Daca se vrea, se poate! De la pericol public, la bijuterie, in Piata Libertatii / FOTO

În mai 2016, doar norocul a făcut să nu se înregistreze o tragedie. În decembrie 2016, clădirea de pe care atunci au căzut, peste o terasă, bucăți întregi de ornamente și tencuială a primit o nouă față, prin efortul proprietarilor. De anul viitor însă, Primăria Timișoara va sprijini financiar astfel de lucrări.

În urmă cu jumătate de an, bucăți de tencuială și ornamente de pe clădirea de pe str. 9 Mai 1, colț cu Alecsandri, au aterizat pe terasa localului de la parter, distrugând o masă și niște scaune. Noroc că s-a întâmplat noaptea, pentru că, altfel, am fi putut asista la o adevărată tragedie. Proprietarii imobilului au reacționat, măcar în ceasul al doisprezecelea, și au trecut la reparații. Au apărut schelele și, după mai multe săptămâni de muncă, clădirea începe să fie dezvelită. Arată superb și, când va fi gata în totalitate, va oferi celor care trec prin Piața Libertății, venind dinspre strada Alba Iulia, o perspectivă radical schimbată. În acest caz, este vorba despre o investiție realizată integral din fonduri private, dar, de anul viitor, Primăria Timișoara va da drumul programului de reabilitare a clădirilor istorice.

Asta, după ce, grație unui proiect plecat chiar de la Timișoara, legea prevede acum și posibilitatea ca autoritățile locale să sprijine financiar reabilitarea clădirilor istorice aflate în proprietate privată, urmând să recupereze banii ulterior. „După adoptarea de către CL Timișoara a tuturor documentelor necesare pentru pornirea programului de reabilitare a clădirilor istorice, comisia de analiză a fost constituită, iar în perioada imediat următoare Poliția Locala va notifica proprietarii în conformitate cu Legea 153, aceasta fiind o etapă obligatorie înainte de analiza dosarelor. Suntem optimiști cu privire la reacțiile pe care le-am primit până în prezent din partea proprietarilor și suntem convinși că, începând cu 2017, vom vedea cât mai multe schele pe clădirile fanion ale orașului”, a declarat, pentru deBanat.ro, viceprimarul Dan Diaconu.

În Timișoara sunt mii de clădiri istorice, multe dintre ele fiind într-o stare avansată de degradare. Aflate fie proprietatea unor oameni care fie nu-și permit să le întrețină, fie pur și simplu nu vor să facă asta, imobilele pot fi adevărate „arme”. Periodic, bucăți de pe fațadele acestor clădiri se desprind și cad pe trotuare. Poliția Locală a început să amendeze mai serios proprietarii care nu intervin și nu fac reparații, asta după ce, în 2015, au fost date, la acest capitol, sancțiuni în valoare de 192.000 lei. Tot în 2015, Direcția de Cultură a emis 554 avize pentru începerea lucrărilor de reabilitare la diverse imobile istorice, însă nu se știe exact câte șantiere au și început efectiv. Asta, pentru că un astfel de aviz poate fi folosit și după patru ani de la eliberare. Între timp, în centrul istoric al Timișoarei au apărut schele și pe alte clădiri, semn că unii proprietari au înțeles că e cazul să-și asume responsabilități.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (decembrie 19th, 2016 at 11:06 )

O picatura intr-un ocean.

olga a spus: (decembrie 19th, 2016 at 13:38 )

Din pacate, in tot restul pietei precum si pe Alcsandri ,nu misca absolut nimic.
In special sediul defunctului PNTCD arata oribil, oribil….
Ca sa nu mai discutam de cel al defunctului PNL din Unirii…..

lia a spus: (decembrie 19th, 2016 at 14:01 )

cladirea fostului defunct PNTCD, e jale inclusiv magazinul de la parter, cladirea defunctului PNL, va fi superba cand o vor renova(dar de unde bani, cand partidul PNL se clatina), deci toata strada Alecsandri, apoi celelalte cladiri de pe strazile adiacente. Pacat de dl. fost presedinte Iliescu a facut cadou spatiile pt partide, deasemeni ale partidului pe care la condus dansul si nimic din renovare si igienizare nu s-a facut, nimic pt oras sau popor, doar pt ei, doar cladiri luate cu japca.

George Nicolae a spus: (decembrie 19th, 2016 at 18:48 )

Comercianții de la parter nu au ținut cont de stilul arhitectural al clădirii când și-au amenajat spațiile. Au măltărit zidurile cât mai simplu, au tras de-acum consacratele „termopane” și dă-i cu vânzarea. Priviți cum arată parterul față de resul clădirii! Bani să facem că restul nu mai contează… 🙁 „Orașul nu-i al nostru”…!

Corto Maltese a spus: (decembrie 19th, 2016 at 19:33 )

Prin alte părți (și mă refer aici la țările din vecinătate), cine nu-și permite să locuiască într-o astfel de clădire care necesită renovare, este somat să-și vândă apartamentul și să plece, făcând loc celor care-și permit asta. Dacă refuză să facă asta și o ține gaia mațul că ar fi dreptul lui să stea acolo și să nu contribuie la reabilitarea clădirii, apartamentul îi este scos la licitație, i se dau banii rezultați și valea! Așa s-a petrecut în Polonia, Ungaria, Cehia. Urmarea se vede cu ochiul liber, clădirile vechi sunt aproape în totalitate reabilitate în aceste țări. La noi însă, toți țiganii și asistații sociali stau în vechile clădiri ale Timișoarei și refuză orice soluție. Să cadă fațada clădirii cu totul, nu le pasă.

Ileana Crisan a spus: (decembrie 20th, 2016 at 16:04 )

Stiu cum e!
Am locuit 36 de ani pe Vasile Alecsandri la nr7 unde e gelateria italiana.
Cind cu vreo 10 ani in urma, parterul unde a functionat cantina Sfatului si ulterior a saracilor s-a vindut si au inceput renovarile,eram presedintele asociatiei de proprietari.
Casa si curtea arata jalnic!
Atunci am avut o discutie cu cel care repara parterul si am cerut firmei constructoare un deviz pentru a vedea daca ne permitem sa facem si noi reparatii tinind cont ca parterul se repara.
Am hotarit impreuna cu toti locatarii sa reparam.Am sperat ca ne vva ajuta si primaria….dar nu.Cladirea fiind istorica ,nu se platea impozit.
Primeam in fiecare an hirtie de la primarie semnata de arhitectul sef si primar.
Cel mai mult ne-aajutat totusi antreprenorul care a reparat curtea.Si totusi sumele pe care le-am platit au fost destul de considerabile daca tinem cont ca acolo erau aproape toti pensionari.Si totusi au fost si probleme dar nu cu pensionarii ci cu firmele din casa !
Ulterior a aparut in ziar o stire cum ca primaria a reparat casa….degeaba am incercat sa reclam si sa restabilesc adevarul,nimeni nu a mai dat o dezmintire…
Mai mult cind am plecat din casa a trebuit sa platesc impozit pe toti anii in care aveam hirtie ca nu se plateste pentru ca era monument istoric dar nu era cuprins in nustiu ce nomenclator.Deci,ca la noi la nimeni!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat

Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2. După ultima pauză internațională a anului, mai sunt patru jocuri de campionat până în pauza de iarnă: acasă cu CSC Șelimbăr, în deplasare la Unirea Ungheni, acasă cu CS Afumați și din nou în deplasare, la FC Voluntari. Jocul cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăvița are nevoie de puncte în meciul cu Șelimbăr
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca, iar la un moment dat, la trecerea la nivel cu calea ferată, simplă fără bariere, a intrat în coliziune cu un tren care circula dintre București înspre municipiul Timișoara. În urma impactului, din nefericire, a rezultat decesul bărbatului. În cauză,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Impact fatal! Din păcate, un nou accident mortal din cauza neatenţiei
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura „Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de Ocolire Timișoara Nord, DN6-DN69 la patru benzi de circulație”. După selecția/validarea ANAP se va stabili și data de depunere a ofertelor. Termenul de realizare al SF-ului este de 12 luni. Varianta de Ocolire Timișoara Nord a fost primul sector al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost lansată prima licitație pentru extinderea la patru benzi a Centurii Nord Timișoara
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare a vântului puternic un număr de 23 de localități din județul Timiș erau fără alimentare cu energie electrică. Președintele Consiliului Județean Timiș a solicitat intervenția cât mai rapidă a echipelor companiei de electricitate pentru remedierea deficiențelor. Vântul puternic a lăsat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor mesaje false transmise în numele instituției, utilizând adresa de e-mail stefania.neagu@anaf.re. Aceste mesaje NU sunt emise de ANAF și urmăresc să inducă în eroare destinatarii, avertizează reprezentanții Finanțelor. Mesajele false pot conține informații înșelătoare, solicitări nejustificate sau linkuri periculoase care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ANAF avertizează asupra unor noi mesaje false în numele instituției
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane de euro, cea mai mare parte bani de la Ministerul Culturii, îl locul vechiului cinema a apărut un hub cultural-cinematografic, cu două săli de vizionare, zone creative, dar și cu o grădină de vară, tot pentru proiecții, un roof –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul Cinema Studio e gata! Din 6 decembrie publicul e așteptat la proiecții de filme de cea mai bună calitate/FOTO
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot vota și în străinătate. În diaspora sunt organizate 950 de secții de votare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, secţiile fiind deschise tim de trei zile, de vineri pănă duminică Secţiile de vot din diaspora au fost deschise la ora locală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegeri prezidenţiale. S-au deschis urnele în diaspora. Aproape 5.000 de români au votat
Top