Categories: Social

Role si biciclete vs. canabis si etnobotanice. Drogurile se consuma si de la 13 ani

Distrug vieți, distrug copilării, distrug tinereți, așa că „Nu drogurilor”. Este mesajul pe care l-au transmis, duminică, zeci de tineri care au participat la un marş pe role şi biciclete. În Timiș, vârsta consumatorilor de substanțe interzise e în continuă scădere.

Câteva zeci de tineri au vrut, duminică dimineață, să atragă atenția asupra faptului că alcoolul și drogurile nu înseamnă să fii „cool”. Ei au participat la un marș de role și biciclete, organizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara, şi Clubul Rotary Timişoara Cetate, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi Poliţia Rutieră Timiş. „Suntem în plină desfășurare a evenimentului «Stop joc. Stop Drog». Este vorba despre un proiect de prevenire a consumului de droguri, prin intermediul căruia oferim alternative sănătoase de petrecere a timpului liber. Încercăm să sensibilizăm tânăra generație și să-i conștientizăm pe tineri că pot fi lideri ai generației din care fac parte în alt fel decât consumând droguri”, a declarat Adela Șlean, de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara (CRPECA).

„Este cel mai important proiect al nostru. Acest marș este parte a unei campanii pozitive pentru o viață sănătoasă. Cu cât lumea se mobilizează mai mult, cu atât rezultatele sunt mai bune. Am achiziționat acei ochelari și am început o campanie de educare a copiilor în școli, cu ajutorul ANA, cu privire la nocivitatea consumului de droguri. Vrem să mergem din școală în școală, campania durează încă doi ani, pentru a-i convinge pe copii că există alternative sănătoase și că poți să te distrezi foarte bine alături de prietenii tăi, fără să apelezi la astfel de «stimulente» extrem de dăunătoare”, spune, la rândul ei, Luminița Țundrea, cea care va prelua, în scurt timp, președinția clubului Rotary Cetate. Curioșii au testat și ochelarii speciali cumpărați de cei de la Rotary, putând vedea cu propriii ochi care sunt efectele consumului de alcool și droguri. „Eu n-aș putea conduce așa. Ești amețit, ești confuz, ai senzația că-ți fuge pământul de sub picioare. Efectiv mi s-a făcut rău. Nu înțeleg ce plăcere poți avea să te simți așa”, spunea una dintre tinerele care au testat ochelarii.

Din păcate, drogurile sunt privite de foarte mulți tineri ca o soluție de relaxare. Datele oficiale, deși nu foarte noi, sunt îngrijorătoare, iar vârsta consumatorilor de droguri este în scădere. „Suntem în plină desfășurare a unui studiu inițiat de Agenția Națională Antidrog, ale cărui rezultate vor apărea în acest an. Potrivit datelor din anii precedenți, cei mai mulți tineri consumă canabis și substanțe cu proprietăți psiho-active. Acestea produc efectele urmărite de tineri, acelea de a a fi în centrul atenției, de a socializa, de a relaționa, de a comunica, de a fi relaxați. Din păcate, numărul celor care adoptă comportamentul de consum la vârste fragede este în creștere. Sunt consumatori care sunt la gimnaziu, sunt cazuri în care debutul s-a produs la 13 ani”, mai spune reprezentantul CRPECA.

Share
Published by
Silvia Suciu

Recent Posts

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Domionic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

57 de minute ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

3 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

3 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

4 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

4 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

4 ore ago