Robu, huiduit in plen: functionarii de la Directia Fiscala, revoltati ca nu li s-au majorat salariile

Situație fără precedent în Consiliul Local Timișoara. Angajații Direcției Fiscale au protestat față de refuzul primarului de a le majora salariile cu 12%, așa cum s-a întâmplat în cazul celorlalți angajați din primărie. Proiectul inițiat de social-democrați, un liberal și doi independenți a căzut la vot, dar nu fără scandal.

angajati directia fiscala

La finele lunii iunie, ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara că salariile angajaților din administrația publică locală ar putea crește cu până la 12%, în limitele bugetelor și a plafonului stabilit de Ministerul Finanțelor. „Vom face demersurile pentru majorarea salariilor cu 12% pentru o bună parte din angajații primăriei, aceia care nu au intrat în alte rânduri la majorări directe sau indirecte (…) Vom analiza și vom vedea. Ne uităm și comparativ la salarii, dacă angajații fac munci comparabile… dacă sunt cu aceeași pregătire, nu este normal să fie diferențe mari între retribuțiile lor”, declara primarul Nicolae Robu, în luna iulie. Și… s-a analizat. S-a ajuns astfel la concluzia că angajații Direcției Fiscale vor fi „săriți” din schema majorărilor, după ce socotelile prezentate primarului Nicolae Robu au arătat că leafa medie în această direcție este mai mare decât în alte părți din PMT.

Pe ordinea de zi a plenului de vineri a apărut însă un proiect de hotărâre „privind majorarea cuantumului brut al salariilor pentru personalul din cadrul Directiei Fiscale”, inițat de consilierii Alfred Simonis, Dan Idolu, Radu Țoancă și Ramona Olteanu, toți PSD, independenții Bogdan Herzog și Flavius Boncea și liberalul Ovidiu Ciuhandu. „Salariul mediu în primărie este de 3.691 de lei, la Direcția Fiscală, 4.192 lei. Deci, este o diferență mare și e greu de explicat oamenilor de ce e o asemenea diferență, pentru că, până la urmă, activitatea desfășurată este comparabilă. Nu există dificultăți speciale în munca din Direcția Fiscală față de cea din celelalte direcții ale primăriei. Salariile le stabilește ordonatorul de credite, nu CL (…) La Direcția Fiscală din Timișoara sunt de trei ori mai mulți angajați decât la structura similară a orașului Cluj Napoca (…) Am văzut un profesionalism care mă mulțumește la persoanele cu care am interacționat din Direcția Fiscală, dar trebuie să avem simțul măsurii”, și-a explicat Robu poziția.

robu si bodo

„Discrepanța nu mi se pare atât de mare. Dacă legea ne permite să majorăm aceste venituri, cred că ar trebui s-o facem (…) E greșit să blamați oamenii pentru că vor majorări de salarii. La Cluj s-au majorat prin HCL – chiar dl Boc, care le-a tăiat salariile, la Constanța, la Râmnicu Vâlcea, la Sectorul 1”, a afirmat Alfred Simonis. Au urmat aplauze ale angajaților de la Direcția Fiscală, prezenți în număr mare la plen, dar și o replică foarte iritată a edilului. „Nu vă e rușine să dați spectacolul ieftin pe care îl dați aici? Asta e atitudine de funcționar public? Să vă fie rușine! Dacă ar fi aplaudat cetățenii pe care îi țineți la cozi, asta aș fi înțeles… (…) Am fost informat de specialiști, iată ce spune legea: gestiunea sistemului de salarizare a personalului din instituțiile publice se asigură prin operatorii principali de credite. CL aprobă bugetul ca să poată ordonatorul de credite să majoreze salarii (…) Îmi pare rău că cineva și-a permis să facă subiect politic și electoral dintr-o astfel de temă (…) Când se fac majorări trebuie să avem grija să mergem pe o linie de echitate”, le-a spus Robu oamenilor aflați în balconul Sălii Capitol. Primarul li s-a adresat apoi consilierilor: „Dacă dumneavoastră votați o majorare și eu, ca ordonator de credite, trebuie să semnez, dacă juriștii îmi spun că este ilegal, eu nu semnez. Mergem în instanță, nu ne face cinste, dar nu pot să semnez ceva contrar opiniilor juriștilor (…) Dacă nu am aviz juridic, nu pun în practică”.

În ajutorul primarului a sărit liberalul Ciprian Jichici. „Ca să fie clar pentru toată lumea, vorbesc inclusiv din perspectiva unui angajat în sistemul bugetar, care după 16 ani de carieră, este plătit cu 1.600 de lei pe lună. Cei care au regizat acest spectacol patetic au greșit profund. Această situație penibilă în care au fost aliniați aici niște angajați ai primăriei care bat din palme și vociferează pe mine nu mă impresionează, ci din contra, mă deranjează foarte mult (…) Mi se pare o premieră într-un sens extrem de negativ (…) Singurii care au căderea să cuantifice aceste lucruri sunt cei care conduc executiv PMT, iar dacă vor face sau au făcut greșeli în acest sens își asumă și își vor asuma răspunderea”, a spus Jichici. A fost momentul în care în discuție a intervenit Adrian Bodo, șeful Direcției Fiscale.

adrian bodo

„O să vorbesc din punct de vedere tehnic, nu mă interesează spectacolul politic. (…) Am un dosar cu declarațiile de avere ale colegilor din primărie raportate cu declarațiile de avere ale colegilor din Direcția Fiscală. V-aș ruga să le studiați, să vedeți că oameni din Direcția Fiscală au salarii mai mici ca ale oamenilor din primărie (…) Vi le las, vă rog să le studiați, să vedeți ce salariu are Adrian Bodo, ce salariu are Aura Junie, ce salariu are Culiță Chiș. Mă refer la salarii, nu la venituri (…) Se spune că suntem mulți, e adevărat, la Cluj sunt mai puțini, dar ne-am uitat la organigramă la Constanța, ne-am uitat cumva la Iași? Eu nu am chemat pe nimeni aici”, a spus Bodo. El a încercat să-i explice primarului că salariul mediu al subordonaților săi este de 4.339 lei brut, dar că, la final, oamenii rămân cam cu jumătate din bani. „Personalul din primărie are 3.691 lei, iar cei de la Direcția de Asistență Socială, 2.448. E normal să facem discrepanță aproape la dublu cu această salarizare?”, i-a răspuns Robu.

După mai multe zeci de minute de dezbatere, s-a trecut și la vot, însă nu înainte ca primarul să mai facă o dată apel la consilieri. „Ar fi un precedent extrem de periculos să se voteze așa ceva (…) Vă rog să vă puneți conștiința în mișcare. Ce doriți, ca la următoarea ședință, să avem locurile ocupate de alții care vin să se ridice în picioare pentru majorarea salariilor lor? Asta înseamnă democrație? Așa vreți să lucrăm? (…) Pe mine nu mă interesează voturile, știu că nu mă votează nimeni de aici. Nicio problemă, mergem înainte. Este o rușine să se întâmple așa ceva într-un oraș ca Timișoara (…) Vă rog să respingeți acest proiect. După ce e respins, pot să stau de vorbă să vedem dacă au fost erori. Dacă m-a intoxicat cineva cu informații incorecte, trebuie să dea socoteală pentru asta”, a afirmat primarul. În cele din urmă, proiectul a căzut, după ce doar șapte consilieri s-au pronunțat în favoarea lui: Alfred Simonis, Dan Idolu, Lucian Taropa, Radu Țoancă, Flavius Boncea, Traian Stoia și Bogdan Herzog. Robu urmează acum să vadă dacă datele primite de la Serviciul de Resurse Umane în ceea ce privește salariile corespund cu realitatea.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

scai a spus: (octombrie 17th, 2015 at 09:05 )

De ce aviz juridic are nevoie ROBU? De la juristi aia care au avizat finantarea lui poli sau de la aia pe care acu doua saptamani zicea ca ii desfiinteaza ca nu-s competenti? E foarte labil psihic omul asta. Cine sa il mai inteleaga?

 
anteconbega a spus: (octombrie 17th, 2015 at 10:05 )

Un adevarat triumvirat de conşiinţă struţo-cămilist: Flavius Boncea, Traian Stoia, Bogdan Herzog, în frunte cu Cezar Ţoancă.

 
lae roibu a spus: (octombrie 17th, 2015 at 10:26 )

De aviz psihologic are nevoie estompatu’ ca oricum de alea juridice nu tine cont!

 
fer ionel a spus: (octombrie 17th, 2015 at 10:40 )

Domnule Primar, sunt unul din „nesimtitii” care au indraznit sa va sfideze ratiunea cerandu-si dreptul legal. Afirmati statul de drept si respectul fata de lege, ne transmiteti note interne prin care solicitati sa respectam legea, CAND DVS. MANIFESTATI O DESCONSIDERARE FATA PRINCIPIILE STATULUI DE DREPT.
VA INTREB, DOMNULE PRIMAR CARE SUNT PREROGATIVELE FUNCTIEI DVS. CARE SA VA PERMITA SA APLICATI DISCRETIONAR, DISCRIMINATORIU O LEGE CE SE ADRESAZA TUTUROR ANGAJATIILOR DIN ADMINISTRATIA PUBLICA FARA EXECEPTIE?
OARE ACESTA ESTE MODUL DVS. DE RESPECTA UNA DIN NORMELE ESENTIALE ALE CONSTITUTIEI CARE STATUEAZA EGALITATEA IN FATA LEGE?
Argumenetati refuzul dreptului nostru prin prisma muncii si salarizariI, invocand echitatatea muncii si a slariului sau cu alte cuvinte echitatea profesionala si sociala desi pretindeti sitemul de valori LIBERALE? ATI GRESIT DOCTRINA, DOMNULE PRIMAR!! ASTFEL DE ARGUMENTATII SE FOLOSEAU ACUM MAI BINE 25 DE ANI, INTR-UN REGIM PENTRU A CARUI RASTURNARE PARINTII MULTORA DINTRE „NESIMTITII” CARE AU INDRAZNIT SA VA SFIDEZE SI-AU RISCAT VIATA TOCMAI PENTRU CA PERSOANE, PRECUM NICOLAE ROBU, SA POATA CANDIDA LA FUNCTII IN STAT IN MOD LIBER IAR „NESIMTITI” PRECUM SUBSEMNATUL SA AIBA GARANTIA EXERCITIULUI DREPTURILOR SALE!!!
DA DOMNULE PRIMAR, AM INTELES CA ATUNCI CAND LEGEA VA ESTE POTRIVNICA (CAZUL POLI, CAZUL STIMULENTELEOR SALARIALE ACORDATE NELEGAL LA ANGAJATII DIN ALTE STRUCTURI ALE PMT, CAZUL FISELOR DE CALCUL PRIVIND VALORIFICAREA PATRIMONIULUI MUNICIPIULUI, CAZUL RETROCEDARILOR IMOBILIARE SI MULTE ALTE CAZURI) „LEGEA ESTE INCORECTA, NECLARA ETC”, IAR IN FATA UNEI DISPOZITII LEGALE EVIDENTE SI CLARE PRECUM CRISTALUL (TERMEN PE GUSTUL DVS.) „LEGEA NU ESTE ECHITABILA”.
DIN PACATE, LASAND LA O PARTE ASPECTELE DE FACTO SI CELE LEGALE VIZAND DREPTUL NOSTRU LA MAJORAREA SALARIULUI, PERSONAL CONSTAT DIN PARTEA DVS. O ATITUDINE LEGATA DE PRENUMELE DVS, NICOLAE, PREDESTINAT DICATUTRII, ACEASTA FIIND CHESTINUEA CARE MA INGRIJOREAZA CEL MAI MULT ATAT DIN CALITATE DE FUNCTIONAR AL ADMINISTRATIEI PUBLICE DAR MAI ALES DIN POSTURA DE CETATEAN AL MUNICIPIULUI TIMISOARA.

 
lae roibu a spus: (octombrie 17th, 2015 at 12:23 )

Pentru Primarul Timisoarei o Ordonanta de Guvern nu valoreaza nimic din moment ce isi permite sa o aplice discretionar si pe criterii numai de el stiute si intelese, crezand ca Primaria e societate comerciala /plantatie si el patron/ mosier.
Primarul Timisoarei isi permite sa influienteze votul Consiliului Local prin amenintari mai mult sau mai putin voalate: ,, va sfatuiesc pe cei care aveti in minte ca pe viitor sa mai faceti echipa cu mine sa votati impotriva”…

 
nefertiti a spus: (octombrie 17th, 2015 at 12:37 )

Domnule primar, poate lucrurile care s-au spus aici de unii va trezesc din amorteala in care v-ati scufundat. Poate in al 12 lea ceas veti intelege ca functionarul public nu este cel care raspunde ordinelor dvs. neconditonat, nu este cel care va alimenteaza nebunia asta a cultului personalitatii, ce s-a dovedit atat de periculoasa de-a lungul istoriei. Functionarul public adevarat este cel care stie si ce obligatii are si ce drepturi. Au fost acolo oameni in sala care au copii, care au familii, care nu v-au facut nesmitit asa cum i-ati facut dvs. pe ei. Unii care stiu sa-si faca treaba cat pot ei mai bine si care stiti bine v-au ajutat in multe chestiuni in care cei din primarie si-au declarat neputinta. Unii care nu au scoala dvs., nici cultura dvs. nici imaginea dvs. dar care muncesc cinstit in tara asta, inteleg importanta muncii lor si au constiinta „lucrului bine facut”. Ati zis sa avem grija de „cozile noastre” si va intreb de cate ori in cei trei ani de cand conduceti orasul acesta ati fost la noi. Va spun eu NICIODATA. Nici macar nu ati pasit in sediul nostru darmite sa intelegeti care sunt responsabilitatile noastre sau problemele cu care ne confruntam. Spectacolul ieftin de care ati vorbit… dvs. l-ati facut. Limbajul folosit de dvs. va descalifica, dle primar. Ati jignit functionarii care au cerut doar aplicarea corecta a legii, fata de toti cei carora li se adreseaza: angajati in instituii publice locale, fara exceptii, cum spunea colegul meu. Ati amentintat colegii dvs. de partid care ar fi indraznit sa voteze pentru aplicarea corecta a legii. Domnule primar, sunteti o dezamagire pentru mine si ca primar si incepand de ieri …si ca OM.

 
++ a spus: (octombrie 17th, 2015 at 14:05 )

Herzog asta e mai mult Bogdan sau si ceva Herzog? parca e un personaj din Caragiale. un fel de nu si nu si nu si nu in orice situatie si oriunde. fara solutii, dar arde-i cu nu si nu. un demn reprezentant al Timisoarei si Flavius Boncea la fel. ei sint aliniati cu viceprimarul Traian Stoia, un fost foarte bun profesor de sport.

 
V.V.D.Toth a spus: (octombrie 17th, 2015 at 19:13 )

De ce n-au votat PENTRU si ceilalti consilieri locali PSD ? D-le Raducanu , nu-i chemati la ordine ? Jenant !

 
ioana a spus: (octombrie 18th, 2015 at 12:11 )

Dl.Primar a aratat un limbaj si un comportament ,,demn” de mediu academic din care provine ….Inadmisibil pentru un fost Senator al Romaniei sa nu cunoasca faptul ca in declaratiile de avere sunt cuprinse SALARIILE….Pentru nesimtitii pe care i-au insultat si el si ,,curatul” de Jichici SALARIILE sunt si VENITURI , oamenii obisnuiti traiesc din salarii, de aceea sunt atenti la modul cum se aplica legile care le efecteaza veniturile si acesta este motivul pentru care au fost prezenti la plen.

 
@ioana a spus: (octombrie 18th, 2015 at 21:26 )

zau?

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Pero Milosevic

Absenţele și intensitatea părții a doua, cauzele eliminării din Cupa EHF

Antrenorul SCM Politehnica, Pero Milosevic, a vorbit despre returul din preliminariile Cupei EHF, pierdut cu 29-26 la Olympiacos Pireu. Meciul a avut două părți diferite, lucru reflectat și de scor: 15-13 la pauză pentru timișoreni, apoi 29-26 în favoarea grecilor la final și acces mai departe pentru Olympiacos.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Absenţele și intensitatea părții a doua, cauzele eliminării din Cupa EHF

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

ClimateLaunchPad are finala la Timişoara

Timişoara găzduieşte, joi, o nouă finală națională a competiției de idei ClimateLaunchPad. Cinci echipe se vor bate pentru a trece în faza următoare a competiţiei. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în calitate de partener oficial în România al Programului CLIMATE KIC, organizează în data de 10 octombrie 2019, cu începere de la ora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ClimateLaunchPad are finala la Timişoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Boala Care Afectează milioane de oameni ”Degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) este una din cauzele importante de scădere a vederii la persoanele peste 60 ani. De fapt, 30% dintre toate persoanele de peste 70 de ani suferă într-o anumită măsură de această boală”, spune Dr. Ana Maria Misici, medic specialist oftalmolog la Clinicile Medici’s Timișoara.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cronicile Medici’s: Îmbătrânirea ochiului – degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV)
Sala Olimpia din Timişoara s-a dovedit a fi prea mică pentru miile de liberali din Vestul ţării veniţi la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. De altfel, mulţi au rămas în afara sălii, nemaigăsind locuri înăuntru. Aflat la început de campanie electorală, Iohannis a lansat din nou atacuri în rafală la adresa PSD, în cadrul întâlnirii Adunării Regionale a Organizațiilor PNL, regiunea Vest.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Klaus Iohannis şi-a continuat războiul cu “gaşca de penali” din PSD în “Capitala libertăţii româneşti”, Timişoara/FOTO
Vremea splendidă, deliciile culinare dar şi – de ce nu? – vinul de Silagiu au atras peste zece mii de oameni la deja tradiţionalul “Festival al papricaşului şi vinului” de la Buziaş. Şi fiindcă trebuie să existe şi câştigători, titlul de cel mai gustos papricaş a fost decernat Grupei de vânători din Buziaş, în timp ce vinul cel mai bun a fost desemant Aramic de pe dealurile Silagiului.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cel mai bun papricaş din Vestul ţării a fost făcut de vânătorii din Buziaş. Cel mai bun vin e la Aramic – Silagiu/ Foto
De pe aeroportul Internaţional Timişoara aveţi acum zbor direct spre Barcelona. Cu o frecvenţă de două zboruri săptămânal această rută vă oferă posibilitatea să descoperiţi capitala Cataluniei. Cu ajutorul a două curse Wizzair, luni şi vineri, acum puteţi zbura direct de la Timişoara la Barcelona. Oraşul e recunoscut ca fiind un obiectiv turistic extrem de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Programaţi-vă o vizită la Barcelona. Puteţi zbura cu o cursă directă de pe Aeroportul Internaţional Timişoara
De luni de zile, trotuarele din zona centrală sunt sparte, iar oamenii reclamă că au dificultăţi, inclusiv la trecerile de pietoni, unde nu au acces civilizat. Motiul acestei situaţii neplăcute ne e prezentat de primarul Nicolae Robu, care are planuri mari, surprinzătoare pentru trotuarele noastre. Luaţi-vă adio de la asfaltul de pe trotuarele din zona...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata, se termină cu trotuarele sparte din centrul Timişoarei! Nu ştim când, dar va fi diferit şi frumos, garantează primarul
Top
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com