Categories: PartideUltima ora

A inceput lupta pentru liste si la PSD Timis!

S-a dat startul și la PSD Timiș în vederea ocupării locurilor eligibile pentru alegerile parlamentare. Pentru cele două funcții de senatori și patru de deputați, considerate eligibile, există patru înscrieri la Senat și zece la Camera Deputaților. Cu o singură excepție, Dorel Covaci, toți cei șapte parlamentari PSD mai vor o tură la București. Dintre neparlamentari au șanse să prindă lista Bianca Gavriliță, Alfred Simonis sau Adrian Pau.

Săptămâna trecută a fost termenul limită până la care membrii PSD Timiș au să-și depună candidatura pentru un fotoliu de parlamentar. Acest lucru nu înseamnă însă că ușile vor fi închise în cazul în care vor exista personalități din afara partidului care să-și dorească să candideze pentru PSD. Social-democrații timișeni mizează la alegerile parlamentare pe două fotolii de senator și patru de deputați. Ținta este realistă, dacă ne raportăm la rezultatele de la alegerile locale, când PSD a obținut 37% la votul politic de la CJ Timiș. Pentru fotoliile de senator s-au înscris senatorul Matei Suciu, deputatul Florică Bîrsășteanu, deputatul Cătălin Tiuch și Ramona Olteanu, ultima susținută de cercuri de afaceri care gravitează în jurul PSD Timiș. Favoriți mari pentru cele două locuri eligibile sunt Bîrsășteanu și Suciu (ordinea nu e stabilită), cu mențiunea că primul trebuie să-și rezolve unele probleme cu Agenția Națională de Integritate (ANI).

Dacă la Senat lucrurile par destul de clare, la Camera Deputaților, bătălia este mult mai aspră, pentru cele patru locuri eligibile înscriindu-se zece candidați. Aici există o singură certitudine, primul loc pe listă fiind rezervat președintelui executiv al PSD Timiș, Călin Dobra, momentan consilier județean, fost vicepreședinte al CJ Timiș. Dintre actualii deputați s-au înscris toți în cursă, cu excepția lui Dorel Covaci, respectiv Cătălin Tiuch, Petru Andea, Sorin Stragea și Adrian Diaconu. Ultimul este traseist politic venit în PSD din PP-DD, via UNPR. La categoria „new entry”, dacă se poate numi așa, figurează vocalul consilier local Alfred Simonis, președintele TSD Timiș, și consilierul județean Adrian Pau. Foarte probabil, un loc eligibil va primi Organizația de Femei, favorită fiind aici Bianca Gavriliță, director la Spitalul de Psihiatrie Jebel, într-o competiție în care ar mai intra Romanița Jumanca și inevitabila Ramona Olteanu. Ca atare, lupta strânsă se va da pentru două locuri rămase eligibile, la această oră fiind greu de stabilit favoriții. Se știe însă că, pentru a nu se isca mari nemulțumiri, pentru unii dintre cei înscriși se caută alte slujbe, iar pentru alții se fac sugestii să iasă la pensie. Este și cazul lui Petru Andea.

La alegerile din 2012, pe lista USL, PSD a obținut în Timiș două mandate de senator plus șase de deputați. În 2014, a mai câștigat un loc de deputat prin Florică Bîrsășteanu la alegerile parțiale de pe Colegiul III Timișoara. În ultimul an, PSD a și pierdut însă trei parlamentari: Ilie Sârbu, plecat la Curtea de Conturi, Gheorghe Ciobanu, decedat, și Sorin Grindeanu, venit la șefia CJ Timiș. În schimb a venit traseistul Adrian Diaconu, astfel că în acest moment PSD are un senator și șase deputați.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

22 de minute ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

42 de minute ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

2 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

3 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

4 ore ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

4 ore ago