Dacă în urmă cu vreo lună-două se părea că Nicolae Robu va candida de unul singur pentru un nou mandat de primar, eventual contracarat de câțiva rătăcitori, în ultimele zile situația începe să se schimbe. Astfel, au început încet-încet să apară tot mai mulți candidați pentru scaunul de primar al Timișoarei. Din capul locului trebuie spus că acest lucru îl avantajează clar pe actualul edil, în condițiile în care va fi un singur tur de scrutin. Fiindcă, dincolo de partide și doctrine politice, în orice localitate, cetățenii se împart în două mari categorii: unii mulțumiți de primarul în funcție, alții nemulțumiți. Evident, cei din prima categorie îl vor vota pe Robu, în timp ce voturile celorlați vor fi disipate spre restul de candidați. Pe de altă parte, un tur II ar putea regrupa toți „nemulțumiții” în tabăra contracandidatului primarului în funcție. Dar să vedem cine sunt până la această oră cei care vor să ocupe scaunul lui Robu, cu șanse mai mici sau foarte mici.
În fine, marți, PSD și-a validat oficial candidatul la primărie în persoana deputatului Florică Bîrsășteanu. Un candidat care nu poate fi neglijat și care are un fel de ascendent asupra primarului Robu. Și asta fiindcă, în urmă cu doi ani, l-a bătut pe liberalul Viorel Coifan, susținut de Robu la alegerile pentru Colegiul III deputați. Bîrsășteanu nu este o figură chiar imaculată și poate va avea de dat unele explicații în perioada următoare. Ca de exemplu faptul relevat de o anchetă PRO Tv că în perioada în care era manager al Spitalului Județean n-a încheiat un contract cu CJAS pentru Imagistică. Și asta, în condițiile în care deține mai multe cabinete private care furnizează astfel de servicii. O incompatibilitate destul de limpede în condițiile în care a fost mulți ani și șeful Imagisticii de la Județean. Indiscutabil va fi principalul contracandidat al lui Robu, dar puțin probabil și cu șanse de victorie. Totuși, cu o campanie bună, poate trece de 20%.
Tot marți și-a anunțat candidatura Liviu Băcana, din partea Partidului România Unită, o formațiune extremistă, a cărei singură preocupare pare a fi maghiarimea din România. Băcana a fost membru PSD, dar a devenit un critic virulent al noilor lideri al partidului. Cumva contradicție în termeni, revoluționarul Băcana a fost/este un susținător al lui Ion Iliescu, adică activistul PCR care a confiscat Revoluția, fiind și autorul cel puțin moral al crimelor de după 22 decembrie 1989. Probabil va avea în jur de 1%.
Săptămâna trecută, și PMP și-a anunțat candidatul. Deși în filială există tot felul de „vedete”, s-a optat pentru ilustrul necunoscut George Mioc, cu care PMP ar putea rata obiectivul pragului de 5% pentru a intra în consiliul local. Omul a trăit în America, dar se pare că n-a învățat multe din politica de acolo, fiindcă, în doi ani, a bifat deja al treilea partid, după PNȚCD și Noua Republică. Pe transfer de imagine de la Traian Băsescu, ar putea ajunge la 2-3 procente.
În schimb, un candidat mai cunoscut ar putea fi aruncat în competiție de ALDE. E vorba de fostul viceprimar Adrian Orza, care, după ce a cochetat cu liberalii, s-a apropiat acum de ALDE. Problema lui Orza este că ALDE nu prea este partid de sine stătător, n-are identitate în afara aceleia de remorcă a PSD. De fapt, e vorba de dublă subordonare, fiindcă, în afară de PSD, mai e și Antena3. Așadar, dacă ALDE Timiș va avea sau nu candidat se va decide la București, în funcție de ce vor „stăpânii” din PSD. Orza ar putea aborda însă și o candidatură ca independent sau chiar al unui alt partid, putând obține în jur de 10 procente.
O situație oarecum similară e și la UNPR, partid aflat în cădere liberă, după ce șeful suprem numără acum dosarele penale la fel cum număra pe vremuri izmenele sau, mai recent, doctoratele. Așa că UNPR-iștii stau la mila PSD. Dacă vor primi unul-două locuri de consilieri județeni sau municipali, cu siguranță vor susține candidatul PSD. Dacă nu vor primi nimic, vor avea candidat, cel mai probabil pe Adrian Diaconu. Asta, dacă acesta nu va părăsi partidul (de exemplu, via MP) până la alegeri. Orice candidat ar avea însă, mai mult de un procent pe Timișoara nu are cum să facă.
M10 e un partid cu un oarecare potențial într-o Timișoară cu electorat preponderent de dreapta. Până acum, filiala locală n-a reușit să dea un candidat, dar ar putea să meargă pe mâna lui Corneliu Vaida, care și-a anunțat pe Facebook candidatura ca independent, dar apoi, tot pe rețeaua de socializare, a spus că nu mai vrea. Ce rezultat va avea la alegeri, dacă totuși se hotărăște, e imprevizibil, dar n-are cum să treacă de 5 procente.
Nu în ultimul rând, partidul (PPU) condus din pușcărie de Dan Voiculescu și de la Bruxelles de Maria Grapini și-a anunțat de mai bine de o lună candidatul. E vorba de un tânăr, Cosmin Trif, despre care nu se știu prea multe. Oricum, nu contează, fiindcă în acest caz nu va fi vorba de un scor de 1%, ci 0,1%. Și acesta poate e prea mare. În perioada următoare e de așteptat să apară și alți candidați, independenți sau pe listă de partid, dar puțin probabil să conteze mai mult decât pentru CV-ul lor personal.
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…
Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…