Categories: Social

Serviciu de transport special pentru persoane cu dizabilitati, disponibil la Timisoara

Persoanele cu dizabilități locomotorii din Timișoara pot beneficia de acum de un sistem de transport adaptat special pentru nevoile lor. Deși fundația care a implementat proiectul speră ca acesta să devină gratuit cu ajutorul primăriei, deocamdată el funcționează doar contra cost.

Fundația Motivațională România și Asociația Club Sportiv Leii Timișoarei au lansat, marți, un nou tip de transport pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. Astfel, cei care au nevoie de transport adaptat vor putea beneficia în premieră de o mașină specială, dotată corespunzător. Ei vor avea la dispoziție și un elevator electric pentru coborârea scărilor, dar și intermediere pentru produse și servicii. „Vrem să contribuim la îmbunătățirea stării acestor persoane. Stau în casă și ajung în depresie. Sunt mii de oameni închiși în casă. Am avut o cerere pentru elevator pentru o doamnă care nu mai ieșise din casă de doi ani. A vrut să iasă până în fața blocului”, a declarat managerul proiectului, Mirela Cârlan.

Sistemul funcționează foarte bine, iar persoana în scaunul cu rotile este ajutată să coboare scările cu ajutorul unui elevator electric, care are capacitatea de a coborî în jur de 550 de trepte. De asemenea, pentru a coborî patru etaje de bloc este nevoie de aproximativ 15 minute. Mașina dotată special pentru transport care este disponibilă la Timișoara a avut nevoie de investiții de aproximativ 9.000 de euro pentru a putea fi folosită. Aceasta este dotată cu o rampă și cu un sistem de siguranță. Deocamdată, nu există decât o singură mașină de acest fel în orașul de pe Bega.

Din păcate, sistemul nou de transport încă nu este gratuit. Persoanele cu dizabilități care vor să folosească sistemul trebuie să plătească 2.8 lei pentru fiecare kilometru.Reprezentanții Fundației Motivaționale România speră să reușească să facă acest transport gratuit, dar pentru acest lucru este nevoie de ajutorul primăriei. În sprijinul inițiativei, susține FMR, vine și Legea 448/2006, care obligă primăriile să asigure transportul persoanelor cu dizabilități. Pe de altă parte, mai multe persoane în scaun cu rotile care au participat la lansarea proiectului s-au plâns că deși în teorie au tot felul de facilități din partea statului, le este imposibil să le folosească. „Mersul cu trenul este sport extrem în România! Mie îmi dă statul drepturi pe care nu le pot accesa. Ca să mă urc în tren trebuie să mă ridice doi oameni, iar scaunul nu intră pe ușă”, a declarat David Răulea, membru al fundației.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

10 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

11 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

12 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

14 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

14 ore ago