Categories: SocialUltima ora

Vechile trepte ale Catedralei, recuperate si transformate in monument de UVT

Treptele Catedralei Mitropolitane, pe care, în decembrie 1989, au murit primii manifestanți anticomuniști, vor deveni parte a unui monument realizate de studenții de la Universitatea de Vest. La doi ani de când au fost înlocuite, vechile trepte au fost recuperate dintr-o groapă cu moloz de la Șag.

Treptele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, simbol al Revoluției din 1989, au fost recuperate de la Șag, dintr-o groapă cu moloz. Acestea au fost recuperate și vor ajunge în custodia Universității de Vest. Ele vor face obiectul unui concurs de proiecte al Facultății de Arte și Design, urmând să devină parte a monument care ar putea fi expus în Parcul artiștilor din zona Oituz, în apropierea Memorialului Revoluției. „Vestea identificării acestor trepte, cu o valoare simbolică deosebită, m-a bucurat, dar și întristat. M-a întristat pentru că o parte a istoriei noastre a zăcut într-o groapă de moloz. Acum le putem pune în valoare prin colegii noștri de la Facultatea de Arte și Design”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Reabilitarea treptelor Catedralei Mitropolitane a costat 400.000 de lei, iar Primăria Timișoara a dat jumătate din sumă, după ce preoții s-au plâns că nu dispun de toți banii. Operațiunea, terminată în 2014, a stârnit numeroase reacții negative, dar reprezentanții Mitropoliei Banatului au justificat începerea lucrărilor cu solicitări din partea „credincioșilor”, nemulțumiți de aspectul treptelor „distruse de intemperii”. Ei au trecut cu vederea faptul că, pe scările catedralei, zece timișoreni au fost împușcați în 17 decembrie 1989, după ce, deși asupra manifestanților începuse să se tragă, ușile lăcașului de cult au fost ferecate pe interior. Sângele lor a rămas multă vreme pe trepte. Reabilitarea unei singure trepte a costat nu mai puțin de… 8.300 de euro! Cu toate acestea, la doar câteva luni de când lucrarea a fost terminată, a fost nevoie de reparații.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

4 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

7 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

8 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

8 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

9 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

10 ore ago