Categories: Social

Societatea Timisoara cere interzicerea expozitiei „Our Body”!

Expoziția „Our Body: Universul Interior” să fie interzisă! Asta cere Societatea Timișoara. Reprezentanții acesteia susțin că organizatorii expoziției fac doar un „spectacol din expunerea corpurilor unor persoane decedate, de pe urma căruia obţin câştiguri băneşti”. În plus, exponatele au o origine neclară, putând fi vorba despre trupurilr unor deținuți politici din China.

La Timișoara urmează să fie deschisă, pe 5 februarie, în Bastionul Theresia, expoziţia „Our Body: Universul Interior”. Aceasta este organizată de Muzeul Banatului și prezintă peste 200 de exponate, corpuri umane reale și secțiuni. Țesuturile au fost conservate la nivel microscopic, permițându-le vizitatorilor să observe clar modul în care funcționează organismul. Expoziția, văzută de peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume, este însă una extrem de controversată, fiind interzisă, de exemplu, în Franța, unde judecătorii au considerat că „spaţiul desemnat de lege pentru cadavre este cel al cimitirului”. Exact interzicerea ei este cerută acum de reprezentanții Societății Timișoara.

Motivele țin de moralitate și de felul în care au fost obținute cadavrele conservate prin tehnica plastinaţiei. „Considerăm că expunerea unor cadavre spre delectarea publicului, în diferite ipostaze, unele chiar ilare, în scopul de a obține profit, reprezintă un comportament nefiresc faţă de corpul unei persoane decedate, care afectează grav sentimentul de respect faţă de morţi şi contravine credințelor tradiționale ale poporului român, ce impun un comportament decent față de corpul defunctului și organizarea de funeralii”, transmit reprezentanții Societății Timișoara.

„Atragem atenția că decedaţii provin din China, o țară totalitară, condusă de regimul comunist, cunoscut pentru încălcarea drepturilor omului, astfel că, în mod firesc, la nivel internaţional s-a ridicat întrebarea dacă trupurile expuse nu aparțin dizidenţilor executați în închisorile chineze. China este acuzată de tortură, tratamente inumane sau degradante folosite în mod obișnuit în sistemul de detenție chinez, de persecuții politice și religioase și de uciderea prizonierilor de conștiință aflați în închisorile chineze, în special practicanți Falun Gong, pentru a le vinde organele pentru profit”, susțin cei de la Societatea Timișoara, care aduc în sprijinul afirmațiilor lor o anchetă a jurnaliștilor de la ABC News. „Considerăm că o astfel de expoziție nu ar trebui găzduită de Muzeul Banatului și nu își are locul în nicio altă locaţie din România, fapt pentru care solicităm autorităţilor române închiderea și interzicerea expoziției pe teritoriul României”, conchid ei. Expoziția din Bastionul Theresia va rămâne deschisă în perioada 5 februarie – 28 aprilie, zilnic, între orele 10 și 22.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

11 minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

2 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

3 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

13 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.

Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care…

17 ore ago