Ostaficiuc si alti functionari publici, trimisi in judecata in dosarul finantarii ilegale a lui Poli!

Fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, Constantin Ostaficiuc, alături de alți funcționari publici, a fost trimis în judecată de DNA Timișoara, în dosarul finanțării clubului Poli. Acuzația este de abuz în serviciu în formă continuată.


Fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, Constantin Ostaficiuc, alături de alți funcționari publici, a fost trimis în judecată de DNA Timișoara, în dosarul finanțării clubului Poli. Acuzația este de abuz în serviciu în

Conform rechizitiorului procurorilor, care are nu mai puțin de 117 pagini, Constantin Ostaficiuc este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Fostul secretar al CJ, Petrișor Nădăștean, va fi judecat, de asemenea, pentru abuz în serviciu. În același dosar, dar sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu, au fost trimiși în judecată Răzvan Hrenoschi, Daniela Pepa, Dan Cionvică, Petru Borza și Mircea Mihuț, cu toții funcționari publici. Gheorghe Chivorchian, Ion Negrei și Liviu Roșca, toți cu funcții de conducere la SC FC Politehnica Timișoara SA, la data comiterii faptelor, vor fi judecați pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în inscrisuri sub semnătură privată în formî continuată.

În perioada 2008-2011, Ostaficiuc și Nădăștean, cu sprijinul celorlalți „colegi” de dosar, au aprobat și dispus alocarea și plata, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9,95 milioane de lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fosta S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), „în condițiile în care, în condiţiile în care potrivit Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, Legii nr. 32/19.05.1994 privind sponsorizarea şi Legii nr. 350/2005 finanţarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entităţile fără scop lucrativ, fiind excluse societăţile comerciale al căror scop este obţinerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanţare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice, fiind permisă doar susţinerea unor activităţi care nu urmăresc realizarea unor beneficii doar de către beneficiarul sumei de bani, S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.), nefiind inclusă în categoria acestor entităţi, dat fiind forma de organizare a acesteia în societate pe acţiuni, scopul şi interesele acesteia servind doar un grup privat de persoane, întreaga desfăşurare a activităţilor economice ale acesteia fiind circumscrisă şi urmărind obţinerea unui profit de către asociaţi”.

În rechizitoriu se mai precizează că Ostaficiuc și Nădăștean „au inițiat procedurile de obtinere și apoi au avizat favorabil hotararea CJT în baza căreia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. (societate care ulterior și-a schimbat denumirea), având ca obiect susținerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., invocând ca și considerent social necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA”. Conform procurorilor, cei doi au fost sprijiniți de Mircea Marian Mihuț, Dan Cionvică, Petru Borza și Daniela Pepa, care și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au întocmit, cu încălcarea atribuțiilor legale, actele necesare efectuării plăților de către CJ Timiș, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege.

„În baza contractului semnat, în perioada 2008-2011, Consiliul Judeţean Timiş, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.), din bugetul judeţului, suma de 9.950.000 lei, (…) deşi S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. nu se încadra în categoria beneficiarilor finanţării (sponsorizare prevăzută de Legea nr.32/1994 ori alt tip de finanţare reglementat de normele legale în vigoare), deoarece era o societate pe acţiuni de drept privat ce avea ca scop obţinerea unui profit. Totodată s-a mai reţinut că, pe lângă încălcarea prevederilor legale imperative care interziceau încheierea unui astfel de protocol şi efectuarea acestui tip de finanţare din bani publici, nu au fost respectate nici prevederile art. 6 şi 7 din protocol care impunea ca «în cazul nerespectării obligaţiilor prevăzute la art. 4 şi condiţiilor prevăzute la art. 7, protocolul se desfiinţează de drept, fără somaţie iar SC Politehnica 1921 Știinţa Timişoara & Invest SA este pusă în întârziere, asumându-şi obligaţia de a restitui sumele alocate fără intervenţia instanţelor de judecată», alocarea sumelor de bani fiind astfel condiţionată de îndeplinirea obligaţiilor de plată restante şi la termen ale S.C. Politehnica Timişoara S.A. faţă de Consiliul Judeţean Timiş, obligaţii ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite (…) Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timiş, atât la data semnării protocolului, respectiv data de 03.04.2008, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a protocolului”, se mai precizează în rechizitoriu. Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ale inculpaților, în plus fiind puse popriri pe conturile bancare ale lui Constantin Ostaficiuc și Petrișor Nădăștean. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Timiș.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

2 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

2 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

3 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

3 ore ago

Taxele și impozitele locale au creat interes în plenul Consiliului Local Timișoara

Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…

3 ore ago

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru…

4 ore ago