Primaria n-a reusit inca sa rezolve problema blocurilor ANL care nu exista in acte

Vești proaste pentru o parte din timișorenii care stau în blocurile ANL. Pentru că primăria nu a reușit nici acum să rezolve problemele legate de intabularea unora dintre ele, câteva zeci de familii nu pot să-și cumpere locuințele și ar putea ajunge să achite chirii majorate.

În Timișoara sunt 220 de apartamente construite prin ANL. O parte dintre ele, cele aflate în blocurile de la B8 la B12, au fost ridicate fără autorizație. Din acest motiv, ele nu pot fi vândute, iar oamenii care locuiesc în cele 80 de apartamente sunt într-o situație foarte neplăcută. Ei plătesc chirie pentru niște locuințe pe care nu au șanse să le cumpere în viitorul apropiat, deși legea le-ar da voie. „Avem 220 de apartamente construite prin ANL. Dintre aceste, 91 au fost deja vândute și mai există încă patru promisiuni. Din păcate, în momentul de față, 80 nu pot face obiectul vânzării. Trebuie rezolvate chestiuni birocratice și sunt destul de multe lucruri ce trebuie făcute. Sperăm să se rezolve repede, pentru că e păcat ca niște tineri să fie supuși unor cheltuieli nejustificate, mai ales că ei doresc să cumpere”, spune primarul Nicolae Robu. Este vorba mai ales despre chiriașii care au împlinit 35 de ani, în cazul cărora chiria crescând substanțial.

Practic, blocurile respective au fost construite fără autorizație, iar primăria și ANL și-au pasat responsabilitatea de la una la alta. Acum exact un an însă, Robu susținea că s-a găsit o soluție.„În cel mai scurt timp vom rezolva problema ANL-urilor, pentru că am găsit formula legală care trebuie urmată pentru a îndeplini condițiile de intabulare. Trebuie să își asume primăria cheltuiala aferentă documentației de autorizare retroactivă și se încheie totul (…) Au greșit și unii, și alții. Nu aveau autorizație. Erau două loturi făcute după același proiect. Dacă ar fi avut fonduri, le-ar fi făcut pe toate pe baza aceleiași autorizații. Cum nu au avut fonduri, au împărțit în două și atunci un demers a fost pentru lotul 3A, iar pentru lotul 3B s-a depus doar o cerere”, declara edilul. Un an mai târziu, lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate. În toamna lui 2014, guvernul a stabilit un preț unitar pentru locuințele ANL, de 426 euro/mp. Apartamentele pot fi cumpărate în rate, prețul urmând să includă un comision de 1% din valoarea de vânzare, dar şi plata în avans a unui procent de 15% din preţul locuinţei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

9 minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

17 ore ago