărului procuror Cristian Panait, a cărui sinucidere a făcut vâlvă la începutul anilor 2000. Panait a fost coleg cu actualul premier Victor Ponta, despre care s-a speculat că a fost ultima persoană care l-a văzut în viață.

Prima variantă a filmului „De ce eu?” a fost difuzată deja la Timișoara, în 2014. În februarie, pe marile ecrane va ajunge varianta finală a poveștii lui Cristian Panait. Tânărul procuror încerca să rezolve un complex caz de corupție al anilor 2000. Suspectul era chiar unul dintre colegii săi, acuzat de corupție, fals și uz de fals și luare de mită. În timp ce se ocupă de caz, Panait începe să-și piardă încrederea în sistemul judiciar din România și sfârșește prin a se sinucide, în aprilie 2002, la doar 29 de ani, aruncându-se de la etajul patru al blocului în care locuia. Expertiza post-mortem a concluzionat că Panait a recurs la acest gest din cauza unor probleme psihice, dar familia lui nu s-a împăcat niciodată cu acest verdict. „Victor Ponta știe exact cine se ascunde în spatele asasinării procurorului Panait! Nu-l învinuiesc personal, dar sunt convinsă că știe exact cine se ascunde în spatele asasinării. S-a lăudat că i-a fost prieten, aștept cu nerăbdare să ajungă la Putere să văd dacă va redeschide dosarul, căci a fost crimă, nu suicid, așa cum s-a susținut”, spunea, acum câţiva ani, mătuşa lui Cristian Panait, Eleni Dumitru.

„Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu. În rolul principal îl veți putea vedea pe Emilian Oprea, actor care se află la prima apariție ca protagonist într-un lungmetraj. Alături de acesta mai joacă Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras și Virgil Ogășanu. Filmul va rula în cinematografe din 27 februarie. Regizorul Tudor Giurgiu este cunoscut pentru pelicule de succes precum „Legături Bolnăvicioase” sau „Despre oameni și melci”.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Polistele, pătimesc în continuare! Opt înfrângeri la rând

Seria interminabilă de înfrângeri pentru prim-divizionara de fotbal feminin Politehnica Timişoara continuă. Cum la echipă…

6 ore ago

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

10 ore ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

12 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

13 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

15 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

15 ore ago