Categories: InvatamantUltima ora

Marilen Pirtea, in topul national al celor mai bine platiti rectori din Romania

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, este unul dintre cei mai bine plătiţi conducători de instituţii de învăţământ superior din România. Un top întocmit pe baza declaraţiilor de avere îl plasează pe Pirtea pe locul 5, cu un venit mediu cumulat de 5.200 de euro lunar.

Activitatea didactică universitară, dacă o „include” şi pe cea de şef de universitate, poate fi una bănoasă. O arată ultimul top naţional al câştigurilor realizate de rectori, întocmit pe baza declaraţiilor de venit ale acestora. Veniturile lunare obţinute de persoanele de pe aceste funcţii se cuantifică în mii de euro. Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi pare să fi avut un an benefic, el având cel mai mare venit mediu lunar, de 9.800 de euro. Tudorel Toader a câştigat jumătate din bani din activitatea didactică depusă la Facultatea de Drept, ca judecător la Curtea Constituţională, dar şi pentru cursurile predate chiar şi la UVT.

Timişoara este prezentă în acest Top 10 prin Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, care ocupă locul cinci. Pirtea a avut un venit mediu lunar de aproximativ 5.200 de euro. Conform declaraţiei sale de avere, el a obţinut 135.283 de lei din funcţia de bază deţinută la UVT, 116.138 lei din diferite proiecte de cercetare la care a luat parte, respectiv 2.889 lei din plata cu ora a cursurilor susţinute, tot la UVT. El a mai declarat 10.072 lei primiţi pentru activitatea depusă pentru Aeroportul Internaţional Timişoara, 10.556 de lei pentru activitatea la societatea Prospecţiuni Bucureşti, respectiv 3.129 de lei pentru activitatea din cadrul UEFISCDI – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetarii, Dezvoltării şi Inovării. La capitolul proprietăţi, Pirtea deţine, în cotă de jumătate – jumătate, împreună cu soţia, două apartamente (unul de 60 mp şi unul de 28 mp, cumpărate), respectiv o casă (186 mp, ridicată de la zero) şi două terenuri (unul de 555 mp intravilan, respectiv unul de 10.000 mp, extravilan). Conform declaraţiei de avere, Pirtea are un autoturism BMW X1. Ar mai trebui spus și că Pirtea a împrumutat trei persoane cu suma totală de 150.000 euro. Rectorii celorlalte universităţi timişorene nu au „prins” acest top.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Centura de ocolire a Timișoarei are acum parcări, dotate ca în vest

Ultimul punct din proiectul Centurii Sud, cele două spații de servicii, au fost deschise pentru…

8 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a bursei locurilor de muncă pentru absolvenți

Absolvenții de facultate sunt așteptați la o nouă ediție a Bursei Locurilor de Muncă dedicată…

12 ore ago

A fost emis avizul de oportunitate pentru un nou corp de clădire la Spitalul Județean. Va găzdui un nou centru neurovascular și 284 de paturi

Dezvoltarea Spitalului Județean Timișoara va continua, iar cel mai noi proiect de extindere va presupune…

12 ore ago

A fost desemnat executantul reabilitării Școlii Generale 1, din Cartierul Fabric

Una dintre cele mai active firme locale în relația cu Primăria Timișoara a obținut, în…

13 ore ago

Eveniment internațional cu ocazia unui centenar remarcabil! Gala aniversară ELITh, la 100 de ani de la prima generație de absolvenți ai UPT

Universitatea Politehnica Timișoara, unul dintre cele mai importante și iubite branduri ale Timișoarei și ale…

13 ore ago