Lupte grele în justiție pentru ce a mai rămas din Casa Mühle. Primăria Timișoara a pierdut, la Tribunalul Timiș, procesul pe care l-a intentat lui Ionel Stancu, pe care voia să-l oblige să aducă imobilul la starea iniţială anterioară mutilării începute în luna mai 2012.
În mai 2012, Ionel Stancu s-a apucat de lucrări la Casa Mühle: el voia să demoleze parțial vechiul imobil și să-l reconstruiască după noi planuri, mai potrivite gusturilor sale. Lucrările au fost oprite de autorităţi, iar proprietarului imobilului i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Primăria Timişoara a acţionat apoi în instanţă proprietarul, cu scopul de a-l obliga să readucă imobilul la starea inițială. În caz contrar, municipalitatea cerea permisiunea să intervină și, ulterior, să recupereze banii de la proprietar. Demersului municipalității s-a alăturat Liga Bănăţeană, prin intermediul Asociaţiei pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România. În iunie 2014, primăria obținea o victorie în instanță în acest caz, la Judecătoria Timișoara, însă sentința a fost atacată imediat de Ionel Stancu.
După mai multe termene, o cerere de recuzare a judecătorilor făcută de Ionel Stancu și o amendă de 700 de lei încasată de acesta, sentința Tribunalului Timiș dă peste cap planurile primăriei. Astfel, instanța a admis, pe 11 martie, apelul făcut de Stancu. Decizia vine în aceeași perioadă în care Asociația „Salvați patrimoniul Timișoarei” a înaintat Ministerului Culturii o cerere prin care să permită exproprierea clanului de romi care deține fosta reședință a florarului imperial Wilhelm Mühle. Lovitura primită în instață l-a uimit pe primarul Nicolae Robu. „Am pierdut procesul în apel. În prima fază am câştigat noi şi acum am pierdut la Tribunalul Timiş. Nu s-a publicat încă motivarea. Cred că mai avem cale de atac, noi vom face uz de toate căile de atac pe care le avem”, a declarat edilul.
UPDATE: „Imediat după ce vom primi motivarea deciziei tribunalului vom ataca prin recurs această decizie. Pentru noi, acest proces înseamnă mai mult decât salvarea Casei Mühle și readucerea monumentului la starea inițială, încercăm obținerea unor decizii care ulterior să servească drept precedent pentru orice încercare de distrugere voită a patrimoniului Timișoarei. Tipul acesta de abordare, de obligare a readucerii la starea inițială a unui monument, dar și de cerere de încuviințare a intervenției municipalității pe cheltuiala celui care a realizat distrugerea, poate salva un număr important de monumente în România”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Marien Pirtea, liderul PNL Timișoara, a fost unul dintre cei mai matinali politicieni care au…
Conform datelor oficiale ale Autorității Electorale Permanente, în județul Timiș, la ora 9 votaseră 2,82%…
La ora 7.00 au fost deschise secţiile de votare pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale,…
O victorie pentru oaspeţi şi două pentru gazde, în cele trei meciuri de sâmbătă ale…
Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…
Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…