Categories: Zâmbete amare

Robu vrea ca Ciolos sa ajute Poli Timisoara. Dar Robu chiar a facut totul pentru Poli?

Zilele trecute, primarul Nicolae Robu i-a trimis o scrisoare premierului Dacian Cioloș prin care-i solicită modificarea prin ordonanță de urgență a legislației privind finanțarea sportului românesc. Până la un punct, Robu are dreptate. În lipsa unei finanțări susținute, sportul românesc se scufundă încet, dar sigur. În lipsa unor investiții private, e absolut normal ca autoritățile locale să poată fi lăsate să investească în sportul de performanță. Există evident și mulți oameni care se opun unor astfel de finanțări, vorbind doar de sportul de masă. Însă pentru a avea copii care să facă mai multă mișcare, trebuie să existe și modele. Or, modelele vin din sportul de performanță. Și da, pe termen lung, finanțarea sportului de perfomanță va avea efecte benefice inclusiv pentru sănătatea copiilor.

Problema e alta când spun că doar până la un punct primarul are dreptate. Robu apelează la premier, afirmând că „de la Parlamentul României nu putem avea nicio așteptare în acest sens!”. Dincolo de faptul că așteaptă schimbarea unor legi organice prin ordonanțe, Robu, pe lângă de calitatea de primar, o are și pe cea de președinte PNL de organizație județeană și de vicepreședinte național. E vorba de un partid care aproape doi ani (primăvara 2012 – iarna 2014) a fost și la guverrnare. Dar chiar și în opoziție fiind, cine i-a oprit pe parlamentarii de Timiș să facă un demers legislativ în acest sens? Care nu cred că n-ar fi avut sprijin. Nu știu câți președinți de CJ-uri și primari mai doresc să facă slalomuri printre articole de lege pentru a finanța echipele sportive, atâta timp cât poate fi dat un act legislativ clar, coerent, care să nu se bată cap în cap cu altele. Culmea, doi actuali parlamentari ai PNL Timiș se regăsesc pe liste și pentru alegerile din luna decembrie. De ce Robu îi sprijină, în condițiile în care nu l-au ajutat cu acest proiect? Ca atare, înainte de a-i cere lui Cioloș modificarea, a încercat s-o facă pe cale parlamentară? Sau nu l-au băgat în seamă propriii parlamentari, unul prea ocupat cu Antena 3, altul cu afaceri cu Elena Udrea?

Mai există și aspectul care numai în România se poate întâmpla. Respectiv unele entități administrative au voie să sprijine financiar fotbalul (Iași, Voluntari, Chiajna, Craiova, Târgu Jiu, până cu puțin timp în urmă Târgu Mureș). Alte nu au voie: Timișoara, de ceva timp Târgu Mureș. A fost vreun parlamentar de Timiș să facă o interpelare pe adresa Curții de Conturi (instituție aflată în subordinea parlamentului), pentru a explica de unde această dublă măsură pe baza acelorași legi? Nu cred.

Un alt aspect, care ține chiar de primar. Robu vorbește de copiii care trebuie să facă sport. Perfect adevărat. Câte terenuri de sport s-au făcut în ultimii ani în Timișoara? Lucru care se poate face cu sau fără voia Curții de Conturi. Nu mai discut de bazine olimpice, stadion, săli de sport. Apropo, Sala Polivalentă va fi terminată vreodată? Nu în ultimul rând, ce a făcut Robu pentru ca la Poli să existe un management profesionist, nu o încropeală de diletanți? La club a fost și este în continuare vraiște. Au ajuns în club intelopi, „birlici” cu care clubul se judecă și tot felul de indivizi bizari. S-a ajuns până acolo ca, deși nu e angajat oficial, trepădușul lui Robu, Ionuț Nasleu, să fie unul dintre cei mai influenți indivizi din club. Ce treabă are Nasleu cu fotbalul în afară că-i căra geanta lui Gigi Becali la meciurile Stelei? Or, chiar și cei mai mari poliști ar cam strâmba din nas dacă s-ar da acum bani mulți la Poli pentru a avea Nasleu ce da la lăutari. Mâine-poimâine ajunge poate și Sanda Greblă să facă ordine la club. Asta, dacă nu cumva a ajuns. Deși nu sunt bani mulți, mai toți cei de acolo sunt puși pe căpătuială, pe vândut tineri jucători și alte jonglerii. Cine le-a permis diverșilor impresari să stea tot timpul printre jucători? Și nu mă refer la Cristea Opria, care măcar a ajutat echipa la nevoie. Cine știe, în curând o să auzim că Poli este și campioana blaturilor la pariuri.

Merg și dincolo de fotbal. S-a făcut Clubul Sportiv Municipal, s-au dat bani frumoși, e perfect. Dar cum să dai clubul pe mâna lui Radu Țoancă, alt individ care n-are nimic în comun cu sportul? O să se spună că suntem campioni la rugby. E normal să fim și vom mai fi, atâta timp cât echipa de rugby are bugetul de două ori mai mare decât cel cumulat al celorlalte cinci echpe din campionat. Altfel, ne vom bate la titlu la baschet sau handbal cu alte echipe ținute tot de municipalități? Nu cred. Ca atare, cinstit și corect e ca înainte de-a cere ajutorul cuiva e să te asiguri că ai făcut totul pentru a te ajuta tu singur. Robu a făcut ceva în acest sens?

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Domionic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

42 de minute ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

3 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

3 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

4 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

4 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

4 ore ago