Politia Locala si-a facut temele in 2016: mai putini aurolaci, mai multe amenzi, campioni la sah si tir

Poliția Locală a tras linie după 2016 și și-a inventariat activitatea. Concluzia: mai puțină violență pe străzi, mai puțini aurolaci, muncă în trei schimburi în centrul Timișoarei, campioni la șah și la tir. Asta susțin șefii instituției, în raportul anual.

Direcţiei Poliţia Locală Timişoara funcționează cu 372 posturi, din care 22 funcţii publice de conducere, 391 funcţii publice de execuţie, un post contractual de conducere, 55 posturi contractuale de execuţie și 3 posturi contractuale de deservire. Dacă vă întrebați cum funcționează această instituție, iată și răspunsul: „Activitatea Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara în anul 2016 a avut ca repere prioritare direcţiile de acţiune şi obiectivele stabilite de dl. Primar al Municipiului Timişoara precum şi realizarea obiectivelor proprii reflectate în indicatorii de performanţă ai instituţiei stabiliţi şi aprobaţi prin HCL nr.88/2014”. Polițiștii locali au acționat atât singuri, cât și în intervenții comune alături de IPJ Timiş, Poliţia Municipiului Timişoara, IJJ Timiş şi Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timişoara. Rezultatul acestor acțiuni în comun: o diminuare cu 18% comparativ cu anul 2015 a infracţionalităţii stradale, în special la infracţiunile cu violenţă.

Punctual, polițiștii locali au efectuat exact 436 acțiuni pe linie de ordine și siguranță publică și 33, pentru depistarea câinilor fără stăpân. Un domeniu extrem de sensibil este cel al mijloacelor de transport în comun, unde timișorenii au reclamat o activitate tot mai crescută a hoților de buzunare. Agenții au făcut, pe parcursul anului trecut, 397 de controale, din care 244 în colaborare cu RATT. Oficial, s-a reușit „prin instalarea camerelor video în unele mijloace de transport în comun o mai bună supraveghere și prevenire a fenomenului contravențional și a actelor de vandalism, degradare și aducere în stare de neîntrebuințare a dotării mijloacelor de transport în comun”.

În 2016 au fost desfășurate, de asemenea, 422 acțiuni pe linie de circulație rutieră și au fost lipite de parbrizele șoferilor care au parcat aiurea nu mai puțin de 21.340 colante autoadezive. Exact 9.120 de conducători auto „specializați” în parcări în locuri nepermise au fost amendați. „Tot în perioada analizată am asigurat fluidizarea traficului rutier în zona istorică a municipiului unde se executau lucrări de reconstrucție, precum și în alte zone ale municipiului unde s-au executat lucrări de amenajare a unor străzi, trotuare, parcuri sau spații verzi totalizând un număr de 2.885 polițiști locali care au executat aceste misiuni”, mai scrie în raportul instituției. Agenții au numărat și rablele uitate pe străzile Timișoarei, fiind somați 797 de proprietari, din care 386 și-au ridicat mașinile. Polițiștii locali au în obiectul de activitate și verificarea piețelor din oraș, atât cele agro-alimentare din cartiere, cât și cele volante. Au fost controlați 3.125 comercianți și producători agricoli, iar doi dintre ei s-au ales cu interdicția de a-și mai vinde, timp de un an, marfa în Timișoara.

Exact 138 de razii care au avut ca temă prevenirea și combaterea cerșetoriei și vagabondajului, în special zona centrală și principalele intersecții din Timișoara, au desfășurat, anul trecut, polițiștii locali. „Zilnic s-a acționat pe două schimburi sau ori de câte ori a fost necesar, reușind să reducem la 820 numărul persoanelor din această categorie, din care 157 minori (…) Totodată față de 3.733 persoane am procedat la îndrumarea acestora spre locul de domiciliu (…) Au fost depistate 79 adăposturi improvizate, iar în colaborare cu Direcția de Mediu din Primăria Mun.Timișoara și SC Retim Ecologic Service SA, am procedat la demolarea și igienizarea locațiilor respective”, este notat în raport. Polițiștii locali susțin că au și o explicație pentru scăderea numărului de cerșetori: „Numărul persoanelor din această categorie a cunoscut o scădere, datorită faptului că multe persoane care au fost depistate în anul 2015 au înțeles măsurile dispuse de Direcția Poliției Locale Timișoara și nu au mai revenit în municipiul Timișoara”!

Ce au mai descoperit agenții în periplurile lor prin oraș? De exemplu, 975 terenuri virane nesalubrizate și neîngrijite și 951 rampe de gunoi ilegale. Pentru a-i prinde pe nesimțiții care aruncă deșeuri au fost organizate 1.319 „pânde și supravegheri”, fiind utilizate în acest scop camerele de supraveghere. Au fost prinse exact 116 persoane, care au fost amendate. Pe linia disciplinei în construcții și afișaj stradal au fost depistate 376 clădiri istorice în stare de degradare, o parte dintre proprietari fiind amendați. Polițiștii locali lucrează în trei schimburi în Piața Victoriei, Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, str. Mărășești, Vasile Alecsandri, Nicolae Paulescu, Eugeniu de Savoya, Augustin Pacha, Parcul Copiilor, Piața Leonardo Da Vinci și Bd. I.C Brătianu. Tot în trei schimburi se intervine și în Complexul Studențesc.

La dispeceratul Poliției Locale, care funcționează la numărul de telefon 0256/968, au sunat, anul trecut, 25.046 timișoreni. În urma reclamațiilor, s-a mers pe teren în exact 3.840 de situații, fiind înregistrate și 5.163 sesizări telefonice. Există, de asemenea, un număr scurt, 0356/913, destinat exclusiv bicicliștilor, care a fost apelat de 137 ori. La sediul Direcției Poliției Locale Timișoara au fost primite 8.833 plângeri, sesizări și reclamații scrise sau prin poșta electronică de la persoane fizice și juridice, fiind verificate și soluționate 8.786. Cele 94 de camere video amplasate în Timișoara au ajutat la identificarea a 520 fapte de natură contravențională și 8 fapte penale.

Ce mai știu să facă polițiștii locali? De exemplu, să participe la toate competițiile sportive organizate de Federația Națională a Polițiștilor Locali din România. Ei au câștigat, pentru al cincilea an la rând, locul I la tir pe echipe și individual! Tot de la Timișoara provin și campionii naționalila șah, tir cadre de comandă și tenis de masă, delegația instituției conduse de Dorel Cojan „câștigând practic tot ce se putea, aducându-și astfel aportul la creșterea prestigiului instituției și nu în ultimul rând al Timișoarei”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

3 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

4 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

4 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

5 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

5 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

5 ore ago