Castelul Huniade rămâne, nu se știe până când, o imagine terifiantă pentru centrul Capitalei Culturale Europene. Șantierul a început acum 11 ani, nu e gata și nimeni nu poate spune când va fi. Expertiza anunțată în luna aprilie nici măcar n-a început, pentru că nu vrea nimeni s-o facă, susțin cei de la CJ. Salvarea ar putea veni de la Ministerul Culturii.
Consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade, lucrare începută, oricât de incredibil ar părea, în 2006 ar trebui, cel puțin teoretic, să fie gata. Ultima recepție ar fi trebuit făcută în decembrie 2016, a fost amânată până în ianuarie 2017, n-a fost făcută nici până acum și, la cum arată lucrurile, pe Bega va mai curge foarte multă apă. În aprilie 2017, reprezentanții CJ Timiș anunțau că se va face o expertiză care să pună capăt tuturor speculațiilor legate de starea castelului, de lucrările făcute și de distrugerile din interior. „În decembrie 2016, constructorul ne-a notificat terminarea lucrărilor. S-a decis, de către majoritatea membrilor comisiei, semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani. Recomandările comisiei sunt elaborarea unei expertize tehnice, clarificarea valorii lucrărilor real executate și luarea măsurilor de conservare realizate”, spunea vicepreședintele Roxana Iliescu.
Când va fi făcută expertiza e greu de spus. Trei luni de la acea declarație, CJ nici măcar nu are contract cu vreo firmă. Situația este complicată, recunoaște acum președintele CJ, Călin Dobra. „Nu este contractată o firmă. Expertiza este scoasă la licitație, așteptăm să vină doritorii. Din păcate, am anumite semnale nu prea plăcute, conform cărora nu prea vrea nimeni să se înhame la o astfel de expertiză. Castelul Huniade este monument istoric de clasă A și presupune o muncă foarte amănunțită. Ținând cont de faptul că, de-a lungul timpului, s-a tot lucrat acolo, situația este foarte delicată. Sper să-i dăm de cap”, a declarat, pentru deBanat.ro, Dobra. Fără expertiză nu se poate. „Sper să vină totuși un specialist care să facă expertiza. Acesta este obligatorie pentru a ști ce trebuie să facem mai departe”, mai spune șeful CJ. Dobra admite, pe de altă parte, că nu se mai poate așa, Castelul Huniade fiind cea mai importantă clădire istorică din Timișoara. „Nu vom mai aștepta foarte mult să facem această expertiză. Voi începe să fac demersuri la Ministerul Culturii, pentru a găsi o altă soluție”, a precizat acesta, fără a oferi însă detalii.
În 2006, lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au început pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Proiectul inițial a avut probleme, iar în ziduri au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, șantierul fiind reluat în septembrie 2016, după o pauză de aproximativ jumătate de an.După lucrările de consolidare ar trebui să înceapă cele de recondiționare, însă acestea depind de expertiza estimată să dureze două luni din momentul semnării contractului. Recent, primarul Nicolae Robu a declarat că vrea să ceară de la CJ Timiș Castelul Huniade. Între timp, turiștii străini care ajung la Timișoara fotografiază, cu figuri uimite, semiruina de lux din centrul orașului…
SCM USV Timişoara nu a pierdut timp odată cu finalul sezonului competiţional. Campioana ţării la…
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…