Categories: Ziaristu' de terasă

Pe motiv ca-i ieftin, Poli a ajuns cu Flocea la gat

La trei zile după demisia cât o demitere a lui Dan Alexa, ACS Poli și-a găsit antrenor. Nu e nici Contra, nici Grigoraș, nici Pustai și nici măcar Dorinel Munteanu. S-a ajuns la soluția de avarie Florin Marin. Că e mai ieftin, iar vistieria clubului e goală. Alegerea lui Florin Marin a căzut ca un trăsnet peste întreaga suflare polistă. Ca un tsunami, rețelele de socializare și site-urile de știri s-au umplut de comentarii negative. Poliști vechi se jură că nu mai calcă pe „Dan Păltinișanu”, alții își dau foc la policarduri, iar mai toată lumea o vede pe Poli înapoi în Liga a II-a. E o reacție vehementă cum nu cred că am mai văzut la Timișoara de la mitingurile anti-FRF, contra Mircea Sandu. Glumind puțin, există și o parte bună și în această avalanșă de critici, și anume că abia acum am observat că Poli are totuși mulți suporteri. Sau avea, după venirea lui Flocea?

În orice caz, reacția unanim negativă la mutarea cu Flocea ar trebui să-i dea mult de gândit primarului Nicolae Robu. Nu spun că trebuie făcute sondaje de opinie, chiar și măsluite pe Facebook, când se aduce un antrenor nou. Dar chiar și la cluburile private, de patron, vocea suporterilor este luată în seamă. Fiindcă ei își aduc o contribuție la vistieria clubului, ei umplu (sau nu) stadionul și ei încurajează echipa. Un patron nu vrea să se trezească cu tribunele goale, numai pentru că ia o decizie neagreată de suporteri. Cu atât mai mult, la o echipă susținută de la bugetul local, respectiv și din banii timișorenilor, vocea suporterilor trebuie luată cu atât mai mult în serios. Poate Robu să spună acum că poliștii adevărați nu sunt cei de pe Facebook, ci aceia de pe stadion. Personal, cred și eu că există și viață, și chiar oameni, inclusiv dincolo de Facebook. Dar nu știu dacă și-ar permite să spună la fel un primar care conduce orașul prin intermediul Facebook. Oricum, greu de spus ce va face noul antrenor în plan sportiv, dar, în mod clar, Timișoara are de suferit mult la capitolul imagine. Ca să nu mai spun că ne-am putea întoarce la tribunele dezolant de goale.

Cum s-a ajuns în această situație? Am înțeles că din cauza banilor și a timpului care presa. N-o fi fotbalul un sport al minții, dar și aici trebuie să te gândești la mutări viitoare, în funcție de fenomene previzibile. Or, plecarea lui Alexa era de prevăzut de ceva timp. Așa că era obligatoriu să ai în buzunar o soluție mai bună. În schimb, câteva zile s-a bâjbâit până s-a găsit această soluție pentru care unii poliști adevărați au avut coșmaruri deja. E adevărat, nu sunt bani, un lucru care nu prea se face public. Dar nu sunt bani și fiindcă au fost aduse aici mai multe relicve fotbalistice plătite regește. Asta e una la mână. În al doilea rând, există hotărâre de consiliu local (sau mai multe?) privind alocarea unor fonduri clubului. Ea/ele n-a(u) fost pusă/e în aplicare, în urma unui diferend între Curtea de Conturi și primărie. Și n-a fost pusă în aplicare, fiindcă responsabilii primăriei nu au „cojones”, cum ar spune spaniolii. Dacă au legea de partea lor – lucru pe care-l susțin de altfel – ar trebui să ia taurul de coarne și să dea banii la club. Același primar căruia acum îi e frică să aplice o HCL spunea, nu mai departe de acum o lună, că obiectivul lui Poli este, a fost și rămâne cupele europene. Cu ce bani? Adică vrei și echipă bună, și pe gratis, și cupe europene, ceea ce e foarte greu. Iar dacă în urma acestei zgârcenii amestecate cu lipsa de curaj Poli ar ajunge din nou în Liga a II-a, lucrurile vor lua o turnură catastrofală. Fiindcă nu știu dacă va mai exista putința unei noi reveniri.

În final nu pot să nu remarc și o anumită ipocrizie printre unii suporteri. Doar la unii, fiindcă, în mare, au dreptate, imaginea Timișoarei fiind clar pătată prin aducerea lui Florin Marin. Acuzele la adresa lui abordează în mare parte latura morală a individului (membru al Cooperativei, sifonar la Secu etc.). Dar câți din acești oameni s-au revoltat însă când un membru marcant al Cooperativei, precum Gheorghe Chivorchian, a fost pus șef la club? (Ca să nu intru în zona politică și să întreb câți au votat un senator de Timiș securist sadea?) Da, cu Chivo au fost rezultate, va fi reacția, care nu mai are de-a face cu moralitatea. Dar dacă vom învinge în următoarele meciuri, cu Chiajna și cu Steaua, îl spălăm și pe Flocea, așa ieftin cum e?

PS. Și apropo de soluții ieftine și nu neapărat proaste. Îl aveam în preajmă pe Alin Artimon, care n-a făcut treabă rea pe unde a mers. Dar poate acesta nu agreează șmenurile cu Stanciu.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj,…

10 minute ago

Întreruperi programate la furnizarea apei spre sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Timiş

Vineri, 26 aprilie, între orele 10-12 vor avea loc lucrări la Stația de Tratare a…

10 minute ago

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor…

47 de minute ago

Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului

În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind…

59 de minute ago

Manfred Weber și Cristopher Cîrpaci recomandă Nicolae Robu

Am urmărit emoțiile nemaîntâlnite ale lui Nicolae Robu în fața lui Alfred Simonis, Vasile Blaga,…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 25 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 25.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

4 ore ago