Categories: Klaus Vaterland

Radarul de pe Aradului, taxa de intrare-iesire din oras

Am preferat până acum să nu comentez utilitatea sistemului de monitorizare al traficului în Timișoara. Și asta din simplul motiv că nu pot să-mi fac o imagine completă asupra beneficiilor sau handicapului introduse de întreg ansamblul de „unde verzi” în fluidizarea traficului. Plimbând automobilul prin oraş, am prins şi liber la rând pe Take Ionescu, dar şi undă roşie pe Rebreanu. Îmi era însă mai simplu să-mi dau cu părerea dacă eram activist politic. Dacă eram lipitor de afișe liberal, atunci urlam pe aici că sistemul e mană cerească, nu alta. Dacă aș sufla în portavoce cu Alfred Simonis de la PSD, sigur afirmam că s-ar fi dublat timpul în trafic din cauza acestui sistem idiot implementat de vinovatul Nicolae Robu. Nu, nu așa vreau. Cum evit să ies cu mașina la orele de vârf, am întrebat în stânga și-n dreapta câte un mânuitor de volan, apoi câte un taximetrist neafiliat, să aflu păreri cât mai decuplate de vrajba politică. Cum era de așteptat, unii spun că e mai bine pe anumite tronsoane, iar în unele locuri blocajul e mai mare. Nuanțe, dar e posibil ca o ajustare în timp a sistemului să obișnuiască timișoreanul, iar pe viitor punctele bune să depășească numărul celor slabe.

La urma urmelor, refuz penibila teorie că cineva (Robu, în speță) a pus semafoare pentru șpagă, ca și cu bordurile lui Videanu. În primul rând pentru că acest proiect nu e rodul gândirii actualului primar, pe de altă parte prea le știm noi pe toate, cum şi când se vând semafoarele la kilogram, cum în toate există un parandărăt… Şi când e cazul, și când nu e. Dincolo de Semaforișoara, căci sistemul de monitorizare nu e numai o înlănțuire de semafoare puse bine sau amboulea, lucrarea făcută cu fonduri europene mai are și alte folosințe despre care numai de-al dracului poți spune că nu sunt în regulă. Uite, de exemplu camerele video de ce să nu fie bune? Că te-ar surprinde pe roșu? Că ai probe pentru accidentele din intersecții? A, îți pierzi intimitatea în fața unui pui de „Big Brother” pe străzile orașului? Bancuri. Atunci ce mai deranjează?

Da, radarele ar fi deranjante pentru unii. Nici aici nu văd ceva neînregulă. Calci accelerația, plătești. Oriunde în lumea asta disciplina se așază cu sancțiune aspră. Nu merge altfel, deși specialiștii vorbesc mult de tot felul de psihopedagogii fără niciun efect contructiv la nesimţitul de România. Zilele trecute, primarul Robu a anunțat că ieșirile din oraș vor avea limită de viteză de 70 km la oră, iar unda verde e setată pentru o viteză constantă de 60 km/h. Reproșându-le celor care merg cu 30 la oră că nu dau dovadă de disciplină în trafic, stricând unda verde a celorlalți. Bun, fără 30 m/h la ieșirea din oraș. Sper să fie așa și în Calea Aradului.

Nu știu cum va face Nicolae Robu treaba asta, dacă făurarul proiectului a plantat radarul fix în zona trecerii de pietoni de la Agronomie. Acolo e o trecere de pietoni în dreptul unei unități de învățământ și așa zice la codul rutier despre restricții de viteză. Ceea ce ar fi un dezastru pentru buzunarele timișorenilor cu treabă pe acolo, dar și pentru imaginea primarului. Vă închipuiţi ce ar însemna ca amenda și depunctarea să pornească de la 30 km/h în sus, cum o arată panotajul de lângă radarul fix? Ai 55 km la oră, ești anunțat că ești penalizat cu 3 puncte. Cineva care face naveta din Dumbrăvița pe centură și trece pe sub radar trebuie să știe că toată aventura asta îl costă câteva sute de lei pe zi, unul-două salarii pe lună, depinde. Cam mult pentru o taxă de intrare și ieșire din oraș. Mai scump ca la tiruri, dom’ primar. Sau poate că Nicolae Robu are senzaţia că metropola Timişoara-Arad e deja gata, iar radarul de la Agronomie e în plin centru.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

2 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

3 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

3 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

3 ore ago

Liga 3. Ghiroda, campioana seriei a 7-a, Poli a pierdut din nou cu Bihorul

Liga a 3-a a ajuns la penultima etapă, una care a mai rezolvat din necunoscutele…

4 ore ago

Sejur de şapte zile în insula Zakynthos, cu As Tour Timişoara

Agenţia As Tour Timişoara vă propune, în perioada 16-23 iunie, o vacanţă de vis, în…

8 ore ago