Ciuhandu, Cojocari si Orza, trimisi in judecata de DNA, pentru Poli! Nu sunt singurii

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari, Delia Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu, Violeta Mihalache, Adrian Orza, Mirel Munteanu, Mariana Dimitriu, Martin Staia, Nicușor Miuț și Alina Pintilie! Toți sunt inculpați în dosarul finanțării lui Poli, în perioada în care clubul era patronat de Marian Iancu.

Conform procurorilor, Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timișoara, Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timișoara, Delia Ileana Dumitru, consilier juridic la PMT, Smaranda Haracicu, director al Direcţiei Economice și Violeta Mihalache, fost director al Direcţiei Comunicare, sunt acuzați de abuz în serviciu. De asemenea, Adrian Orza, fost viceprimar și actual candidat independent la Primăria Timișoara, Mirel Munteanu și Mariana Dimitriu, la data faptelor economiști în cadrul Direcţiei Economice, Martin Staia, la data faptelor şef ServiciuAdministrare Baze Sportive, și Nicușor Miuț, fost director al Direcţiei Patrimoniu, sunt acuzați de complicitate la abuz în serviciu. Alina Pintilie, funcționar public în cadrul Primăriei Timișoara, este acuzată de două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

În rechizitoriu se precizează că, în 2008, Ciuhandu și Cojocari au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul CL Timișoara în contul S.C. Politehnica Timișoara S.A., fostă S.C. Fotbal Club Timișoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. În acest context, Gheorghe Ciuhandu și Delia-Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu și Violeta Mihalache au semnat un contract de asociere, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de trei ani, suma de 9 milioane de lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”, iar secretarul Cojocari a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma respectivă.

Procurorii susțin că banii nu erau destinați sprijinirii activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară. De altfel, în 2011, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă. „Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar (…) inculpații menționați mai sus au beneficiat de sprijinul celorlalte persoane care au avizat din punct de vedere al realității, legalității și regularității şi au semnat, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a dispoziţiilor legale, un număr de 40 de ordonanțări de plată (…) Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (…) nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., finanțarea fiind astfel ilegală”, se precizează în referatul procurorilor. Primăria Municipiului Timişoara se constituie parte civilă în acest proces cu suma de 31,6 milioane de lei. S-a dispus., de asemenea, instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin celor opt.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

12 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

14 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

17 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

17 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

17 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

17 ore ago