Categories: Zâmbete amare

Mare e gradina BOR: preotii, pusi sa jure ca nu fura

O inițiativă cel puțin bizară a Bisericii Ortodoxe Române a fost dezvăluită în aceste zile de Hotnews. Șefii BOR au decis ca atât preoții, cât și administratorii de bunuri bisericești să semneze un așa-zis jurământ sau act de onestitate și fidelitate față de Biserică. În fapt, acest „jurământ” aproape se reduce la obligația semnatarului de-a nu fura din bunurile Bisericii. „Subsemnatul (…) jur înaintea lui Dumnezeu și a Chiriarhului meu sau a delegatului Său ca, în perioada desfășurării activității în responsabilitatea de (…) voi îndeplini obligațiile prevăzute de Decizia de numire (contractul de muncă sau contractul de voluntariat), cu cea mai deplină conștiiciozitate, onestitate, fidelitate și corectitudine față de Biserică, nu îmi voi însuși nimic din bunurile Bisericii, nu îmi voi însuși venituri sau avantaje necuvenite pentru propria persoană sau pentru altă persoană sau entitate (…)”, se arată în acest jurământ.

E adevărat că mulți dintre preoții ortodocși, și nu doar ei, nu sunt chiar exemple de conduită și moralitate demne de urmat. E adevărat că mulți dintre ei îi privesc pe enoriași ca pe niște vaci bune de muls. E adevărat că mulți îi sfidează pe cei din jur de la volanul unor bolizi de zeci de mii de euro. De unde și vechea vorbă a românului „fă ce zice popa, nu ce face el”. Dar prea sinistru pare ordinul ca oamenii Bisericii, primii care ar trebui să respecte strict poruncile Domnului, să fie puși să depună un astfel de jurământ. Mai mult, solicitând acest jurământ, BOR îi privește pe preoți ca prezumtivi infractori, ceea ce e deja umilitor. Iar dacă tot e vorba de furat, nu știu dacă nu marile hoții se întâmplă chiar la vârful BOR.

Însă alta ar fi problema cu acest jurământ. Dacă e adevărat că printre preoți sunt destui derbedei, la fel de adevărat e că mai există oameni ai Bisericii cu mult har și care au înțeles care e misiunea lor pe Pământ. Oameni care nu se abat de la poruncile Domnului, care empatizează cu nevoiașii, care îi ajută pe cei din jur. Mulți dintre ei trăiesc la marginea sărăciei, fiindcă știu doar să dea, nu și să primească. Cum să le ceri unor astfel de oameni să jure în fața lui Dumnezeu că n-o să fure? Dacă, să zicem, mai trăia Părintele Arsenie Boca – că tot e la mare modă – era pus și el să se jure că nu fură? Plus, așa cum e Biserica, dar tot a rămas o instituție în care românii mai au încă mare încredere. Cum să le impună această instituție membrilor ei un jurământ că n-o să fure?! Nici măcar multinaționalele nu fac așa ceva, fiindcă e de la sine înțeles că nu ai voie să furi. Cu atât mai mult un preot știe că nu-i bine să fure. Iar la urma urmei, hoții n-o să se împiedice de un jurământ…

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

11 ore ago