Categories: Politicieni

PSD Timis va veghea ca Primaria Timisoara sa nu intre in faliment

Cu lucrările din zona Cetate, dar și altele finanțate pe fonduri europene derulate în ritm de melc, ADR Vest a avertizat Primăria Timișoara că există riscul de a trebui să plătească din bugetul propriu 25 de milioane de euro. Președintele PSD Timiș, Sorin Grindeanu, spune că situația ar putea deveni dramatică.

Primăria Timișoara are în derulare mai multe proiecte cu finanțare europeană, dintre care cel mai important este reabilitarea zonei Cetate. Toate acestea trebuie finalizate până la 31 decembrie. În luna iulie, ADR Vest a avertizat primăria asupra riscurilor la care se expune, dacă nu se va întâmpla așa. „Stimate domnule primar, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (…) a studiat progresul financiar al proiectelor implementate de UAT Municipiul Timişoara şi a identificat anumite proiecte care se află în situaţie de risc major privind finalizarea implementării, inclusiv decontarea cheltuielilor aferente, până la momentul închiderii POR 2007-2013 în data de 31.12.2015 (…) Revenind la atenţionarea noastră privind faptul că toate cheltuielile care nu vor fi plătite până la data limită de 31.12.2015 vor trebui suportate de beneficiar din bugetul local aferent anului 2016. În cazul în care proiectele nu se vor finaliza din fondurile proprii ale beneficiarilor până la 31.07.2016, există riscul rezilierii contractelor de finanţare şi returnarea întregii finanţări primite”, se precizează într-un document semnat de Sorin Maxim, directorul ADR Vest.Este vorba despre o sumă de 112.6 milioane de lei care va trebui prevăzută în bugetul local pe anul 2016, pentru „a acoperi diferenţele din proiectele nefinalizate”.

Șeful PSD Timiș spune că lucrurile ar putea deveni dramatice, dacă reabilitarea centrului istoric și restul proiectelor cu finanțare europeană nu vor fi finalizare la timp. „Suma de 112 milioane de lei prevăzută expres în bugetul local pentru efectuarea plăților pe proiectele europene care nu sunt gata la 31 decembrie 2015 reprezintă un efort financiar care va duce spre faliment municipalitatea. Sper ca la sfârșitul anului să nu stea așa și să fie doar o atenționare. Altfel, lucrurile sunt foarte grave. Vom monitoriza situația”, a declarat, vineri, Sorin Grindeanu.

Reabilitarea zonei Cetate este un proiect inițiat de administrația Ciuhandu și costă aproximativ 15 milioane de euro, din care 80% fonduri nerambursabile de la UE. Acesta prevede refacerea completă a zece străzi în zona Unirii: Sergent Constantin Mușat, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, Florimund Mercy, Francesco Grisellini, Fără Nume, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu și Enrico Carusso, dar și transformarea aproape completă a piețelor Sfântul Gheorghe, Libertății și Țarcului, Piața Unirii urmând să rămână la fel.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

O oră ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

6 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

6 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

6 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

7 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

8 ore ago