Categories: Economic

Misiune economica timiseana in Franta, finalizata cu succes (P)

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat, în perioada 17-23 august, o misiune economică la Nisa, care a avut ca obiectiv principal realizarea unui schimb de experiență și transfer de bune practici europene la Camera de Meserii și Artizanat a Departamentului Alpes-Maritimes.

Au participat reprezentanți a zece firme timișene, membre ale CCIAT, delegația fiind condusă de Florica Chiriță, directorul general al CCIAT. Camerele de Meserii și Artizanat din Franța sunt instituții publice care reprezintă interesele artizanilor și întreprinderilor mesteșugărești, susținând împreună cu autoritățile din mediul urban și rural proiectele de dezvoltare locală și regională inițiate de acestea. Camera de Meserii și Artizanat a Departamentului Alpes-Maritimes (CMA) sprijină activitatea sectorului meșteșuguri, departamentul având cea mai mare densitate din Regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur: 250 de întreprinderi meșteșugărești la 10.000 de locuitori. Sectorul reprezintă mai mult de 250 meserii care au dezvoltat 400 de activități, împărțite în patru mari categorii: Alimentație, Construcții, Producție și Servicii.

Delegația timișeană a fost primită de René Labesse, secretar general al CMA, și Patrick Gauthier, director al Departamentului Formare Profesională. Activitatea de formare profesională inițială și continuă derulată de CMA a fost cel de-al doilea subiect care a suscitat interesul firmelor timișene. În acest sens, partea franceză a prezentat detaliat modul în care se pun în aplicare programele integrate de formare, atât cele destinate managerilor de firme și salariaților, dar și ucenicilor: modulară și „à la carte”, individuală, la distanță.

La solicitarea firmelor timișene, au fost detaliate programele integrate pentru ucenici, fiind date ca exemple cursurile pentru brutar-patiser, barman cafenele, igienă alimentară: tematică, structură, durată, loc de efectuare a stagiilor practice, competențe, calificare obținută. Au fost vizitate atelierele de: coafură-cosmetică-relaxare, brutărie-patiserie-servicii hoteliere, pictură-decorare și contabilitate-gestiunea întreprinderii-informatică cât și expoziția de lucrări de artă – picturi (trompe-l’œil), lucrări în lemn, ceramică și piatră, modelaje/reproduceri ale câtorva din lucrările de restaurare și decorare a unor clădiri și obiective din zonă realizate de elevii ucenici, cum ar fi Primăria Orașului Nisa sau Palatul Festivalelor din Cannes.

Directorul general al CCIAT a lansat invitația pentru CMA de a veni la Timișoara, într-un schimb de experiență și bune practici în domeniul formării profesionale. Părțile au convenit ca schimbul de experiență să cuprindă următoarele: organizarea în parteneriat de cursuri de calificare în meserii solicitate de membrii CCIAT prin susținerea părții teoretice la Timișoara și a instruirii practice (stagiu) în Franța, sub coordonarea CMA; demonstrație practică privind modelul aplicat de CMA în formarea la distanță (via Internet) a managerilor și angajaților din firme: cursuri antreprenoriale individualizate derulate timp de o săptămână, iar în a 7-a zi, participarea, la sediul Camerei, la o evaluare a cunoștințelor dobândite on-line. „Colaborarea cu Camera de Meserii și Artizanat a Departamentului Alpes-Maritimes, urmarea vizitei efectuate, colaborare propusă de noi și acceptată de partea franceză, va reprezenta contribuția noastră concretă la optimizarea în România atât a sistemului de formare profesională inițială în sistem dual cât și a celui de formare profesională continuă a adulților, în vederea conformării cu nevoile și cerințele angajatorilor”, consideră Florica Chiriță.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

O oră ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago