Categories: Invatamant

Sarbatoare la Politehnica: fostul rector Coleta de Sabata a implinit 80 de ani

Prof. univ. dr. Coleta de Sabata, fost rector al Universității Politehnica, a împlinit 80 de ani și a fost sărbătorită de foștii colegi în sala Senatului UPT. Scriitoare și om de știință deopotrivă, Coleta de Sabata consideră încă anii studenției, petrecuți la Timișoara, drept cea mai frumoasă, dar și cea mai grea perioadă din viața ei.

Figuri academice importante din Timișoara s-au întâlnit, joi, la Sala Mare a Senatului UPT, pentru aniversarea celor 80 de ani de la nașterea prof. emerit dr. ing. Coleta de Sabata. Fost rector al importantei universități timișorene, prof. de Sabata a marcat în mod decisiv dezvoltarea și modernizarea acesteia. La ceremonie a fost prezent și primarul Nicolae Robu, la rândul lui fost rector al UPT, care s-a declarat emoționat să stea alături de Coleta de Sabata, una dintre personalitățile pe care le-a admirat dintotdeauna. „Am avut bucuria să o cunosc de pe vremea când eram student și de atunci am o admirație la adresa domniei sale. Mi-a dat mereu noi și noi motive să o admir. Despre o personalitate de o așa anvergură se poate vorbi foarte mult. Eu am apreciat ca doamna profesoară s-a dovedit a fi nu doar foarte bun rector, ci și un foarte bun profesor”, a spus Robu. Edilul i-a înmânat sărbătoritei o diplomă de excelență și o plachetă.

Plină de emoție, Coleta de Sabata a povestit câteva istorioare din perioada în care și-a început cariera, despre cum era să ajungă inginer la fabrica de pâine sau despre profesorii care au marcat-o de-a lungul timpului. Cel mai aprins a vorbit însă despre anii studenției, la Politehnica Timișoara, pe care i-a numit cei mai frumoși ani din viață. „Intrarea la Politehnică a fost o mare aventură a vieții mele, despre care nu vă povestesc acum, pentru că e lungă si dramatică, dar, pentru prima oară, la 17 ani, am luptat cu sistemul și am învins. Am ajuns studentă la Politehnica Timișoara. A fost un moment extraordinar. (…) Am pătruns în lumea științei, cred că nici nu văzusem până atunci în viața mea un inginer. (…) Am muncit în acei cinci ani cum nu am muncit în întreaga viață, atât de intens. Au fost cinci ani minunați”, a spus Coleta de Sabata. Coleta de Sabata s-a născut pe 5 ianuarie 1935, la Arad. A fost studentă a UPT în perioada 1952-1957, iar în 1966 a obținut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. A devenit apoi cadru didactic la Politehnică și, în 1981, rector al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în 1989. Dincolo de activitatea științifică, domeniu în care a publicat peste 30 de volume, Coleta de Sabata este și autoarea a 16 cărți de beletristică.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

2 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

5 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

5 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

6 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

6 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

6 ore ago