Din depoul RATT, pe trailer, ridicat cu macaraua și… depus pe apă! Vaporașul Decebal TM a făcut miercuri prima cursă pe Bega, din zona Iosefin până la Flora. Alte două ambarcațiuni vor fi testate, iar cea de-a patra a ajuns, tot miercuri, la Timișoara. În două săptămâni, vaporașele ar putea face primele curse de agrement.
La jumătatea lunii aprilie, la Timișoara ajungea primul vaporaș. De fapt, era al doilea, în ordinea fabricației, cel denumit „Decebal-TM”. Acesta a a fost și primul lansat la apă, pe Bega, miercuri dimineață. Vaporașul a fost adus pe un trailer, din depoul RATT, și pus pe apă cu o macara. El a făcut și prima călătorie, de test, între zona Iosefin și Flora. Celelalte două ambarcațiuni aflate deja în grija RATT vor urma și ele același „circuit”. La Timișoara a ajuns, miercuri dimineață, de la Galați, și un al patrulea vaporetto. Cei de la Autoritatea Navală sunt așteptați în orașul de pe Bega în zilele următoare. „Este o zi istorică pentru Timișoara, după atâția ani, am reluat navigarea pe Bega. A fost pus la apă vaporașul «Decebal». Sunt convins că, după ce vom da în funcțiune acest nou subsistem al sistemului de transport în comun al Timișoarei, și asta se va întâmpla, intenționăm noi, de la 1 iunie, subsistemul va fi foarte agreat și foarte folosit, pentru că se pot parcurge distanțe mari într-un timp foarte scurt și extrem de confortabil (…) Cred că săptămâna viitoare sau în două săptămâni vom putea să avem plimbări de agrement, iar de la 1 iunie intenționăm să dăm drumul subsistemului de transport în comun ”, a declarat primarul Nicolae Robu. Conform acestuia, călătoriile nu pot fi gratuite și vor fi taxate la un preț simbolic de 1 leu. Edilul e convins că vaporașele de la Timișoara vor deveni o atracție pentru întreaga zonă de vest a României.
„Din punct de vedere al siguranței, este dotat cu toate echipamentele necesare. Vaporașul are două motoare, de 59 de cai putere, produse în Japonia, acționate independent. Viteza din caietul de sarcini va fi de maximum 15 km/h, pe Bega, dar pot merge și puțin mai repede. Înălțimea liberă de care are nevoie un vaporaș este de 2,6 metri, de aceea are această formă puțin plată, pentru a putea trece pe sub podul Michelangelo, care e cel mai jos. Așteptăm cu foarte mare nerăbdare să putem merge până în Serbia, dar asta depinde și de apă”, a explicat Remus Retezan, reprezentantul Spat Yard, firma care a construit vaporașele. La Timișoara au ajuns deja patru din cele șapte ambarcațiuni contractate. „Celelalte trei sunt în lucru. Vor trebui să ne sosească până la sfârșitul lunii iunie și sunt convins că firma parteneră va fi la fel de serioasă și în continuare și le va livra până la termenul respectiv”, a mai spus Robu. Edilul afirmă că RATT este pregătită cu… marinari, așa că, teoretic, nu ar trebui să fie probleme din acest punct de vedere. Vaporașele costă 6,9 milioane de lei, bani de la bugetul local, și rămâne de văzut de cât succes se vor bucura.
Citește și: Avem administratie portuara! Vaporettele ies pe Bega in teste
Invalid Displayed Gallery
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…