A costat patru milioane de euro, dar, fiindcă plouă înăuntru, trebuie încă 55.000 de euro, pentru etanșeizarea fațadei de policarbonat. Este vorba despre Incuboxx, centrul IT&C de pe Circumvalațiunii, pentru care Primăria Timișoara caută acum o firmă care să intervină. Clădirea a fost construită de o societate a PSD-istului Ovidiu Brânzan și a avut probleme încă de la inaugurare.
Incuboxx a costat patru milioane de euro, bani europeni, dar, după fiecare ploaie serioasă, sunt infiltrații de apă, pentru că fațada de policarbonat nu este perfect etanșă. La inaugurarea oficială, cele mai multe laude le-a primit exact acest policarbonat multistrat care îmbracă imobilul. „Materialul este folosit la clădirile unde trebuie să existe o reducere puternică a strălucirii. Costă cam 35% din cât ar fi costat dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă. Pe interior este alb, pe afară este albastru şi este tratat împotriva razelor ultraviolete. Reduce strălucirea şi asigură o bună izolare termică. Este o clădire inovativă”, explica, la vremea respectivă, arhitectul Ioan Andreescu, autor al proiectului. Oricât de inovativă ar fi clădirea, după prima ploaie zdravănă, în Incuboxx a intrat apă. S-au făcut măsurători, proiectantul a făcut verificări și a constatat că fațada are probleme de etanșeitate.
Totul, datorită „calității” lucrării executate de societatea Saiftim, a PSD-istului Ovidiu Brânzan și a fraților Cristescu. Inițial, primăria a anunțat că va face reparațiile pe cheltuiala constructorului, folosind garanția de bună execuție. În mai 2016 însă, municipalitatea a anunțat că vrea să „achiziționeze contractul pentru lucrări de remediere a fațadei (…) prin cumpărare directă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 106.154,38 lei, sumă la care se adaugă TVA”. Procedura a fost anulată după numai o săptămână, după ce s-a ajuns la concluzia că documentația tehnică este incompletă. Acum, Primăria Timișoara a publicat pe SEAP un anunț pentru atribuirea unui contract de execuție lucrări de remediere la fațada clădirii Incuboxx. „În baza contractului vor fi executate lucrări de remediere la fațada clădirii Incuboxx, realizată în candrul proiectului «Infrastructura regională de afaceri și inovare în sectorul IT&C», prin introducerea, la partea inferioară a panourilor de policarbonat, a unui profil în formă de Z, realizat prin ambutisare din tablă de oțel prevopsită cu grosimea de 0,6 mm, pentru stoparea pătrunderii apei în incintă”, se precizează în anunțul de licitație. Valoarea estimată a lucrării este de aproape 249.000 de lei, sumă care include TVA, iar durata de execuție este de trei luni de la data atribuirii contractului. Ofertele pot fi depuse până pe 10 ianuarie 2017, ora 16, data limită de evaluare a ofertelor fiind 6 februarie 2017, ora 18.
Citește și: La Incuboxx nu mai e ca in frigider! Vine… caldura, via Turcia
Incuboxx are patru etaje și găzduiește 52 de spații pentru firme, birouri, săli de conferințe și de ședințe, sală de fitness, cantină, dar și un perete de escaladă în interior. A costat 17,7 milioane de lei și a fost executată de Saiftim, ca antreprenor general. De altfel, Incuboxx a fost ultima mare lucrare realizată de Saiftim SA. La câteva zile de la inaugurarea acestui centru, o societate bucureșteană a solicitat intrarea în insolvență a firmei, iar pe 6 mai 2014 Tribunalul Timiș a acceptat acțiunea. Printre acționarii Saiftim se numără fostul deputat și ministru PSD Ovidiu Brânzan, președinte al Consiliului de Administrație, și Bega Turism, a fraților Emil și Marius Cristescu, principalul acționar fiind Victor Imobiliar Business Development. Saiftim a încasat cele 17,7 milioane de lei, contravaloarea lucrării, dar a „uitat” să-și plătească cei șase subcontractori. În vara lui 2015, societatea a refuzat să efectueze lucrările de remediere solicitate de primărie.
Comentarii prin facebook