Timișoara este orașul în care se găsesc, probabil, cele mai multe imobile istorice din România, dar sunt o mulțime și în județ. În premieră națională, cei de la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș vor face un „inventar” electronic al acestor clădiri.
Direcția Județeană pentru Cultură Timiș lucrează, în această perioadă, la o bază electronică de date în care vor fi stocate informații despre toate imobilele istorice din județ. DJC Timiș este prima instituție de profil din țară care are o asemenea bază de date. Proiectul a costat aproximativ 16.000 de lei, bani din venituri proprii. „Ministerul Culturii are în plan, prin diverse proiecte, de multă vreme, digitizarea datelor. Nou nu am mai avut răbdare și am pus la punct acest proiect la noi în direcție. Este un instrument de lucru obligatoriu, fără de care nu mai putem fi eficienți. Arhiva noastră pe hârtie este, din cauza volumului mare, foarte greu de accesat”, spune Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș.
Vestea și mai bună este că, dacă în prima fază, această bază de date va fi numai un instrument intern de lucru pentru consilierii DJC Timiș, ulterior, ea va avea o secțiune accesibilă oricui. „Este un registru electronic care oferă o evidență completă a monumentelor istorice, generează situații pe criterii de interes asupra monumentelor, facilitează trasabilitatea și istoricul fiecărui document în parte și evidențează situațiile problemă. În plus, este extrem de ușor de accesat, atât de pe dispozitivele fixe, cât și de pe tabletă sau telefon. Va fi un instrument de lucru esențial pentru specialiștii Direcției, care vor ști exact istoricul fiecărui monument în parte și ce documente s-au emis pentru el, de-a lungul timpului”, a explicat Marian Brănescu, managerul proiectului.
Comentarii prin facebook