Totemul din Piata Unirii, cea mai ieftina sculptura din Cetate! Cat au costat celelalte

Cea mai ieftină din cele șapte statui care au apărut în Cetate este… actualul post trafo din fața Muzeului de Artă. Construcția metalică se va transforma, la un moment dat, în „Totem”, purtând semnătura lui Mircea Roman. Primăria Timișoara a plătit, de fapt, doar costurile de turnare în bronz a lucrărilor, nu și drepturile de autor.

Șapte statui pentru care Primăria Timișoara a plătit exact 523.010, 55 lei au fost amplasate, în ultimele luni ale anului 2015, în zona Cetate. Acestea au fost alese de colectivul de proiectanți, condus de arhitectul Șerban Sturdza, și, conform primarului Nicolae Robu, „nu e vorba despre mobilier urban, ci despre adevărate lucrări de artă” . Cele șapte statui sunt „Marea piramidă“, „Coajă de om” și „Totem”, semnate de Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, realizate de Virgil Scripcariu, un ansamblu de coloane, care poartă semnătura lui Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, a artistului timișorean Bogdan Raţă. Ele au fost amplasate în Cetate și au stârnit o grămadă de discuții pe rețelele de socializare. Cei mai mulți timișoreni au criticat… abstractul lucrărilor, postând, în sprijinul afirmațiilor lor, fotografii realizate la Alba Iulia sau Oradea, unde statuile de pe străzi sunt de cu totul altă factură.

Dacă vă întrebați ce simbolizează statuile din Timișoara, iată ce spun autorii lor, citați de reprezentanții PMT: „«Marea piramidă» afirmă că «niciodată nu este prea târziu să aşezăm lumea noastră pe adevăratele valori» în timp ce «Coaja de om» este o metaforă pentru bunătate, spiritualitate şi cultură (…) «Totem», este metafora «sacrificiului a generaţii de cetăţeni pentru oraşul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranţă şi lumină». «Supermam» şi «Eva» pun în atenţia privitorului «meditaţii plastice ce au în centrul lor valori comunitare şi umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocenţa, forţa spirituală a purităţii». «De-a telefonul» reprezintă o sculptură ce are ca temă comunicarea, jocul, copilăria ca metaforă a v iitorului, contemporaneitatea, în timp ce sculpturile-coloane cu inimi în vârf ale sculptorului Ion Nicodim reprezintă o «marcă a operei sale şi, implicit, a artei româneşti, ele ilustrează azi arta contemporană»”.

Cât au costat, practic, cele șapte lucrări? „Marea Piramidă”, „Coajă de om”, „Supermam”, „Eva” și Ansamblul de coloane au costat fix câte 77.418,31 lei. „De-a telefonul˝, amplasată în Piața Libertății și devenită deja una dintre preferatele timșorenilor pentru selfie-uri, a costat 73.899 lei, iar „Totemul”, care se află în fața Palatului Baroc, obturându-i imaginea, a fost doar 62.020 lei. Această din urmă sculptură nu este încă finalizată și a stârnit cele mai mari controverse, din cauza amplasamentului său. În prezent, nici nu poate fi considerată, de fapt, o lucrare de artă, fiind mai degrabă o „mască” pentru postul trafo. Pe această structură urmează să fie montat un… personaj. În ceea ce privește banii, Primăria Timișoara a plătit numai costurile de realizare efectivă a statuilor, pentru că sculptorii au renunțat la drepturile lor de autor.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

O oră ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropoliul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

O oră ago

Hristos a înviat! Sărbători luminate să aveţi!

Sfânta Înviere a Domnului nostru Iisus Hristos să vă aducă lumină în suflet, alinare, speranţă,…

9 ore ago

Învierea îl prinde în arest, după ce a fost găsit cu o alcoolemie record la „bord”

În cursul zilei de astăzi, polițiști de la Biroul Drumuri Naționale și Europene din cadrul…

12 ore ago

Lumina de la Ierusalim a ajuns la Timișoara, pe calea aerului

Ca în fiecare an, și de această dată Lumina a ajuns la Timișoara, de la…

12 ore ago

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

14 ore ago