Categories: PartideUltima ora

Cine sunt candidații cu „risc” din Timis

Dintr-un total de 22 de candidați din Timiș evaluați de un ONG, nouă prezintă un „risc” în privința integrității, traseismului sau a atitudinii vizavi de statul de drept. „Campion” incontestabil este senatorul ALDE Petre Ehegartner, evaluat cu riscuri la fiecare criteriu. Marilen Pirtea e trecut cu risc ridicat la traseism, iar Alina Gorghiu, la stat de drept.

Venind în sprijinul alegătorilor, Mișcarea civică Inițiativa România a lansat, în urmă cu două zile, un fel de ghid privindu-i pe candidații scrutinului din 11 decembrie. Au fost inventariați la nivel național aproape 800 de candidați considerați eligibili de la principalele formațiuni politice. Verificarea candidaților s-a făcut pe baza unei evaluări de risc, în discuție fiind luate în considerare trei criterii: integritate, atitudine față de statul de drept și traseism. La „statul de drept”, riscul ridicat înseamnă candidați care au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ICCJ. În privința „integrității”, riscul ridicat se referă la candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, incompatibili etc. În fine, la „traseism” la risc ridicat se încadrează candidații care au trecut prin cel puțin trei partide. La nivel național, a reieșit că problemele cele mai mari le au candidații ALDE (71,3% dintre ei sunt traseiști, cu probleme penale etc), urmați de PMP (67,7%), PSD (52,2%), UDMR (43,2%), PNL (38,8%), USR (10,6%).

În Timiș, situația candidaților diferă însă față de clasamentul făcut la nvel national. Au fost evaluați 22 de candidați, din care nouă sunt considerați cu „risc”, restul fiind curați. De la PNL, ambii candidați de pe locul I sunt inventariați cu probleme. Deschizătoare de listă la Senat, Alina Gorghiu este trecută cu risc ridicat la statul de drept, fiindcă a votat în „marțea neagră” unele modificări ale Codului Penal. În schimb, capul de listă de la Camera Deputaților, Marilen Pirtea, este evaluat cu risc ridicat la traseism, fiindcă ar fi trecut pe la PSD. Ce-i drept, Pirtea n-a fost membru PSD, dar a cochetat în 2014 cu o candidatura pentru acest partid la alegerile parțiale de pe Colegiul III Timișoara. Ceilalți candidați liberali care au fost evaluați (Ben Oni Ardelean, Pavel Popescu și Liliana Oneț) sunt considerați fără probleme.

De la PSD, „pete” are Adrian Diaconu (locul II Senat) și Petre Andea, care are însă un loc neeligibil. Diaconu prezintă risc ridicat la traseism fiindcă a trecut prin patru partide, dar și risc mediu la integritate, după ce, în 2000, pe când era polițist, a fost trimis în judecată pentru implicare într-o rețea de traficanți de mașini. Dosarul a fost retras definitiv în anul 2014, după ce faptele au fost prescrise. Andea prezintă risc ridicat la statul de drept. Restul candidaților PSD (Eugen Dogariu, Adrian Pau, Alfred Simonis, Călin Dobra) sunt cotați ca neavând probleme, e drept ei fiind la prima încercare de-a intra în parlament.

De la PMP, Cornel Sămărtinean (locul I deputați) este cotat cu risc ridicat la integriatea (dosar penal în afacerea cu spațiile de la aeroport), dar și risc mediu la traseism (a trecut de la PNL la PMP). Marius Dugulescui (locul II deputați) are risc maxim la traseim, PMP fiind al patrulea partid prin care trece, după PDL, PNL și PP-DD. Radu Șumălan (locul I Senat) și Roxana Iliescu (loc III deputați) sunt cotați cu risc minim la toate celer trei criterii de evalure.

Candidatul cu cele mai mari probleme din Timiș este considerat Petre Ehegartner de la ALDE. Candidat pe locul I la Senat, actualul senator este evaluat cu risc ridicat la integritate și stat de drept, precum și risc mediu la traseism. El a votat de fiecare dată împotriva ridicării imunității la senatorii penali și a fost declarat și incompatibil de ANI. De asemenea, după ce a fost ales senator din partea PNL a dezertat la ALDE. Celălalt candidat evaluat de la ALDE, Marian Cucșa, n-are probleme. De la USR au fost evaluați candidații Nicu Fălcoi (I Senat) și Cătălin Drulă (I deputați). Primul are risc mediu la traseim, după ce ar fi activat la M10, în timp ce al doilea e „curat”. La UDMR, actualul deputat Zsolt Molnar (loc I deputați) are risc ridicat la statul de drept după ce a votat în „marțea neagră” modificări la Codul Penal. Locul I la Senat, Francisc Halasz, este considerat ca fiind fără probleme.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

După ce a anunţat şase nume noi, SCM USV Timişoara face publică lista a patru jucători care nu vor mai face parte din lotul campioanei

SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…

4 ore ago

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

6 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

6 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

7 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

8 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

8 ore ago