A lucrat timp de 40 de ani la Spitalul Județean Timișoara, unde și-a lăsat o parte din suflet, iar acum a făcut o donație de… suflet. Medicul Horia Vermeșan a lăsat Clinicii 1 Ortopedie, pe care a și condus-o timp de mai multă vreme, o adevărată colecție de artă.
Prof. univ. dr. Horia Vermeșan, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti timişoreni din domeniul medical, a donat Spitalului Judeţean Timişoara, peste 60 de piese de mobilier, instrumentar medical vechi, icoane şi picturi, toate din colecţia proprie. Tablourile se adaugă celor câteva deja existente, iar piesele vechi de tehnică medicală, plus o serie de diplome şi documente vechi restul colecției poate reprezenta startul unui viitor muzeu medical. „În străinătate am văzut că fiecare spital mare are propriul muzeu. Cred că ar fi frumos să fie un asemenea muzeu şi la Timişoara. Sunt instrumente medicale vechi, vedeţi cum arăta o diplomă de absolvent de medicină din 1935, avea sigiliu… Sunt alţii care vor continua tradiţia, meritele acestui muzeu nu sunt ale mele, sunt ale celor care vor veni, generaţiile viitoare”, a declarat Horia Vermeşan. El a donat spitalului și o bibliotecă din lemn masiv în stil baroc, câteva piese de mobilier Biedermeier, dar şi mai multe icoane semnate de pictori cunoscuţi.
Pasiunea pentru artă a profesorului Horia Vermeşan este una veche și provine din familie. „În viaţă am avut patru pasiuni: copiii, ortopedia, sportul şi arta. Toata viața mea am iubit arta. Mai mult decât atât, am donat, şi nu numai clinicii de ortopedie, ci şi Muzeului Banatului. Am considerat ca aceste lucruri nu sunt pentru o persoană și tocmai de aceea idee de a dona mi-a venit de când am început să colecţionez artă”, mai spune ortopedul. „Sunt sigur că gestul profesorului Vermeșan va fi urmat şi de alţi colegi. Donaţia include peste 60 de obiecte de artă, icoane, tablouri, cărţi, insigne, obiecte şi instrumente sanitare care au fost folosite în specialitatea de ortopedie, de-a lungul timpului, mai este o galerie de tablouri semnate de Popa’s. Este un gest de suflet și de mare, mare caracter”, a declarat, la rândul lui, Marius Craina, managerul Județean. Ioan Sporea, şeful Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie a Spitalului Judeţean Timişoara, spune că pe holurile Judeţeanului va fi amenajată o adevărată galerie de artă realizată cu opere donate. „Deşi în România nu este o tradiţie să donezi, sunt sigur că vor fi tot mai mulţi cei care vor oferi câte un tablou pentru spital. Acestea vor fi expuse şi sunt sigur că îi vor ajuta pe pacienţi să treacă peste suferinţă, prin terapia prin artă”, a declarat Sporea.
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68…