Categories: Cultura

Povestile tuturor cladirilor istorice din Timisoara, in curand la un click distanta

Timișoara este orașul în care se găsesc, probabil, cele mai multe imobile istorice din România, dar sunt o mulțime și în județ. În premieră națională, cei de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș vor face un „inventar” electronic al acestor clădiri.

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș lucrează, în această perioadă, la o bază electronică de date în care vor fi stocate informații despre toate imobilele istorice din județ. DJC Timiș este prima instituție de profil din țară care are o asemenea bază de date. Proiectul a costat aproximativ 16.000 de lei, bani din venituri proprii. „Ministerul Culturii are în plan, prin diverse proiecte, de multă vreme, digitizarea datelor. Nou nu am mai avut răbdare și am pus la punct acest proiect la noi în direcție. Este un instrument de lucru obligatoriu, fără de care nu mai putem fi eficienți. Arhiva noastră pe hârtie este, din cauza volumului mare, foarte greu de accesat”, spune Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.

Vestea și mai bună este că, dacă în prima fază, această bază de date va fi numai un instrument intern de lucru pentru consilierii DJC Timiș, ulterior, ea va avea o secțiune accesibilă oricui. „Este un registru electronic care oferă o evidență completă a monumentelor istorice, generează situații pe criterii de interes asupra monumentelor, facilitează trasabilitatea și istoricul fiecărui document în parte și evidențează situațiile problemă. În plus, este extrem de ușor de accesat, atât de pe dispozitivele fixe, cât și de pe tabletă sau telefon. Va fi un instrument de lucru esențial pentru specialiștii Direcției, care vor ști exact istoricul fiecărui monument în parte și ce documente s-au emis pentru el, de-a lungul timpului”, a explicat Marian Brănescu, managerul proiectului.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

15 minute ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

30 de minute ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

51 de minute ago

Alege omenește

An de an auzim de obiceiul sărbătoririi Paștelui ortodox în tradiția românească. E foarte frumos,…

4 ore ago

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

19 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

20 de ore ago