Categories: Primăria Timişoara

La Timisoara, unele impozite scad, altele dispar, iar taxa pe paragina are regim separat

E oficial: unele taxe și impozite vor scădea, anul viitor, la Timișoara. Nu trebuie decât să fie de acord și consilierii locali, care vor avea pe ordinea de zi a următorului plen proiectul care stabilește sumele pe care le trebuie să le plătească timișorenii către bugetele locale. Taxa pe paragină va fi reglementată separat.

Administrația Robu a finalizat hotărârea de consiliu local care stabilește taxele și impozitele pentru anul viitor. Teoretic, dacă vor fi de acord și consilierii locali, anul viitor, în buzunarele unora dintre timișoreni ar trebui să rămână ceva mai mulți bănuți. Primarul Nicolae Robu a anunțat, în luna octombrie, că impozitul pe clădiri, pentru persoane fizice, în prezent aflat la o cotă de 0,1%, va scădea la 0,08%, iar la cele nerezidențiale va coborî de la 0,6% la 0,2%. De asemenea, va fi eliminat complet impozitul pentru spectacolele de teatru, balet, operă, operetă, concerte filarmonice, filme la cinema, circ sau competiții sportive. În prezent, acesta are o cotă de 2%. Timișorenii care își plătesc impozitele anticipat, până la 31 martie 2017, vor primi, în continuare, o bonificație de 10 procente.

Anul viitor vor fi scutite de impozite, printre altele, muzeele sau casele memoriale, clădirile în care funcționează servicii sociale, clădirile restituite în baza Legii 10, cele retrocedate, cele afectate de calamități, dar și imobilele la care proprietarii au făcut, pe cheltuiala proprie, lucrări pentru creșterea performanței energetice sau au executat lucrări de reabilitare. În cazul terenurilor vor fi aplicate, de asemenea, scutiri de impozite, în situații punctuale. Vor plăti impozit 0 și posesorii de mașini hibride. Conform aceluiași proiect de HCL, vor fi eliminate taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor pentru lucrări de întreținere, reparare, conservare, consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice sau pentru lucrări care au scop reducerea riscului seismic.

Proiectul privind stabilirea impozitelor locale pentru 2017 nu prevede însă și mult discutata taxă pe paragină. Este vorba despre majorarea cu până la 500%a impozitului pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan. „Se propune ca această majorare să nu facă obiectul HCL privind impozitele si taxele locale pentru anul 2017, ci fie prevăzută în cuprinsul unei hotărâri de Consiliu local distinctă (…) prin care se vor stabili cota de majorare, procedura și condițiile în care se va aplica majorarea”, se precizează în referatul care însoțește acest proiect. Proiectul nu cuprinde nici impozitul majorat pentru terenurile agricole nelucrate. Acesta este prevăzut într-o hotărâre care a trecut prin CL în luna octombrie, deși nu este publicată încă pe site-ul PMT.

Scăderile și scutirile de impozite nu vor afecta negativ bugetul local. „Modificările nu au un impact mare în ceea ce privește încasările, noi vrem să acoperim diferențele printr-o colectare mai bună. Taxa pe spectacol a fost eliminată în ideea încurajării dezvoltării activităților culturale, în condițiile în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Anual încasam, din taxa pe spectacol, între 200.000 și 300.000 de lei”, spune Adrian Bodo, directorul Direcției Fiscale a PMT. Întregul proiect privind taxele și impozitele poate fi consultat aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

10 minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

19 minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

O oră ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

14 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

19 ore ago