Curtea de Conturi: CJ Timis a dat la sport 3,8 milioane de euro, fara documente! Timp de patru ani

Cel mai recent control al Curții de Conturi la Consiliul Județean Timiș a scos la iveală noi probleme în ceea ce privește finanțarea asociațiilor sportive la care CJ este membru. Practic, instituției i se reproșează că, timp de patru ani, nu a verificat modul în care au fost cheltuiți banii alocați! Este vorba despre o sumă de peste 3,8 milioane de euro!

Cel mai recent raport al Curții de Conturi făcut la Consiliul Județean Timiș și trimis președintelui Titu Bojin pe data de 10 august 2015 scoate la iveală mari probleme în ceea ce privește finanțarea cluburilor și asociațiilor sportive. Inspectorii Curții de Conturi au constatat, conform raportului pe care consilierii județeni l-au primit cu câteva minute înainte de începerea plenului extraordinar de luni, „neverificarea modului în care s-au utilizat sumele acordate (…) cu titlu de cotizație în perioada 2010-2014 către asociațiile sportive din care face parte, deși (…) s-a hotărât «verificarea sumelor alocate cu titlu de cotizație către asociații prin auditul public intern din aparatul de specialitate (…) deși activitatea financiară a asociației cu privire la modul de cheltuire a sumelor alocate din bugetul județului Timiș va fi controlată de către o comisie numită prin dispoziție președintelui CJ Timiș (…) și că în cazul în care se constată că din cotizația alocată din bugetul local nu au fost cheltuite sumele în scopul pentru care a fost constituit clubul sportive și nu au fost utilizate conform preverilor legale, acestea vor fi recuperate de la asociație”.

Conform raportului CC, timp de patru ani, nu a fost efectuat niciun control la cluburile sportive la care CJ dă bani. Interesant este și că, deși banii au fost acordați, iar cluburile i-au și cheltuit, ele n-au prezentat în schimb niciun document justificativ. „Din documentele prezentate reiese că asociațiile în cauză au solicitat pe bază de cerere sume de bani, achitate acestora cu ordine de plată fără a exista alte documente justificative prezentate de asociații. Se regăsesc la entitate doar rapoarte de activitate și situații financiare, depuse de de asociații, unele cu numere de înregistrare, altele fără numere de înregistrate”, susțin inspectorii CC.

Practic, Curtea de Conturi impută CJ Timiș că „nu a urmărit modul de decontare a plăților aferente prestațiilor, respectiv prin avizarea/recepționarea serviciilor aferente convențiilor civile / contracte de muncă încheiate de asociație cu prestatorii de servicii – sportive, arbitri, antrenori, observatori, medici etc.; nu a urmărit modul de decontare conform legii a cheltuielilor cu deplasări / cazare, premii, alimentația de efort achitate asociației; nu au fost urmărite deconturile privind cheltuieli cu achiziționarea de bunuri de natura obiectelor de inventar (echipament sportiv), în sensul că aceste bunuri de interes public nu au fost recepționate în patrimoniul UAT județul Timiș”. Concluzia, negru pe alb, este că, „în perioada 2010-2014, CJ a efectuat plăți fără bază legală în sumă totală de 17,1 milioane de lei, reprezentând contravaloare cotizație către asociațiile mai sus amintite”.

Președintele CJ Timiș, Titu Bojin, spune că instituția urmează să conteste raportul CC. „Urmează procedurile legale, să depunem constestația la Curtea de Conturi și să demonstrăm că asocierea a fost făcută legal, pentru că este o asociere făcută în cadru, cu sentință judecătorească. E vorba de toate cele cinci cluburi la care noi suntem asociați, și ACS, și handbal, și baschet, și rugby, și caiac (…) Urmează să facem contestație, sper să se clarifice, pentru că altfel e o situație chiar delicată din punct de vedere a finanțării sportului, lucru care e valabil și la Primăria Timișoara care are aceeași speță (…) În condiții normale, noi considerăm că asocierea a fost legală, așteptăm verdictul Curții de Conturi de la nivel național dacă se va dovedi că asocierea a fost ilegală, există toate premisele să nu putem să mai finanțăm cluburile sportive”, afirmă Bojin. Perioada în care Curtea de Conturi a constatat că banii pentru cluburile sportive s-au dat pe… ochi frumoși se împarte între a doua jumătate a ultimului mandat al lui Constantin Ostaficiuc și prima jumătate a mandatului lui Titu Bojin.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

33 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago