Situație fără precedent în Consiliul Local Timișoara. Angajații Direcției Fiscale au protestat față de refuzul primarului de a le majora salariile cu 12%, așa cum s-a întâmplat în cazul celorlalți angajați din primărie. Proiectul inițiat de social-democrați, un liberal și doi independenți a căzut la vot, dar nu fără scandal.
La finele lunii iunie, ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara că salariile angajaților din administrația publică locală ar putea crește cu până la 12%, în limitele bugetelor și a plafonului stabilit de Ministerul Finanțelor. „Vom face demersurile pentru majorarea salariilor cu 12% pentru o bună parte din angajații primăriei, aceia care nu au intrat în alte rânduri la majorări directe sau indirecte (…) Vom analiza și vom vedea. Ne uităm și comparativ la salarii, dacă angajații fac munci comparabile… dacă sunt cu aceeași pregătire, nu este normal să fie diferențe mari între retribuțiile lor”, declara primarul Nicolae Robu, în luna iulie. Și… s-a analizat. S-a ajuns astfel la concluzia că angajații Direcției Fiscale vor fi „săriți” din schema majorărilor, după ce socotelile prezentate primarului Nicolae Robu au arătat că leafa medie în această direcție este mai mare decât în alte părți din PMT.
Pe ordinea de zi a plenului de vineri a apărut însă un proiect de hotărâre „privind majorarea cuantumului brut al salariilor pentru personalul din cadrul Directiei Fiscale”, inițat de consilierii Alfred Simonis, Dan Idolu, Radu Țoancă și Ramona Olteanu, toți PSD, independenții Bogdan Herzog și Flavius Boncea și liberalul Ovidiu Ciuhandu. „Salariul mediu în primărie este de 3.691 de lei, la Direcția Fiscală, 4.192 lei. Deci, este o diferență mare și e greu de explicat oamenilor de ce e o asemenea diferență, pentru că, până la urmă, activitatea desfășurată este comparabilă. Nu există dificultăți speciale în munca din Direcția Fiscală față de cea din celelalte direcții ale primăriei. Salariile le stabilește ordonatorul de credite, nu CL (…) La Direcția Fiscală din Timișoara sunt de trei ori mai mulți angajați decât la structura similară a orașului Cluj Napoca (…) Am văzut un profesionalism care mă mulțumește la persoanele cu care am interacționat din Direcția Fiscală, dar trebuie să avem simțul măsurii”, și-a explicat Robu poziția.
„Discrepanța nu mi se pare atât de mare. Dacă legea ne permite să majorăm aceste venituri, cred că ar trebui s-o facem (…) E greșit să blamați oamenii pentru că vor majorări de salarii. La Cluj s-au majorat prin HCL – chiar dl Boc, care le-a tăiat salariile, la Constanța, la Râmnicu Vâlcea, la Sectorul 1”, a afirmat Alfred Simonis. Au urmat aplauze ale angajaților de la Direcția Fiscală, prezenți în număr mare la plen, dar și o replică foarte iritată a edilului. „Nu vă e rușine să dați spectacolul ieftin pe care îl dați aici? Asta e atitudine de funcționar public? Să vă fie rușine! Dacă ar fi aplaudat cetățenii pe care îi țineți la cozi, asta aș fi înțeles… (…) Am fost informat de specialiști, iată ce spune legea: gestiunea sistemului de salarizare a personalului din instituțiile publice se asigură prin operatorii principali de credite. CL aprobă bugetul ca să poată ordonatorul de credite să majoreze salarii (…) Îmi pare rău că cineva și-a permis să facă subiect politic și electoral dintr-o astfel de temă (…) Când se fac majorări trebuie să avem grija să mergem pe o linie de echitate”, le-a spus Robu oamenilor aflați în balconul Sălii Capitol. Primarul li s-a adresat apoi consilierilor: „Dacă dumneavoastră votați o majorare și eu, ca ordonator de credite, trebuie să semnez, dacă juriștii îmi spun că este ilegal, eu nu semnez. Mergem în instanță, nu ne face cinste, dar nu pot să semnez ceva contrar opiniilor juriștilor (…) Dacă nu am aviz juridic, nu pun în practică”.
În ajutorul primarului a sărit liberalul Ciprian Jichici. „Ca să fie clar pentru toată lumea, vorbesc inclusiv din perspectiva unui angajat în sistemul bugetar, care după 16 ani de carieră, este plătit cu 1.600 de lei pe lună. Cei care au regizat acest spectacol patetic au greșit profund. Această situație penibilă în care au fost aliniați aici niște angajați ai primăriei care bat din palme și vociferează pe mine nu mă impresionează, ci din contra, mă deranjează foarte mult (…) Mi se pare o premieră într-un sens extrem de negativ (…) Singurii care au căderea să cuantifice aceste lucruri sunt cei care conduc executiv PMT, iar dacă vor face sau au făcut greșeli în acest sens își asumă și își vor asuma răspunderea”, a spus Jichici. A fost momentul în care în discuție a intervenit Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale.
„O să vorbesc din punct de vedere tehnic, nu mă interesează spectacolul politic. (…) Am un dosar cu declarațiile de avere ale colegilor din primărie raportate cu declarațiile de avere ale colegilor din Direcția Fiscală. V-aș ruga să le studiați, să vedeți că oameni din Direcția Fiscală au salarii mai mici ca ale oamenilor din primărie (…) Vi le las, vă rog să le studiați, să vedeți ce salariu are Adrian Bodo, ce salariu are Aura Junie, ce salariu are Culiță Chiș. Mă refer la salarii, nu la venituri (…) Se spune că suntem mulți, e adevărat, la Cluj sunt mai puțini, dar ne-am uitat la organigramă la Constanța, ne-am uitat cumva la Iași? Eu nu am chemat pe nimeni aici”, a spus Bodo. El a încercat să-i explice primarului că salariul mediu al subordonaților săi este de 4.339 lei brut, dar că, la final, oamenii rămân cam cu jumătate din bani. „Personalul din primărie are 3.691 lei, iar cei de la Direcția de Asistență Socială, 2.448. E normal să facem discrepanță aproape la dublu cu această salarizare?”, i-a răspuns Robu.
După mai multe zeci de minute de dezbatere, s-a trecut și la vot, însă nu înainte ca primarul să mai facă o dată apel la consilieri. „Ar fi un precedent extrem de periculos să se voteze așa ceva (…) Vă rog să vă puneți conștiința în mișcare. Ce doriți, ca la următoarea ședință, să avem locurile ocupate de alții care vin să se ridice în picioare pentru majorarea salariilor lor? Asta înseamnă democrație? Așa vreți să lucrăm? (…) Pe mine nu mă interesează voturile, știu că nu mă votează nimeni de aici. Nicio problemă, mergem înainte. Este o rușine să se întâmple așa ceva într-un oraș ca Timișoara (…) Vă rog să respingeți acest proiect. După ce e respins, pot să stau de vorbă să vedem dacă au fost erori. Dacă m-a intoxicat cineva cu informații incorecte, trebuie să dea socoteală pentru asta”, a afirmat primarul. În cele din urmă, proiectul a căzut, după ce doar șapte consilieri s-au pronunțat în favoarea lui: Alfred Simonis, Dan Idolu, Lucian Taropa, Radu Țoancă, Flavius Boncea, Traian Stoia și Bogdan Herzog. Robu urmează acum să vadă dacă datele primite de la Serviciul de Resurse Umane în ceea ce privește salariile corespund cu realitatea.
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…