Categories: Economic

Firmele din Timis vor muncitori sarbi, CCIAT ii pregateste pentru cand se deschid granitele

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a făcut joi încă un pas spre deschiderea pieţei forţei de muncă din România pentru cetăţenii sârbi. A fost lansat proiectul transfrontalier de colaborare româno-sârbă, LaborNet – „Rețea pentru mobilitatea forței de muncă în zona transfrontalieră”, însă este nevoie și de implicarea guvernului.

Partenerii CCIAT în proiectul finanțat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia, sunt Camera de Comerț și Industrie a Serbiei prin Camera Regională din Districtul de Nord al Banatului Kikinda și Primăria Orașului Kikinda. Proiectul se adresează șomerilor din zonă, cu precădere persoanelor din grupurile defavorizate, companiilor care au dificultăți în găsirea forței de muncă, instituțiilor din domeniul economiei și educației. CCIAT încearcă să găsească o rezolvare pentru problemei lipsei forţei de muncă din zona de vest, prin facilitarea accesului cetăţenilor sârbi la angajarea în România. În prezent există însă numeroase bariere. Serbia nu este membru UE, iar procedurile de frontieră, birocraţia şi legislaţia fac dificilă transbordarea de muncitori de cele două părţi ale graniţei. „Sârbii vor să vină să lucreze în România, dar noi nu avem legislaţia pregătită. Camera face demersuri la guvern pentru ca acordul de securitate socială semnat între guvernele din România şi Serbia să fie implementat. Vom pregăti prin acest program cetăţenii sârbi pentru a cunoaşte legislaţia, indiferent de implementarea acelui acord”, a declarat Florica Chiriţă, director general al CCIAT. Tibor Horvath, manager de proiect din partea sârbă şi reprezentant al Camerei Regionale Kikinda, spune că ţara sa are numeroşi specialişti bine pregătiţi, iar aceştia ar putea fi utili pe piaţa forţei de muncă din zona Timişului.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago