Categories: Zâmbete amare

Cand Basescu si Ponta se reunesc in hora teoriei conspiratiei

Există la români o fascinație aproape morbidă pentru tot ce înseamnă teorie a conspirației, scenarită etc. De ce să explicăm un fenomen prin argumente logice, când se poate să-l alambicăm? Iar dacă mai pui și o doză de supranatural e cu atât mai bine. Pentru orice eșec vinovate sunt forțele oculte. Echipa României pierde un meci de fotbal nu fiindcă ar fi mai slabă decât adversarul, ci fiindcă există o adevărată cabală împotriva ei, mergând de la arbitraje ostile până la vreme, teren, tribune, FIFA etc.

Dacă Dan Puric spune că poporul român este perfect, dar nu-l lasă Oculta Mondială să-și arate perfecțiunea, trebuie să-l crezi. Cu cât scenariul este mai fantezist, cu atât lumea „pune botul” mai abitir. În România s-a născut (a murit între timp) un partid politic pornind de la o crimă transformată de o televizune într-o serial aiuristic fără final. Dacă e în avantajul lor, nu lipsesc nici politicieni care să joace tontoroiul în jurul a tot felul de conspirații și scenarite. Nu mai vorbesc de unii ziariști care trag și ei tare pe principiul că asta vrea românul. Sau unii pentru a-și servi stăpânii politici.

Și acum să ajung la exemplul concret: cazul incendiului de la Colectiv. Inițial au sărit din cadă aiuriții care explicau totul prin forțe oculte: satanism, Halloween etc. Vremea lor de glorie a ținut doar puțin. De ceva timp, Internetul e plin însă de scenarii privind „mâna criminală” de la Colectiv. Au fost astfel de teorii și la început, dar în ultimul timp ele au prins o tot mai mare amploare. Asta mai ales după ce un colonel de la STS s-a trezit vorbind într-o discuție privată despre un act terorist. (Aici ar fi o discuție lungă despre calitatea intelectuală a coloneilor, generalilor din Armată, Poliție, servicii, mulți făcuți la apelul bocancilor și mari amatori de scenarite.)

Și care ar fi mobilul acestui act terorist? Simplu: căderea Guvernului Ponta și instalarea unui executiv al lui Iohannis. Așadar, cine avea interese să pună focul? Iohannis, spun mințile bolnave sau înecate în alcool. Asta dacă nu fac servicii politice. Iar dacă e bal, musai trebuie să sară și politicienii. Primul a sărit fostul premier al tristei figuri, Victor Ponta. La o televiziune locală din Târgu Jiu (la o televizune națională i-o fi fost jenă poate), Ponta spune că cei care doreau schimbare lui erau „dispuși și la propriu să calce pe cadavre”. Cum e rost de smardoială nu putea lipsi nici fostul șef al statului, Traian Băsescu.

Care s-a trezit și el vorbind pe marginea subiectului. Băsescu s-a arătat doar „îngrijorat” de ancheta în cauză, în timp ce jurnaliștii care-i mănâncă din palmă au rostogolit mai departe subiectul sugerând mâna criminală. Trebuie spus aici că oamenii politici din lumea civilizată se feresc să-și dea cu presupusul pe marginea unor subiecte atât de sensibile, iar să sugerezi acte de terorism acolo nu e cazul te duce automat la o discreditare totală. De exemplu, în 2004, în Spania, premierul de la acea vreme, Jose Maria Aznar, deși aflat pe primul loc detașat în sondaje, a pierdut alegerile după ce a sugerat că în spatele actelor teroriste de la Madrid din acel an ar fi stat ETA. La noi, politicienii pot să spună toate trăsnăile din lume, că nu pot fi discreditați.

Nu contează că și în cazul Colectiv există un munte de dovezi care să demonstreze ce s-a întâmplat. Adică un accident produs de neglijență. Odată pornit la vale, bolovanul scenaritei va crește tot mai mult. La cozi la impozite sau la tigăi la sfert de preț, românii nu vor avea altceva de vorbit decât despre „mâna criminală” care a pus focul la Colectiv. Pentru ca Iohannis să-și aducă „guvernul meu”. Mințile bolnave sau cinice care au creat acest subiect au acum toate motivele de bucurie. Mai ales că e foarte greu să te aperi vizavi de astfel de aberații. Dacă ai face acest lucru ai da doar apă la moară fanaticilor teoriei conspirației. Ca atare, lui Iohannis îi va fi foarte greu să iasă din această capcană. Și aici poate ar fi rolul procurorilor să termine cu toate aceste scenarii tâmpite. Și să-i invite frumos pe Ponta, Băsescu, Florin Chilian, Turcescu, Cristoiu etc. să spună ce au de spus. Să dea declarații despre tot ce știu despre Colectiv. Sau să tacă. Și atunci vom vedea diferența dintre o declarație oficială și aberațiile scoase pe gură.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

37 de minute ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

O oră ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

3 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago