Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat, în perioada 17-23 august, o misiune economică la Nisa, care a avut ca obiectiv principal realizarea unui schimb de experiență și transfer de bune practici europene la Camera de Meserii și Artizanat a Departamentului Alpes-Maritimes.
Au participat reprezentanți a zece firme timișene, membre ale CCIAT, delegația fiind condusă de Florica Chiriță, directorul general al CCIAT. Camerele de Meserii și Artizanat din Franța sunt instituții publice care reprezintă interesele artizanilor și întreprinderilor mesteșugărești, susținând împreună cu autoritățile din mediul urban și rural proiectele de dezvoltare locală și regională inițiate de acestea. Camera de Meserii și Artizanat a Departamentului Alpes-Maritimes (CMA) sprijină activitatea sectorului meșteșuguri, departamentul având cea mai mare densitate din Regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur: 250 de întreprinderi meșteșugărești la 10.000 de locuitori. Sectorul reprezintă mai mult de 250 meserii care au dezvoltat 400 de activități, împărțite în patru mari categorii: Alimentație, Construcții, Producție și Servicii.
Delegația timișeană a fost primită de René Labesse, secretar general al CMA, și Patrick Gauthier, director al Departamentului Formare Profesională. Activitatea de formare profesională inițială și continuă derulată de CMA a fost cel de-al doilea subiect care a suscitat interesul firmelor timișene. În acest sens, partea franceză a prezentat detaliat modul în care se pun în aplicare programele integrate de formare, atât cele destinate managerilor de firme și salariaților, dar și ucenicilor: modulară și „à la carte”, individuală, la distanță.
La solicitarea firmelor timișene, au fost detaliate programele integrate pentru ucenici, fiind date ca exemple cursurile pentru brutar-patiser, barman cafenele, igienă alimentară: tematică, structură, durată, loc de efectuare a stagiilor practice, competențe, calificare obținută. Au fost vizitate atelierele de: coafură-cosmetică-relaxare, brutărie-patiserie-servicii hoteliere, pictură-decorare și contabilitate-gestiunea întreprinderii-informatică cât și expoziția de lucrări de artă – picturi (trompe-l’œil), lucrări în lemn, ceramică și piatră, modelaje/reproduceri ale câtorva din lucrările de restaurare și decorare a unor clădiri și obiective din zonă realizate de elevii ucenici, cum ar fi Primăria Orașului Nisa sau Palatul Festivalelor din Cannes.
Directorul general al CCIAT a lansat invitația pentru CMA de a veni la Timișoara, într-un schimb de experiență și bune practici în domeniul formării profesionale. Părțile au convenit ca schimbul de experiență să cuprindă următoarele: organizarea în parteneriat de cursuri de calificare în meserii solicitate de membrii CCIAT prin susținerea părții teoretice la Timișoara și a instruirii practice (stagiu) în Franța, sub coordonarea CMA; demonstrație practică privind modelul aplicat de CMA în formarea la distanță (via Internet) a managerilor și angajaților din firme: cursuri antreprenoriale individualizate derulate timp de o săptămână, iar în a 7-a zi, participarea, la sediul Camerei, la o evaluare a cunoștințelor dobândite on-line. „Colaborarea cu Camera de Meserii și Artizanat a Departamentului Alpes-Maritimes, urmarea vizitei efectuate, colaborare propusă de noi și acceptată de partea franceză, va reprezenta contribuția noastră concretă la optimizarea în România atât a sistemului de formare profesională inițială în sistem dual cât și a celui de formare profesională continuă a adulților, în vederea conformării cu nevoile și cerințele angajatorilor”, consideră Florica Chiriță.
Comentarii prin facebook