Totemul din Piata Unirii, cea mai ieftina sculptura din Cetate! Cat au costat celelalte

Cea mai ieftină din cele șapte statui care au apărut în Cetate este… actualul post trafo din fața Muzeului de Artă. Construcția metalică se va transforma, la un moment dat, în „Totem”, purtând semnătura lui Mircea Roman. Primăria Timișoara a plătit, de fapt, doar costurile de turnare în bronz a lucrărilor, nu și drepturile de autor.

trei statui1

Șapte statui pentru care Primăria Timișoara a plătit exact 523.010, 55 lei au fost amplasate, în ultimele luni ale anului 2015, în zona Cetate. Acestea au fost alese de colectivul de proiectanți, condus de arhitectul Șerban Sturdza, și, conform primarului Nicolae Robu, „nu e vorba despre mobilier urban, ci despre adevărate lucrări de artă” . Cele șapte statui sunt „Marea piramidă“, „Coajă de om” și „Totem”, semnate de Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, realizate de Virgil Scripcariu, un ansamblu de coloane, care poartă semnătura lui Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, a artistului timișorean Bogdan Raţă. Ele au fost amplasate în Cetate și au stârnit o grămadă de discuții pe rețelele de socializare. Cei mai mulți timișoreni au criticat… abstractul lucrărilor, postând, în sprijinul afirmațiilor lor, fotografii realizate la Alba Iulia sau Oradea, unde statuile de pe străzi sunt de cu totul altă factură.

Dacă vă întrebați ce simbolizează statuile din Timișoara, iată ce spun autorii lor, citați de reprezentanții PMT: „«Marea piramidă» afirmă că «niciodată nu este prea târziu să aşezăm lumea noastră pe adevăratele valori» în timp ce «Coaja de om» este o metaforă pentru bunătate, spiritualitate şi cultură (…) «Totem», este metafora «sacrificiului a generaţii de cetăţeni pentru oraşul lor, ce se transformă într-o fereastră în zid, dătătoare de speranţă şi lumină». «Supermam» şi «Eva» pun în atenţia privitorului «meditaţii plastice ce au în centrul lor valori comunitare şi umane imuabile: copilul, maternitatea, dragostea, inocenţa, forţa spirituală a purităţii». «De-a telefonul» reprezintă o sculptură ce are ca temă comunicarea, jocul, copilăria ca metaforă a v iitorului, contemporaneitatea, în timp ce sculpturile-coloane cu inimi în vârf ale sculptorului Ion Nicodim reprezintă o «marcă a operei sale şi, implicit, a artei româneşti, ele ilustrează azi arta contemporană»”.

trei statui2

Cât au costat, practic, cele șapte lucrări? „Marea Piramidă”, „Coajă de om”, „Supermam”, „Eva” și Ansamblul de coloane au costat fix câte 77.418,31 lei. „De-a telefonul˝, amplasată în Piața Libertății și devenită deja una dintre preferatele timșorenilor pentru selfie-uri, a costat 73.899 lei, iar „Totemul”, care se află în fața Palatului Baroc, obturându-i imaginea, a fost doar 62.020 lei. Această din urmă sculptură nu este încă finalizată și a stârnit cele mai mari controverse, din cauza amplasamentului său. În prezent, nici nu poate fi considerată, de fapt, o lucrare de artă, fiind mai degrabă o „mască” pentru postul trafo. Pe această structură urmează să fie montat un… personaj. În ceea ce privește banii, Primăria Timișoara a plătit numai costurile de realizare efectivă a statuilor, pentru că sculptorii au renunțat la drepturile lor de autor.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 8th, 2016 at 15:39 )

Pentru bucatile acelea ruginite ar trebui cineva tras la raspundere. In citiva ani vor ajunge resturi de gunoi iar miile de euro au fost aruncate la gunoi.
La fel ca si la Bucuresti oamenii platesc pentru ideea proasta pe care au avut-o la alegerile locale.
Un edil al unui oras trebuie sa aiba un minim de pregatire juridica si o buna pregatire administrativa.
Ce ne facem cu un asemenea om care nici macar aspectul lui fizic normal nu si-l asigura.
Un bun gospodar trebuie sa aiba grija de banul public, sa-l investeasca in mod serios si cu rezultate pe un viitor cit mai indelungat.
Ginditi-va daca in anii 1850-1950 oamenii de atunci aflati in fruntea orasului impanzeau orasul cu table din astea, faceau constructii de tipul celor edificate in prezent, mai aveam noi dupa 100-200 de ani centrul acesta al orasului (intretinut sau nu) ?
Ce se construieste in anii administratiei lui Robu nu va prinde nici alegerile din 2020:statuiele ruginesc, pasajul se inunda, cladirea de birouri ingheata etc.

@Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 8th, 2016 at 19:57 )

nu zau?

Gherasim a spus: (ianuarie 8th, 2016 at 21:49 )

..hainele noi ale împăratului…………ce relaţii transsexuale au facilitat asemenea afaceri pe bază de şpagă?
Monumente , statui ar trebui să reprezinte gustul majorităţii oraşului – machetele să fie expuse public discutate şi puse la vot – democrtioc nu după plăcerea unor escroci care nu simt nimic pentru Timişoara şi Timişoreni!

Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 9th, 2016 at 02:39 )

@Gherasim…nu sunt deacord cu ce ati spus…mi se pare o insulta la adresa artistilor care au facut satuile…cum sa fie consultati tot felul de analfabeti cu privire la opere de arta pe care nu le pot intelege? Acolo am ajuns…ca orice idiot de pe strada sa-si dea cu parerea despre opera lui Picaso? Imi rezerv dreptul sa va dau in judecata…

Inocentiu a spus: (ianuarie 9th, 2016 at 11:18 )

Domnul Robu ar trebui sa-si permita astfel de aberatii doar in propria sufragerie.

Av Obirsanu Carmen a spus: (ianuarie 9th, 2016 at 11:29 )

Comentariul (4) adresat lui Gherasim nu ii apartine doamnei Obirsanu. Autorul acestui comentariu nici macar nu stie sa scrie numele lui Picasso.

Marius T a spus: (ianuarie 9th, 2016 at 12:34 )

Av Obirsanu Carmen: inainte de a-l da in judecata, supneti-mi va rog: va referiti cumva la Pablo Picasso, sau la Picaso – cum ii spun „analfabetii” si „idiotii de pe strada”?

anteconbega a spus: (ianuarie 10th, 2016 at 08:02 )

Ansamblul de coloane al lui Ion Nicodime e chiar fain. Ion Nicodim, pictor, decorator şi sculptor mondial, pe care critica de specialitate îl aşază alături de Joan Miró, Sam Francis, Jean Fautrier, Julius Bissier, dona Carmen fiind, desigur, familiarizată cu numele acestora. Printre alte multe frumuseţi, Ion Nicodim a semnat şi ilustraţiile unei cărţi cu texte de Emil Cioran, dăruită de statul român fostului preşedinte al Franţei, Francois Mitterrand. Printre distincţiile obţinute de Nicodim: în anul 1992, Premiul Herder, acordat la Viena, în 1968, Premiul UNESCO la Roma şi Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România, în mai multe rânduri. A proiectat un Memorial al Gulagului românesc, ca urmare a unui concurs organizat de Ministerul Culturii, pe care l-a câștigat, dar nu a mai apucat să realizeze memorialul: Ion Nicodim s-a stins din viață la Paris, cu zece zile înainte de a fi împlinit 75 de ani, la 15 martie 2007.

Gherasim a spus: (ianuarie 10th, 2016 at 12:54 )

..răspuns pentru anteconbega – nu toate le găsesc chiar rele, ansamblul lui Nicodium este operă contemporană bună-personal nu am ştiut de artist şi nu mi se pare acuma mai bun, numai fiindcă a fost prezentat-…, dar cu cultura ce o aveţi, aţi mai putut compara restul acestor statui cu creaţiile unui artist ca Etienne Pirot…..de gustibus, dar mie îmi place asemenea artă modernă …
De ce să-şi spună cetăţenii părerea: ei au plătit capodoperele, poate trec zilnic pe acolo şi nu le face plăcere vederea acestora şi nici să le laude în caz de vin vizitatori care nu cunosc oraşul nostru… mai ales locul. Una din ele seamnă pentru mine cu o ţeava de scurgere de la un WC şi acel superman – încercarea unui diletant de a modela…
Copilul din „de a telefonul” chiar este frumos şi îl găsesc binefăcut…contemporan!

Gherasim a spus: (ianuarie 10th, 2016 at 15:34 )

……..a urmat un articol interesant: – Asta da statui cum le văd propuse.
Nu politicienii sau funcţionari publici trebuie să ne educe din punct de vedere cultural, unele poate chiar sunt valori – mai ştii, dar pentru un muzeu – nu dorim să trăim zi de zi cu ele

anteconbega a spus: (ianuarie 12th, 2016 at 10:30 )

Am putea, dle Gherasim, vorbi de o axă (cronologică) Juan Miro- Ion Nicodim – Etienne (“Canadianul”), ca să vă fac plăcere? Am putea. I-am vizitat lui Etienne buticul (shop-ul) virtual: porumbeii sunt uluitori, mâna cu mască e superbă, sunt lucrări mai “lustruite”. Ca artist, Nicodim pare mai complex – sculptor şi pictor, başca decorator. Tapiseria lui Nicodim “Cântare omului” (10 x 5 m) se află pe peretele vestic din holul principal al delegațiilor statelor membre ale Adunării Generale ONU, la etajul I al clădirii din Manhattan (malul drept al East Ri¬ver). Tapiseria “Cântare omului” a fost donată de România, la 4 iunie 1968, printr-o ceremonie oficială. Semnătura lui Nicodim se alătură unor nume uriaşe: complexul arhitectonic ONU a fost realizat de Oscar Niemeyer, Le Corbusier și Wallace K. Harrison şi tot acolo găsim lucrări semnate de Henry Moore (“Reclining Figure: Hand”, statuie în bronz) sau Marc Chagall (“Peace Window”’, vitraliu,1961). O zi bună.

Adrian Grecu a spus: (iulie 6th, 2017 at 10:21 )

Artistii care au realizat aceste lucrari sunt nume de rezonanta in arta romaneasca. Intelegerea artei moderne presupune educatie si intelegerea limbajului de comunicare plastica. Timisoara a avut de castigat din amplasarea acestor sculpturi.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale

Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor locale. Trebuie ca reprezentanții tuturor părților să participe la dezbaterea pe această temă. Joi seara, proiectul taxelor și impozitelor locale pe 2025 la Timișoara a picat la votul din Consiliul Local, după ce nu a atras destule sufragii pro pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024

SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala Constantin Jude. Alb-violeții vin după două succese în deplasare. Timișoara s-a impus pe terenul formației Steaua București (70-57), în Liga Națională, și în sala din Giulești, 77-72 cu Rapid București. Acest din urmă meci le-a adus calificarea în turneul final,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024
isho.ro

Social vezi arhiva Social

TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681 dinspre Gladna Montană spre Drăgșinești, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a ieșit înafara părții carosabile, răsturnându-se. În urma impactului a rezultat decesul unui pasager din autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au documentat activitatea infracțională a două persoane, cu vârste de 43 și 70 de ani (membre ale aceleiași familii), pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de risc și trafic de droguri de risc. Din cercetările efectuate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prinși în flagrant cu kilograme de „iarbă” la ei
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor locale. Trebuie ca reprezentanții tuturor părților să participe la dezbaterea pe această temă. Joi seara, proiectul taxelor și impozitelor locale pe 2025 la Timișoara a picat la votul din Consiliul Local, după ce nu a atras destule sufragii pro pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis cere dezbatere cu participarea tuturor părților implicate pe proiectul taxelor și impozitelor locale
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului drum de legătură DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1. A fost ultima săptămână de muncă din acest an pe șantier, el lasă lucrările la un stadiu de realizare de aproape 40%.  În ciuda umidității ridicate din sezonul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Șantierul noului drum de legătură Timișoara – A1 se închide în acest an la 40% din total realizat/FOTO
Administrația Bazinală de Apă Banat a avut un an cu numeroase investiții realizate pentru buna gospodărire a apelor din zona de vest a României. Seceta a pus mari probleme în gestionarea resurselor de apă, cele mai mari au fost în acele zone unde nu există legături între zonele cu acumulări care nu sunt legate cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ABA Banat a realizat investiții de multe milioane de lei în gestionarea apelor din zonă și pregătește altele similare în 2025
SCM winsed.swiss Timișoara întâlnește campioana, U-BT Cluj-Napoca, în ultimul meci al anului 2024, la sala Constantin Jude. Alb-violeții vin după două succese în deplasare. Timișoara s-a impus pe terenul formației Steaua București (70-57), în Liga Națională, și în sala din Giulești, 77-72 cu Rapid București. Acest din urmă meci le-a adus calificarea în turneul final,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara, meci de gală la ultima apariție pe parchetul propriu în 2024
Rata șomajului se menține în județul Timiș peste unu la sută, fiind în creștere nesemnificativă. Luna noiembrie se încheie cu o rată a șomajului de 1,09% față de 1,06% în octombrie, anunță Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. La sfârșitul lunii noiembrie, rata șomajului a fost de 1,09%, fiind înregistrat un total de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata șomajului din Timiș rămâne peste unu la sută
Lugojul va beneficia de 13 milioane de euro, fonduri europene în cea mai mare parte, pentru un parc nou, reabilitarea a alte patru parcuri, dar și infrastructură modernizată. Două noi contracte de finanțare prin Programul Regional Vest 2021-2027 au fost semnate astăzi de reprezentanții Primăriei Lugoj și cei ai ADR Vest. Primul proiect, „Creșterea calității...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Municipalitatea din Lugoj și ADR Vest au semnat două contracte de finanțare cu fonduri europene, în valoare de 13 milioane de euro
Top