Categories: Social

Romanii isi mai pierd din increderea in Biserica, dar si-o castiga in Presedintie si… Jandarmerie

Un recent sondaj de opinie realizat de INSCOP arată modificări importante în topul încrederii românilor în unele instituții. Cea mai spectaculoasă creștere a încrederii a cunoscut-o Președinția României. De altfel, după alegerea lui Klaus Iohannis, a crescut încrederea românilor în mai toate instituțiile statului, printre excepții fiind însă Guvernul. O altă mutație interesantă este aceea că Jandarmeria a depășit Biserica!

Potrivit sondajului INSCOP, încrederea în instituția Președinției a crescut după alegerea lui Klaus Iohannis, de la 17,8%, în luna octombrie, la 43,9% acum. În topul încrederii românilor se află, în continuare, Armata, cu o cotă favorabilă de 76,1% (față de 69,2% în octombrie). Pe locul II se află Jandarmeria, cu 65,3% (60,3% în octombrie). Abonată ani la rândul la primele două poziții, Biserica a căzut pe locul III, cu 60,2%, în scădere de la 62,4%. Alte instituții care se bucură de o bună cotă de încredere, cunoscând și creșteri față de luna octombrie sunt: DNA – 55,8% (față de de 48,3%); SRI – 52,6% (față de 49,2%); Poliția – 51,4% (47% în octombrie); BNR – 51,3% (față de 49,6%); Curtea Constituțională – 36,4% (față de 33,5%).

În schimb, încrederea în primării a scăzut la 37%, față de 42,7%, în octombrie. Tot în scădere este și încrederea în consiliile județene: 26%, față de 29,2%. De asemenea și încrederea în guvern a scăzut, de la 27 de procente, la 25,5%. Partidele politice rămân cele mai lipsite de încredere instituții, fiind totuși într-o ușoară creștere, de la 10,9% în octombrie, la 12,5% în prezent. Chiar și Parlamentul cunoaște o ușoară creștere, ajungând la o cotă de încredere de 19,7% , față de 16,8 procente în octombrie.

Sondajul INSCOP relevă faptul că a crescut încrederea românilor și în instituțiile internaționale. Topul este următorul: UE – 56,6% (48,8% în octombrie); NATO – 54,6% (51,7%); ONU – 51,6% (49,2%); Comisia Europeană – 50,8% (45,2%) Parlamentul European – 50,8% (45,1%). După cum se observă, românii au de 2,5 ori încredere mai mare în Parlamentul European decât în parlamentul autohton. Sondajul nu arată dacă această încredere este legată de faptul că Maria Grapini este parlamentar european.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

12 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

13 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

18 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

18 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

19 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

20 de ore ago