Robu, huiduit in plen: functionarii de la Directia Fiscala, revoltati ca nu li s-au majorat salariile

Situație fără precedent în Consiliul Local Timișoara. Angajații Direcției Fiscale au protestat față de refuzul primarului de a le majora salariile cu 12%, așa cum s-a întâmplat în cazul celorlalți angajați din primărie. Proiectul inițiat de social-democrați, un liberal și doi independenți a căzut la vot, dar nu fără scandal.

angajati directia fiscala

La finele lunii iunie, ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara că salariile angajaților din administrația publică locală ar putea crește cu până la 12%, în limitele bugetelor și a plafonului stabilit de Ministerul Finanțelor. „Vom face demersurile pentru majorarea salariilor cu 12% pentru o bună parte din angajații primăriei, aceia care nu au intrat în alte rânduri la majorări directe sau indirecte (…) Vom analiza și vom vedea. Ne uităm și comparativ la salarii, dacă angajații fac munci comparabile… dacă sunt cu aceeași pregătire, nu este normal să fie diferențe mari între retribuțiile lor”, declara primarul Nicolae Robu, în luna iulie. Și… s-a analizat. S-a ajuns astfel la concluzia că angajații Direcției Fiscale vor fi „săriți” din schema majorărilor, după ce socotelile prezentate primarului Nicolae Robu au arătat că leafa medie în această direcție este mai mare decât în alte părți din PMT.

Pe ordinea de zi a plenului de vineri a apărut însă un proiect de hotărâre „privind majorarea cuantumului brut al salariilor pentru personalul din cadrul Directiei Fiscale”, inițat de consilierii Alfred Simonis, Dan Idolu, Radu Țoancă și Ramona Olteanu, toți PSD, independenții Bogdan Herzog și Flavius Boncea și liberalul Ovidiu Ciuhandu. „Salariul mediu în primărie este de 3.691 de lei, la Direcția Fiscală, 4.192 lei. Deci, este o diferență mare și e greu de explicat oamenilor de ce e o asemenea diferență, pentru că, până la urmă, activitatea desfășurată este comparabilă. Nu există dificultăți speciale în munca din Direcția Fiscală față de cea din celelalte direcții ale primăriei. Salariile le stabilește ordonatorul de credite, nu CL (…) La Direcția Fiscală din Timișoara sunt de trei ori mai mulți angajați decât la structura similară a orașului Cluj Napoca (…) Am văzut un profesionalism care mă mulțumește la persoanele cu care am interacționat din Direcția Fiscală, dar trebuie să avem simțul măsurii”, și-a explicat Robu poziția.

robu si bodo

„Discrepanța nu mi se pare atât de mare. Dacă legea ne permite să majorăm aceste venituri, cred că ar trebui s-o facem (…) E greșit să blamați oamenii pentru că vor majorări de salarii. La Cluj s-au majorat prin HCL – chiar dl Boc, care le-a tăiat salariile, la Constanța, la Râmnicu Vâlcea, la Sectorul 1”, a afirmat Alfred Simonis. Au urmat aplauze ale angajaților de la Direcția Fiscală, prezenți în număr mare la plen, dar și o replică foarte iritată a edilului. „Nu vă e rușine să dați spectacolul ieftin pe care îl dați aici? Asta e atitudine de funcționar public? Să vă fie rușine! Dacă ar fi aplaudat cetățenii pe care îi țineți la cozi, asta aș fi înțeles… (…) Am fost informat de specialiști, iată ce spune legea: gestiunea sistemului de salarizare a personalului din instituțiile publice se asigură prin operatorii principali de credite. CL aprobă bugetul ca să poată ordonatorul de credite să majoreze salarii (…) Îmi pare rău că cineva și-a permis să facă subiect politic și electoral dintr-o astfel de temă (…) Când se fac majorări trebuie să avem grija să mergem pe o linie de echitate”, le-a spus Robu oamenilor aflați în balconul Sălii Capitol. Primarul li s-a adresat apoi consilierilor: „Dacă dumneavoastră votați o majorare și eu, ca ordonator de credite, trebuie să semnez, dacă juriștii îmi spun că este ilegal, eu nu semnez. Mergem în instanță, nu ne face cinste, dar nu pot să semnez ceva contrar opiniilor juriștilor (…) Dacă nu am aviz juridic, nu pun în practică”.

În ajutorul primarului a sărit liberalul Ciprian Jichici. „Ca să fie clar pentru toată lumea, vorbesc inclusiv din perspectiva unui angajat în sistemul bugetar, care după 16 ani de carieră, este plătit cu 1.600 de lei pe lună. Cei care au regizat acest spectacol patetic au greșit profund. Această situație penibilă în care au fost aliniați aici niște angajați ai primăriei care bat din palme și vociferează pe mine nu mă impresionează, ci din contra, mă deranjează foarte mult (…) Mi se pare o premieră într-un sens extrem de negativ (…) Singurii care au căderea să cuantifice aceste lucruri sunt cei care conduc executiv PMT, iar dacă vor face sau au făcut greșeli în acest sens își asumă și își vor asuma răspunderea”, a spus Jichici. A fost momentul în care în discuție a intervenit Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale.

adrian bodo

„O să vorbesc din punct de vedere tehnic, nu mă interesează spectacolul politic. (…) Am un dosar cu declarațiile de avere ale colegilor din primărie raportate cu declarațiile de avere ale colegilor din Direcția Fiscală. V-aș ruga să le studiați, să vedeți că oameni din Direcția Fiscală au salarii mai mici ca ale oamenilor din primărie (…) Vi le las, vă rog să le studiați, să vedeți ce salariu are Adrian Bodo, ce salariu are Aura Junie, ce salariu are Culiță Chiș. Mă refer la salarii, nu la venituri (…) Se spune că suntem mulți, e adevărat, la Cluj sunt mai puțini, dar ne-am uitat la organigramă la Constanța, ne-am uitat cumva la Iași? Eu nu am chemat pe nimeni aici”, a spus Bodo. El a încercat să-i explice primarului că salariul mediu al subordonaților săi este de 4.339 lei brut, dar că, la final, oamenii rămân cam cu jumătate din bani. „Personalul din primărie are 3.691 lei, iar cei de la Direcția de Asistență Socială, 2.448. E normal să facem discrepanță aproape la dublu cu această salarizare?”, i-a răspuns Robu.

După mai multe zeci de minute de dezbatere, s-a trecut și la vot, însă nu înainte ca primarul să mai facă o dată apel la consilieri. „Ar fi un precedent extrem de periculos să se voteze așa ceva (…) Vă rog să vă puneți conștiința în mișcare. Ce doriți, ca la următoarea ședință, să avem locurile ocupate de alții care vin să se ridice în picioare pentru majorarea salariilor lor? Asta înseamnă democrație? Așa vreți să lucrăm? (…) Pe mine nu mă interesează voturile, știu că nu mă votează nimeni de aici. Nicio problemă, mergem înainte. Este o rușine să se întâmple așa ceva într-un oraș ca Timișoara (…) Vă rog să respingeți acest proiect. După ce e respins, pot să stau de vorbă să vedem dacă au fost erori. Dacă m-a intoxicat cineva cu informații incorecte, trebuie să dea socoteală pentru asta”, a afirmat primarul. În cele din urmă, proiectul a căzut, după ce doar șapte consilieri s-au pronunțat în favoarea lui: Alfred Simonis, Dan Idolu, Lucian Taropa, Radu Țoancă, Flavius Boncea, Traian Stoia și Bogdan Herzog. Robu urmează acum să vadă dacă datele primite de la Serviciul de Resurse Umane în ceea ce privește salariile corespund cu realitatea.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

scai a spus: (octombrie 17th, 2015 at 09:05 )

De ce aviz juridic are nevoie ROBU? De la juristi aia care au avizat finantarea lui poli sau de la aia pe care acu doua saptamani zicea ca ii desfiinteaza ca nu-s competenti? E foarte labil psihic omul asta. Cine sa il mai inteleaga?

anteconbega a spus: (octombrie 17th, 2015 at 10:05 )

Un adevarat triumvirat de conşiinţă struţo-cămilist: Flavius Boncea, Traian Stoia, Bogdan Herzog, în frunte cu Cezar Ţoancă.

lae roibu a spus: (octombrie 17th, 2015 at 10:26 )

De aviz psihologic are nevoie estompatu’ ca oricum de alea juridice nu tine cont!

fer ionel a spus: (octombrie 17th, 2015 at 10:40 )

Domnule Primar, sunt unul din „nesimtitii” care au indraznit sa va sfideze ratiunea cerandu-si dreptul legal. Afirmati statul de drept si respectul fata de lege, ne transmiteti note interne prin care solicitati sa respectam legea, CAND DVS. MANIFESTATI O DESCONSIDERARE FATA PRINCIPIILE STATULUI DE DREPT.
VA INTREB, DOMNULE PRIMAR CARE SUNT PREROGATIVELE FUNCTIEI DVS. CARE SA VA PERMITA SA APLICATI DISCRETIONAR, DISCRIMINATORIU O LEGE CE SE ADRESAZA TUTUROR ANGAJATIILOR DIN ADMINISTRATIA PUBLICA FARA EXECEPTIE?
OARE ACESTA ESTE MODUL DVS. DE RESPECTA UNA DIN NORMELE ESENTIALE ALE CONSTITUTIEI CARE STATUEAZA EGALITATEA IN FATA LEGE?
Argumenetati refuzul dreptului nostru prin prisma muncii si salarizariI, invocand echitatatea muncii si a slariului sau cu alte cuvinte echitatea profesionala si sociala desi pretindeti sitemul de valori LIBERALE? ATI GRESIT DOCTRINA, DOMNULE PRIMAR!! ASTFEL DE ARGUMENTATII SE FOLOSEAU ACUM MAI BINE 25 DE ANI, INTR-UN REGIM PENTRU A CARUI RASTURNARE PARINTII MULTORA DINTRE „NESIMTITII” CARE AU INDRAZNIT SA VA SFIDEZE SI-AU RISCAT VIATA TOCMAI PENTRU CA PERSOANE, PRECUM NICOLAE ROBU, SA POATA CANDIDA LA FUNCTII IN STAT IN MOD LIBER IAR „NESIMTITI” PRECUM SUBSEMNATUL SA AIBA GARANTIA EXERCITIULUI DREPTURILOR SALE!!!
DA DOMNULE PRIMAR, AM INTELES CA ATUNCI CAND LEGEA VA ESTE POTRIVNICA (CAZUL POLI, CAZUL STIMULENTELEOR SALARIALE ACORDATE NELEGAL LA ANGAJATII DIN ALTE STRUCTURI ALE PMT, CAZUL FISELOR DE CALCUL PRIVIND VALORIFICAREA PATRIMONIULUI MUNICIPIULUI, CAZUL RETROCEDARILOR IMOBILIARE SI MULTE ALTE CAZURI) „LEGEA ESTE INCORECTA, NECLARA ETC”, IAR IN FATA UNEI DISPOZITII LEGALE EVIDENTE SI CLARE PRECUM CRISTALUL (TERMEN PE GUSTUL DVS.) „LEGEA NU ESTE ECHITABILA”.
DIN PACATE, LASAND LA O PARTE ASPECTELE DE FACTO SI CELE LEGALE VIZAND DREPTUL NOSTRU LA MAJORAREA SALARIULUI, PERSONAL CONSTAT DIN PARTEA DVS. O ATITUDINE LEGATA DE PRENUMELE DVS, NICOLAE, PREDESTINAT DICATUTRII, ACEASTA FIIND CHESTINUEA CARE MA INGRIJOREAZA CEL MAI MULT ATAT DIN CALITATE DE FUNCTIONAR AL ADMINISTRATIEI PUBLICE DAR MAI ALES DIN POSTURA DE CETATEAN AL MUNICIPIULUI TIMISOARA.

lae roibu a spus: (octombrie 17th, 2015 at 12:23 )

Pentru Primarul Timisoarei o Ordonanta de Guvern nu valoreaza nimic din moment ce isi permite sa o aplice discretionar si pe criterii numai de el stiute si intelese, crezand ca Primaria e societate comerciala /plantatie si el patron/ mosier.
Primarul Timisoarei isi permite sa influienteze votul Consiliului Local prin amenintari mai mult sau mai putin voalate: ,, va sfatuiesc pe cei care aveti in minte ca pe viitor sa mai faceti echipa cu mine sa votati impotriva”…

nefertiti a spus: (octombrie 17th, 2015 at 12:37 )

Domnule primar, poate lucrurile care s-au spus aici de unii va trezesc din amorteala in care v-ati scufundat. Poate in al 12 lea ceas veti intelege ca functionarul public nu este cel care raspunde ordinelor dvs. neconditonat, nu este cel care va alimenteaza nebunia asta a cultului personalitatii, ce s-a dovedit atat de periculoasa de-a lungul istoriei. Functionarul public adevarat este cel care stie si ce obligatii are si ce drepturi. Au fost acolo oameni in sala care au copii, care au familii, care nu v-au facut nesmitit asa cum i-ati facut dvs. pe ei. Unii care stiu sa-si faca treaba cat pot ei mai bine si care stiti bine v-au ajutat in multe chestiuni in care cei din primarie si-au declarat neputinta. Unii care nu au scoala dvs., nici cultura dvs. nici imaginea dvs. dar care muncesc cinstit in tara asta, inteleg importanta muncii lor si au constiinta „lucrului bine facut”. Ati zis sa avem grija de „cozile noastre” si va intreb de cate ori in cei trei ani de cand conduceti orasul acesta ati fost la noi. Va spun eu NICIODATA. Nici macar nu ati pasit in sediul nostru darmite sa intelegeti care sunt responsabilitatile noastre sau problemele cu care ne confruntam. Spectacolul ieftin de care ati vorbit… dvs. l-ati facut. Limbajul folosit de dvs. va descalifica, dle primar. Ati jignit functionarii care au cerut doar aplicarea corecta a legii, fata de toti cei carora li se adreseaza: angajati in instituii publice locale, fara exceptii, cum spunea colegul meu. Ati amentintat colegii dvs. de partid care ar fi indraznit sa voteze pentru aplicarea corecta a legii. Domnule primar, sunteti o dezamagire pentru mine si ca primar si incepand de ieri …si ca OM.

++ a spus: (octombrie 17th, 2015 at 14:05 )

Herzog asta e mai mult Bogdan sau si ceva Herzog? parca e un personaj din Caragiale. un fel de nu si nu si nu si nu in orice situatie si oriunde. fara solutii, dar arde-i cu nu si nu. un demn reprezentant al Timisoarei si Flavius Boncea la fel. ei sint aliniati cu viceprimarul Traian Stoia, un fost foarte bun profesor de sport.

V.V.D.Toth a spus: (octombrie 17th, 2015 at 19:13 )

De ce n-au votat PENTRU si ceilalti consilieri locali PSD ? D-le Raducanu , nu-i chemati la ordine ? Jenant !

ioana a spus: (octombrie 18th, 2015 at 12:11 )

Dl.Primar a aratat un limbaj si un comportament ,,demn” de mediu academic din care provine ….Inadmisibil pentru un fost Senator al Romaniei sa nu cunoasca faptul ca in declaratiile de avere sunt cuprinse SALARIILE….Pentru nesimtitii pe care i-au insultat si el si ,,curatul” de Jichici SALARIILE sunt si VENITURI , oamenii obisnuiti traiesc din salarii, de aceea sunt atenti la modul cum se aplica legile care le efecteaza veniturile si acesta este motivul pentru care au fost prezenti la plen.

@ioana a spus: (octombrie 18th, 2015 at 21:26 )

zau?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Situația in România

Total: 18594 cazuri

5209
active
1223
decese
12162
vindecate

Situația globală

Total: 5716766 cazuri

2908048
active
352965
decese
2455753
vindecate

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Încă un pas spre reluarea fotbalului în România

Liga Profesionistă de Fotbal a transmis, marţi, celor 14 cluburi din Liga I protocolul de operare în antrenamentele colective şi de reluare a jocurilor oficiale în condiţii speciale, informează site-ul oficial al LPF. „Liga Profesionistă de Fotbal şi-a continuat acţiunile în vederea reluării sezonului competiţional al Campionatul Naţional Liga I şi a comunicat, astăzi, celor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un pas spre reluarea fotbalului în România
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

banner-iulius-town_728x90

Economic vezi arhiva Economic

Iulius Town Timisoara

Demers pentru redeschiderea mall-urilor. Pierderi estimate de 750 de milioane de euro

Nouă proprietari de mall-uri din Bucureşti şi 24 de oraşe au semnat o scrisoare adresată Guvernului Orban, prin care solicită redeschiderea centrelor comerciale. Semnatarii reprezintă 52 de mall-uri cu 4.600 de chiriaşi. Printre semnatarii scrisorii se numără şi Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Town Timişoara. Anunţul privind acesată scrisoare deschisă adresată Executivului a fost făcut de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Demers pentru redeschiderea mall-urilor. Pierderi estimate de 750 de milioane de euro

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Contrabanda cu ţigări nu mai este demult o îndeletnicire specific bărbătească. O dovedesc două femei din Variaş asupra cărora s-au descoperit aproape 100 de mii de ţigarete netimbrate, dar şi mulţi bani. Toate în urma traficului cu ţigări. Cele două femei au fost reţinute, aflându-se acum în arestul IPJ Timiş. Poliţiştii de investigații criminale din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două femei din Variaş, reţinute de poliţişti pentru contrabandă cu ţigări/FOTO
În spitatele din judeţul Timiş au fost vindecate până acum 399 de persoane care au fost depistate cu coronavirus. Cele mai multe vindecări au avut loc la Spitalul “Victor Babeş” – 382. Numărul deceselor persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 53 în Timiş. Direcţia de Sănătae Publică (DSP) Timiş transmite că, până astăzi, 27...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 400 de persoane care au fost infectate cu COVID-19 s-au vindecat, în Timiş. S-au înregistrat şi 53 de decese
Institutul Naţinal de Sănătate Publică a anunţat, în această dimineaţă, decesul a trei persoane care erau confirmate cu coronavirus. Numărul deceselor în România ajunge astfel la 1.219. A murit o femeie, 71 de ani, din județul Neamț.  Comorbidități: DZ tip II, obezitate, bigeminism ventricular, sepsis cu punct de plecare pulmonar cu pseudomonas aeruginosa. A murit...
Citeşte tot articolul Citeste articolul COVID-19. Au mai murit trei persoane. România ajunge la 1.219 decese/ Alte patru decese
Licitaţia pentru stabilirea constructorului care va reabilita podul de la Găvojdia a ajuns la final Dacă nu vor fi depuse contestaţii, contractul cu constructorul desemnat să se ocupe de reabilitarea podului În doar câteva zile se va putea semna contractul pentru reparaţiile necesate la podul de la Găvojdia. Aflat în stare de degradare, podul care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Licitaţia pentru stabilirea constructorului care va reabilita podul de la Găvojdia a ajuns la final
Prin intermediul unui proiect derulat cu Banca Mondială, în valoare de 50 de milioane de euro, Spitalul Judeţean Timişoara va beneficia de o nouă clădire, carfe va găzdui unităţile centrului de arşi, noua secţie ATI şi cea pentru primirea urgenţelor. Miercuri, plenul CJT a aprobat să suporte din bugetul propriu suma necesară întocmirii documentaţiei, pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Judeţean Timiş va plăti documentaţia aferentă noii clădiri pentru ATI şi UPU de la Spitalul Judeţean Timişoara
Judeţul Timiş pare să scape de pandemia de coronavirus. În ultimele 24 de ore a fost depistată o singură persoană infectată cu COVID-19. La nivel naţional, au fost raportate, faţă de ziua precedentă, 165 de noi cazuri de îmbolnăviri. Grupul de Comunicare Strategică a transmis că, până astăzi, 27 mai, pe teritoriul României, au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un singur caz de infecţie cu COVID-19 în Timiş, în ultimele 24 de ore. Situaţia pe judeţe
Primăria Timişoara reia acţiunea „Ghiliotina” şi taie cablurile de comunicaţii aeriene atârnate pe stâlpii de pe noi străzi din zona centrală a oraşului. Oamenii care vor rămâne fără internet, televiziune şi telefonie fixă sunt orientaţi pentru reclamaţii la companiile furnizoare ale serviciilor respective. Vineri noaptea se taie din nou cabluri aeriene la Timişoara. Primăria anunţă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se taie cablurile de internet de pe stâlpi de pe mai multe străzi din zona centrală a Timişoarei
Poliţiştii din Timiş, împreună cu alte structuri având atribuţii în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19, au verificat, în ultimele 24 de ore 1.667 de persoane privind respectarea măsurilor și interdicțiilor impuse (izolare/carantină). Nu a fost depistată nicio persoană care nu a respectat măsurile de izolare. De asemenea, nu au fost identificate persoane...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişenii respectă normele impuse de starea de alertă. Nicio sancţiune în ultimele 24 de ore
Premierul Ludovic Orban consideră că rezilierea contractului de execuţie a lotului 3 din autostrada Lugoj – Deva atunci când proiectul atinsese stadiul de 98% din total ca fiind „legată cu aţă albă”, special făcută ca societatea constructoare să câştige un eventual proces. În cadrul şedinţei de guvern de marţi, el a cerut intervenţia parchetului în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Acuzaţii extrem de grave lansate de primul ministru în dosarul lotului 3 din autostrada Lugoj – Deva: e cusut cu aţă albă
Liga Profesionistă de Fotbal a transmis, marţi, celor 14 cluburi din Liga I protocolul de operare în antrenamentele colective şi de reluare a jocurilor oficiale în condiţii speciale, informează site-ul oficial al LPF. „Liga Profesionistă de Fotbal şi-a continuat acţiunile în vederea reluării sezonului competiţional al Campionatul Naţional Liga I şi a comunicat, astăzi, celor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un pas spre reluarea fotbalului în România
Top