Daca se vrea, se poate! De la pericol public, la bijuterie, in Piata Libertatii / FOTO

În mai 2016, doar norocul a făcut să nu se înregistreze o tragedie. În decembrie 2016, clădirea de pe care atunci au căzut, peste o terasă, bucăți întregi de ornamente și tencuială a primit o nouă față, prin efortul proprietarilor. De anul viitor însă, Primăria Timișoara va sprijini financiar astfel de lucrări.

În urmă cu jumătate de an, bucăți de tencuială și ornamente de pe clădirea de pe str. 9 Mai 1, colț cu Alecsandri, au aterizat pe terasa localului de la parter, distrugând o masă și niște scaune. Noroc că s-a întâmplat noaptea, pentru că, altfel, am fi putut asista la o adevărată tragedie. Proprietarii imobilului au reacționat, măcar în ceasul al doisprezecelea, și au trecut la reparații. Au apărut schelele și, după mai multe săptămâni de muncă, clădirea începe să fie dezvelită. Arată superb și, când va fi gata în totalitate, va oferi celor care trec prin Piața Libertății, venind dinspre strada Alba Iulia, o perspectivă radical schimbată. În acest caz, este vorba despre o investiție realizată integral din fonduri private, dar, de anul viitor, Primăria Timișoara va da drumul programului de reabilitare a clădirilor istorice.

Asta, după ce, grație unui proiect plecat chiar de la Timișoara, legea prevede acum și posibilitatea ca autoritățile locale să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. „După adoptarea de către CL Timișoara a tuturor documentelor necesare pentru pornirea programului de reabilitare a clădirilor istorice, comisia de analiză a fost constituită, iar în perioada imediat următoare Poliția Locala va notifica proprietarii în conformitate cu Legea 153, aceasta fiind o etapă obligatorie înainte de analiza dosarelor. Suntem optimiști cu privire la reacțiile pe care le-am primit până în prezent din partea proprietarilor și suntem convinși că, începând cu 2017, vom vedea cât mai multe schele pe clădirile fanion ale orașului”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

În Timișoara sunt mii de clădiri istorice, multe dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Aflate fie proprietatea unor oameni care fie nu-și permit să le întrețină, fie pur și simplu nu vor să facă asta, imobilele pot fi adevărate „arme”. Periodic, bucăți de pe fațadele acestor clădiri se desprind și cad pe trotuare. Poliția Locală a început să amendeze mai serios proprietarii care nu intervin și nu fac reparații, asta după ce, în 2015, au fost date, la acest capitol, sancțiuni în valoare de 192.000 lei. Tot în 2015, Direcția de Cultură a emis 554 avize pentru începerea lucrărilor de reabilitare la diverse imobile istorice, însă nu se știe exact câte șantiere au și început efectiv. Asta, pentru că un astfel de aviz poate fi folosit și după patru ani de la eliberare. Între timp, în centrul istoric al Timișoarei au apărut schele și pe alte clădiri, semn că unii proprietari au înțeles că e cazul să-și asume responsabilități.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

26 de minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

26 de minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

39 de minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

47 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago