Categories: Primăria Timişoara

850.000 de euro pentru reparatii pe Rebreanu! Primaria vrea sa recupereze o parte din bani de la Cornu

Primăria repară pe banii ei două dintre arterele cele mai circulate și mai degradat din Timișoara. Este vorba despre bulevardele Liviu Rebreanu și Iosif Bulbuca, reabilitate de Confort SA și făcute praf la foarte scurt timp de când au fost redate în folosință. Asta, dacă vor fi de acord și consilierii locali.

Lucrarea de reabilitare a Bd. Liviu Rebreanu – Iosif Bulbuca a fost executată în anii 2007-2008 de firma Confort, a omului de afaceri Georgică Cornu. Modernizarea bulevardului a costat bugetul local peste 16 milioane de lei și a ieșit din garanție în 2015. Reprezentanții primăriei spun însă că au fost nenumărate probleme. Conform acestora, din 2010, constructorul, intrat între timp în insolvență, a fost solicitat de peste 40 de ori în vederea remedierii degradărilor! „În perioada cât lucrarea a fost în garanție, executantul nu și-a îndeplinit în totalitate obligațiile contractuale de a remedia defecțiunile apărute, (…) motivând, în cele din urmă, prin adresa din septembrie 2014, că din cauza faptului că este în insolvență nu mai dispune de personal calificat și de fondurile necesare pentru realizarea lucrărilor de remediere”, se precizează într-un referat al Direcției Tehnice a PMT.

În iunie 21015, la expirarea perioadei de garanție, a fost convocată comisia de recepție finală, care a constatat existența mai multe probleme și a propus admiterea recepției lucrării, dar cu obiecții. Reprezentanții constructorului nu au participat la recepție și nu au luat, ulterior, măsuri de remediere a neconformităților. Între timp, Direcția Tehnică a solicitat S.C. Drumuri Municipale S.A. să întocmească devize-ofertă pentru executarea reparațiilor cuprinse în anexa 3 a procesului-verbal de recepție a lucrării. „Drumuri Municipale a prezentat două devize ofertă cu remedierea neconformităților (…), unul în valoare de 511.504,37 lei și unul în valoare de 384.274,25 lei (diferența în plus fiind dată de soluția tehnică necesară pentru repararea fisurilor și crăpăturilor) și două devize care presupun înlocuirea covorului asfaltic pe toată suprafața carosabilă (…) în valoare de 3,14 milioane de lei și unul de 3,29 milioane de lei, în funcție de stratul de uzură utilizat: (…) soluția a doua fiind agreată și de proiectantul și de consultantul lucrării”, mai scrie în același referat.

Consilierii locali trebuie să aprobe în viitorul plen utilizarea, din bugetul pentru anul 2016 aferent secțiunii de funcționare, a fondurilor necesare pentru lucrările de pe cele două bulevarde. Cei de la Direcția Tehnică susțin că, în cazul acestor artere, se împlinește durata normală de funcționare pentru partea carosabilă. „Din măsurătorile din 2010/2011 rezultă că traficul greu reprezintă 17,7% din traficul total și datorită faptului că Timișoara nu are centură ocolitoare în partea de sud, tot traficul greu fiind preluat de cele două străzi. Analizându-se valorile de trafic de pe cele două bulevarde, se constată că media zilnică anuală de trafic este peste intervalul 8.001-16.000 vehicule fizice, pentru care durata normală de funcționare pentru îmbrăcăminți bituminoase pe beton de ciment este de opt ani, perioadă care poate fi redusă pe arterele rutiere la care ponderea traficului greu este mare. Dacă se ia în considerare faptul că străzile au fost date în exploatare practic înainte de 26 septembrie 2008 (…) rezultă că în acest an se împlinește și durata normală de funcționare pentru partea carosabilă”, sună motivația specialiștilor din primărie.

În proiectul de hotărâre se mai precizează că suma de 511.504,37 lei, cu TVA, ar urma să fie recuperată prin instanță de la Confort SA, deoarece firma nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și nu a luat măsurile de întreținere necesare în perioada de garanție. Societatea comercială a omului de afaceri Georgică Cornu este însă în insolvență, iar „urmașa” sa a câștigat deja, de-a lungul timpului, alte lucrări cu primăria.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

14 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

15 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

16 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

18 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

23 de ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

23 de ore ago