Categories: Social

Serviciu de transport special pentru persoane cu dizabilitati, disponibil la Timisoara

Persoanele cu dizabilități locomotorii din Timișoara pot beneficia de acum de un sistem de transport adaptat special pentru nevoile lor. Deși fundația care a implementat proiectul speră ca acesta să devină gratuit cu ajutorul primăriei, deocamdată el funcționează doar contra cost.

Fundația Motivațională România și Asociația Club Sportiv Leii Timișoarei au lansat, marți, un nou tip de transport pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Astfel, cei care au nevoie de transport adaptat vor putea beneficia în premieră de o mașină specială, dotată corespunzător. Ei vor avea la dispoziție și un elevator electric pentru coborârea scărilor, dar și intermediere pentru produse și servicii. „Vrem să contribuim la îmbunătățirea stării acestor persoane. Stau în casă și ajung în depresie. Sunt mii de oameni închiși în casă. Am avut o cerere pentru elevator pentru o doamnă care nu mai ieșise din casă de doi ani. A vrut să iasă până în fața blocului”, a declarat managerul proiectului, Mirela Cârlan.

Sistemul funcționează foarte bine, iar persoana în scaunul cu rotile este ajutată să coboare scările cu ajutorul unui elevator electric, care are capacitatea de a coborî în jur de 550 de trepte. De asemenea, pentru a coborî patru etaje de bloc este nevoie de aproximativ 15 minute. Mașina dotată special pentru transport care este disponibilă la Timișoara a avut nevoie de investiții de aproximativ 9.000 de euro pentru a putea fi folosită. Aceasta este dotată cu o rampă și cu un sistem de siguranță. Deocamdată, nu există decât o singură mașină de acest fel în orașul de pe Bega.

Din păcate, sistemul nou de transport încă nu este gratuit. Persoanele cu dizabilități care vor să folosească sistemul trebuie să plătească 2.8 lei pentru fiecare kilometru.Reprezentanții Fundației Motivaționale România speră să reușească să facă acest transport gratuit, dar pentru acest lucru este nevoie de ajutorul primăriei. În sprijinul inițiativei, susține FMR, vine și Legea 448/2006, care obligă primăriile să asigure transportul persoanelor cu dizabilități. Pe de altă parte, mai multe persoane în scaun cu rotile care au participat la lansarea proiectului s-au plâns că deși în teorie au tot felul de facilități din partea statului, le este imposibil să le folosească. „Mersul cu trenul este sport extrem în România! Mie îmi dă statul drepturi pe care nu le pot accesa. Ca să mă urc în tren trebuie să mă ridice doi oameni, iar scaunul nu intră pe ușă”, a declarat David Răulea, membru al fundației.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

12 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago