Distrug vieți, distrug copilării, distrug tinereți, așa că „Nu drogurilor”. Este mesajul pe care l-au transmis, duminică, zeci de tineri care au participat la un marş pe role şi biciclete. În Timiș, vârsta consumatorilor de substanțe interzise e în continuă scădere.
Câteva zeci de tineri au vrut, duminică dimineață, să atragă atenția asupra faptului că alcoolul și drogurile nu înseamnă să fii „cool”. Ei au participat la un marș de role și biciclete, organizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara, şi Clubul Rotary Timişoara Cetate, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi Poliţia Rutieră Timiş. „Suntem în plină desfășurare a evenimentului «Stop joc. Stop Drog». Este vorba despre un proiect de prevenire a consumului de droguri, prin intermediul căruia oferim alternative sănătoase de petrecere a timpului liber. Încercăm să sensibilizăm tânăra generație și să-i conștientizăm pe tineri că pot fi lideri ai generației din care fac parte în alt fel decât consumând droguri”, a declarat Adela Șlean, de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara (CRPECA).
„Este cel mai important proiect al nostru. Acest marș este parte a unei campanii pozitive pentru o viață sănătoasă. Cu cât lumea se mobilizează mai mult, cu atât rezultatele sunt mai bune. Am achiziționat acei ochelari și am început o campanie de educare a copiilor în școli, cu ajutorul ANA, cu privire la nocivitatea consumului de droguri. Vrem să mergem din școală în școală, campania durează încă doi ani, pentru a-i convinge pe copii că există alternative sănătoase și că poți să te distrezi foarte bine alături de prietenii tăi, fără să apelezi la astfel de «stimulente» extrem de dăunătoare”, spune, la rândul ei, Luminița Țundrea, cea care va prelua, în scurt timp, președinția clubului Rotary Cetate. Curioșii au testat și ochelarii speciali cumpărați de cei de la Rotary, putând vedea cu propriii ochi care sunt efectele consumului de alcool și droguri. „Eu n-aș putea conduce așa. Ești amețit, ești confuz, ai senzația că-ți fuge pământul de sub picioare. Efectiv mi s-a făcut rău. Nu înțeleg ce plăcere poți avea să te simți așa”, spunea una dintre tinerele care au testat ochelarii.
Din păcate, drogurile sunt privite de foarte mulți tineri ca o soluție de relaxare. Datele oficiale, deși nu foarte noi, sunt îngrijorătoare, iar vârsta consumatorilor de droguri este în scădere. „Suntem în plină desfășurare a unui studiu inițiat de Agenția Națională Antidrog, ale cărui rezultate vor apărea în acest an. Potrivit datelor din anii precedenți, cei mai mulți tineri consumă canabis și substanțe cu proprietăți psiho-active. Acestea produc efectele urmărite de tineri, acelea de a a fi în centrul atenției, de a socializa, de a relaționa, de a comunica, de a fi relaxați. Din păcate, numărul celor care adoptă comportamentul de consum la vârste fragede este în creștere. Sunt consumatori care sunt la gimnaziu, sunt cazuri în care debutul s-a produs la 13 ani”, mai spune reprezentantul CRPECA.
Comentarii prin facebook