Incuboxx, extrema urgenta! Primaria da 55.000 de euro ca sa nu mai ploua inauntru

A costat patru milioane de euro, dar, fiindcă plouă înăuntru, trebuie încă 55.000 de euro, pentru etanșeizarea fațadei de policarbonat. Este vorba despre Incuboxx, centrul IT&C de pe Circumvalațiunii, pentru care Primăria Timișoara caută acum o firmă care să intervină. Clădirea a fost construită de o societate a PSD-istului Ovidiu Brânzan și a avut probleme încă de la inaugurare.

Incuboxx a costat patru milioane de euro, bani europeni, dar, după fiecare ploaie serioasă, sunt infiltrații de apă, pentru că fațada de policarbonat nu este perfect etanșă. La inaugurarea oficială, cele mai multe laude le-a primit exact acest policarbonat multistrat care îmbracă imobilul. „Materialul este folosit la clădirile unde trebuie să existe o reducere puternică a strălucirii. Costă cam 35% din cât ar fi costat dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă. Pe interior este alb, pe afară este albastru şi este tratat împotriva razelor ultraviolete. Reduce strălucirea şi asigură o bună izolare termică. Este o clădire inovativă”, explica, la vremea respectivă, arhitectul Ioan Andreescu, autor al proiectului. Oricât de inovativă ar fi clădirea, după prima ploaie zdravănă, în Incuboxx a intrat apă. S-au făcut măsurători, proiectantul a făcut verificări și a constatat că fațada are probleme de etanșeitate.

Citește și: Probleme la Incuboxx: a costat patru milioane de euro, dar ploua inauntru! Saiftim refuza sa faca reparatiile

Totul, datorită „calității” lucrării executate de societatea Saiftim, a PSD-istului Ovidiu Brânzan și a fraților Cristescu. Inițial, primăria a anunțat că va face reparațiile pe cheltuiala constructorului, folosind garanția de bună execuție. În mai 2016 însă, municipalitatea a anunțat că vrea să „achiziționeze contractul pentru lucrări de remediere a fațadei (…) prin cumpărare directă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 106.154,38 lei, sumă la care se adaugă TVA”. Procedura a fost anulată după numai o săptămână, după ce s-a ajuns la concluzia că documentația tehnică este incompletă. Acum, Primăria Timișoara a publicat pe SEAP un anunț pentru atribuirea unui contract de execuție lucrări de remediere la fațada clădirii Incuboxx. „În baza contractului vor fi executate lucrări de remediere la fațada clădirii Incuboxx, realizată în candrul proiectului «Infrastructura regională de afaceri și inovare în sectorul IT&C», prin introducerea, la partea inferioară a panourilor de policarbonat, a unui profil în formă de Z, realizat prin ambutisare din tablă de oțel prevopsită cu grosimea de 0,6 mm, pentru stoparea pătrunderii apei în incintă”, se precizează în anunțul de licitație. Valoarea estimată a lucrării este de aproape 249.000 de lei, sumă care include TVA, iar durata de execuție este de trei luni de la data atribuirii contractului. Ofertele pot fi depuse până pe 10 ianuarie 2017, ora 16, data limită de evaluare a ofertelor fiind 6 februarie 2017, ora 18.

Citește și: La Incuboxx nu mai e ca in frigider! Vine… caldura, via Turcia

Incuboxx are patru etaje și găzduiește 52 de spații pentru firme, birouri, săli de conferințe și de ședințe, sală de fitness, cantină, dar și un perete de escaladă în interior. A costat 17,7 milioane de lei și a fost executată de Saiftim, ca antreprenor general. De altfel, Incuboxx a fost ultima mare lucrare realizată de Saiftim SA. La câteva zile de la inaugurarea acestui centru, o societate bucureșteană a solicitat intrarea în insolvență a firmei, iar pe 6 mai 2014 Tribunalul Timiș a acceptat acțiunea. Printre acționarii Saiftim se numără fostul deputat și ministru PSD Ovidiu Brânzan, președinte al Consiliului de Administrație, și Bega Turism, a fraților Emil și Marius Cristescu, principalul acționar fiind Victor Imobiliar Business Development. Saiftim a încasat cele 17,7 milioane de lei, contravaloarea lucrării, dar a „uitat” să-și plătească cei șase subcontractori. În vara lui 2015, societatea a refuzat să efectueze lucrările de remediere solicitate de primărie.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

2 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

3 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

4 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

6 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

7 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

7 ore ago