Vreți ca imobilul istoric în care locuiți să-și recapete gloria de odinioară? Vă puteți înscrie în programul Timișoara Premium Exposed City și, dacă va fi selectată, clădirea va fi restaurată pe banii unui investitor care vrea să se implice în viața comunității din care face parte.
La finalul lunii aprilie Asociatia Expose Architecture si Directia Județeana pentru Cultura Timiș, alături de Consulatul Onorific al Republicii Italiene la Timisoara, RUR-Biroul Teriorial Vest, Universitatea La Sapienza – Roma și Camera de Industrie si Comert a Italiei, au lansat Timișoara Premium Exposed City. Proiectul, o premieră pentru orașul de pe Bega, își propune ca, până în 2021, să crească numărul de clădiri restaurate. Ar fi vorba despre 20-30 de imobile din zone precum Traian, Iosefin sau Cetate, care vor fi promovate pentru a atrage finantațori, în vederea restaurării lor. Este vorba de acțiuni punctuale de tip parteneriat privat – privat, între proprietarii imobilelor și finanțatori, cu susținerea instituțiilor publice și a organizațiilor cu atribuții și responsabilități în domeniu.
Proiectul a intrat acum în etapa următoare, odată cu lansarea apelului oficial către asociațiile de proprietari din imobile istorice sau situate în zone de protecție. Acestea se pot înscrie în program și pot beneficia de restaurarea imobilelor lor din fondurile unor firme private. „Proiectul va continua atâta vreme cât există clădiri de restaurat și investitori dornici să dea bani pentru astfel de lucrări. Este un proiect pe termen lung”, spune Raluca Pescar, președintele Asociației Expose Architecture. Trebuie îndeplinite unele condiții: să existe un proiect de restaurare, inclusiv un deviz estimativ al lucrărilor, aviz din partea Comisiei de Monumente Istorice, acordul tuturor proprietarilor, iar majoritatea proprietarilor din imobil să fie privați (persoane fizice sau firme).
„Există foarte multe proiecte de restaurare deja întocmite, care au rămas doar la stadiul de proiect din cauza lipsei banilor. Chemăm asociațiile să depună dosarele care vor conține și o cerere tip cu acordul tuturor proprietarilor. Aceasta se va găsi pe platforma www.facelifttimisoara.ro. Tot aici vor fi publicate și proiectele depuse, astfel încât investitorii privați să poată aleagă clădirea în restaurarea căreia doresc să investească. Depunerea dosarului nu înseamnă însă obligatoriu și selectarea imobilului. Investitorii sunt cei care vor alege singuri din listă” , explică Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Documentația poate fi depusă la sediul DJC Timiș până pe 7 iunie. Ulterior, potențialii finanțatori și proprietarii imobilelor se vor întâlni și vor stabili în detaliu cum vor lucra.
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…