Categories: Primăria Timişoara

Va dati cu bicicleta primariei mai mult de o ora? Ati putea fi amendat cu 500 de lei

De la 1 iunie, timișorenii pot circula gratuit cu bicicletele primăriei. Atenție însă: conform regulamentului, dacă depășesc o oră de plimbare, ar putea fi amendați cu până la 500 de lei, iar de la zece ore încolo sunt considerați hoți. Sistemul nu e funcțional în toate stațiile, iar printre cei care l-au testat în prima zi s-a numărat și viceprimarul Dan Diaconu.

Sistemul staţiilor de transport public intermodal a devenit operațional de la 1 iunie. Acesta presupune instalarea a 25 de rastele, de unde timişorenii vor putea lua biciclete dintr-o staţie situată într-o zonă a oraşului şi le vor putea lăsa într-o altă staţie, dintr-o altă zonă. În total, este vorba despre 300 de biciclete. Vehiculele pe două roți pot fi luate din rastele pe baza unui card emis de RATT, dar numai după ce semnați un contract și luați la cunoștință regulamentul. Cardul va fi validat în sistemul veloTM pe baza unui act de identitate şi o adresă validă de e-mail, pe care veți primi un cod PIN. Dacă aveți deja un „portofel electronic”, nu veți mai avea nevoie de un alt card.

Puteți folosi o bicicletă luată din sistem numai pentru o oră. „La depășirea duratei de timp (o oră) alocată unei utilizări, cardul persoanei va fi suspendat pentru accesul la serviciul VeloTM”, precizează regulamentul sistemului. După suspendarea cardului, pentru că transportul intermodal cu biciclete este asimilat cu transportul în comun, „călătoria fără bilet, abonament sau legitimație (…) va fi sanctionată cu amendă contravențională cuprinsă între 200 și 500 lei”. Dacă nici după zece ore n-ați adus bicicleta înapoi, se consideră că ați furat-o și veți suporta consecințele.

Regulamentul are tot felul de prevederi. Printre altele, sunteți obligați să verificați starea tehnică a bicicletei – „dacă sunt bine fixate șezutul, pedalele, roțile, ghidonul, dacă frânele pot fi acționate, anvelopele dacă sunt umflate, iar în cazul în care bicicleta nu corespunde să o returneze în rastel și să acceseze altă bicicletă” – dar și să anunțați telefonic dispecerul RATT la apariția oricărei defecțiuni. Nu aveți voie să… mergeți pe bicicletă fără mâini și nici să puneți mai mult de cinci kilograme în coș. Mai trebuie să știți că puteți lua câte o bicicletă de câte ori vreți pe zi, în „ture” de câte o oră.

Bicicletele nu pot fi utilizate de copii cu vârsta sub 14 ani, dacă sunteți băut sau dacă… afară este furtună. Indiferent de problemă, puteți solicita asistență tehnică din partea dispeceratului RATT, la numărul de telefon 0356-803.716. Într-unele dintre stații se află personal al RATT, care să vă ajute să luați bicicleta. Momentan, sistemul este funcțional doar în zece din cele 25 de stații. Printre cei care l-au testat în prima zi s-a numărat și viceprimarul Dan Diaconu. „Am testat pentru o oră și bicicletă care se comportă foarte bine. Sistemul e functional pe zece statii în acest moment, iar în următoarele două săptămâni pe toate celelalte. Cardul este gratuit și se eliberează în trei minute” a notat Diaconu, pe Facebook. Puteți vedea stațiile sistemului veloTM aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago