Nimeni nu vrea sa faca expertiza la Castelul Huniade! Cladirea de 700 de ani se distruge pe zi ce trece

Castelul Huniade rămâne, nu se știe până când, o imagine terifiantă pentru centrul Capitalei Culturale Europene. Șantierul a început acum 11 ani, nu e gata și nimeni nu poate spune când va fi. Expertiza anunțată în luna aprilie nici măcar n-a început, pentru că nu vrea nimeni s-o facă, susțin cei de la CJ. Salvarea ar putea veni de la Ministerul Culturii.

Consolidarea părții de nord-vest a Castelului Huniade, lucrare începută, oricât de incredibil ar părea, în 2006 ar trebui, cel puțin teoretic, să fie gata. Ultima recepție ar fi trebuit făcută în decembrie 2016, a fost amânată până în ianuarie 2017, n-a fost făcută nici până acum și, la cum arată lucrurile, pe Bega va mai curge foarte multă apă. În aprilie 2017, reprezentanții CJ Timiș anunțau că se va face o expertiză care să pună capăt tuturor speculațiilor legate de starea castelului, de lucrările făcute și de distrugerile din interior. „În decembrie 2016, constructorul ne-a notificat terminarea lucrărilor. S-a decis, de către majoritatea membrilor comisiei, semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani. Recomandările comisiei sunt elaborarea unei expertize tehnice, clarificarea valorii lucrărilor real executate și luarea măsurilor de conservare realizate”, spunea vicepreședintele Roxana Iliescu.

Când va fi făcută expertiza e greu de spus. Trei luni de la acea declarație, CJ nici măcar nu are contract cu vreo firmă. Situația este complicată, recunoaște acum președintele CJ, Călin Dobra. „Nu este contractată o firmă. Expertiza este scoasă la licitație, așteptăm să vină doritorii. Din păcate, am anumite semnale nu prea plăcute, conform cărora nu prea vrea nimeni să se înhame la o astfel de expertiză. Castelul Huniade este monument istoric de clasă A și presupune o muncă foarte amănunțită. Ținând cont de faptul că, de-a lungul timpului, s-a tot lucrat acolo, situația este foarte delicată. Sper să-i dăm de cap”, a declarat, pentru deBanat.ro, Dobra. Fără expertiză nu se poate. „Sper să vină totuși un specialist care să facă expertiza. Acesta este obligatorie pentru a ști ce trebuie să facem mai departe”, mai spune șeful CJ. Dobra admite, pe de altă parte, că nu se mai poate așa, Castelul Huniade fiind cea mai importantă clădire istorică din Timișoara. „Nu vom mai aștepta foarte mult să facem această expertiză. Voi începe să fac demersuri la Ministerul Culturii, pentru a găsi o altă soluție”, a precizat acesta, fără a oferi însă detalii.

În 2006, lucrările de consolidare a aripii de nord-vest de la Castelul Huniade au început pe un proiect finanțat din banii CJ Timiș, în total aproximativ 12 milioane de lei. Proiectul inițial a avut probleme, iar în ziduri au început să apară fisuri. Lucrările s-au oprit, a fost nevoie de refacerea documentaţiei, constructorul a vrut să facă lucrări suplimentare, a cerut mai mulţi bani, iar CJ Timiș a refuzat. A urmat un proces care a durat trei ani, astfel că, până în 2010, nu s-a muncit. Lucrările au fost reluate, apoi s-au oprit din nou în 2013, iar de la începutul lui 2015 s-a lucrat din nou. În iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat ca afară, șantierul fiind reluat în septembrie 2016, după o pauză de aproximativ jumătate de an.După lucrările de consolidare ar trebui să înceapă cele de recondiționare, însă acestea depind de expertiza estimată să dureze două luni din momentul semnării contractului. Recent, primarul Nicolae Robu a declarat că vrea să ceară de la CJ Timiș Castelul Huniade. Între timp, turiștii străini care ajung la Timișoara fotografiază, cu figuri uimite, semiruina de lux din centrul orașului…

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Georgiana a spus: (iulie 21st, 2017 at 13:18 )

E incredibil cum și-au bătut joc de acest castel! Uneori au și maghiarii-germanii dreptate: românii nu sunt în stare nici măcar să întrețină ce au clădit ei, d’apoi să construiască ceva nou și elegant. (exemlele super-negative binecunoscute: teatrul și gara de nord, două catastrofe, la foarte mică distanță e modexul, o grosolănie fără nicio legătură cu arhitectura din jur, asta în timp ce liceele din zonă cad din picioare).

Emil a spus: (iulie 21st, 2017 at 19:38 )

S-a întâmplat să fiu prin apropierea castelului Huniade când un grup mic de turiști germani s-a oprit acolo să caște gura la halul în care arată monumentul istoric. Cineva dintre ei a zis: „Românii ăștia nu sunt în stare să întrețină clădirile din acest oraș care ar putea arăta magnific. Uitați-vă la acest castel în ce hal l-au adus. Peste trei ani se va prăbuși iar lor puțin le va păsa.” Omul a mai adăugat că ne batem joc de trecut și popoarele care fac asta vor ieși din istorie. Castelul a înfruntat secolele, a suferit mari stricăciuni, a fost refăcut, iar acum piere din cauza nepăsării, prostiei, nepriceperii și indolenței contemporanilor noștri. Pe undeva se văd și rezultatele discriminării Timișoarei la împărțirea banilor de către București. Dacă această cldire se afla în Teleorman, sau Giurgiu se primeau imediat bani pentru refacerea sa. Dacă lucrurile vor continua, această clădire extraordinară se va prăbuși. Nu-i nimic, o să facă Robu acolo o „parcare frumoasă”. Nu-i așa, băi, Lae?

Gelu a spus: (iulie 21st, 2017 at 21:28 )

Emil tin sa iti spun ca esti ingust la minte. Cladirea apartine CJTimis si nu are legatura cu „Lae”. Nu e vina Ministerului sau lui Draknea ca aici de 11 ani se arunca bani si nu se face nimic. Nu e o avere pt bugetul judetului sa termine al palat. Mai lasa victimizarea si vezi cati bani s-au bagat fara rezultat in 11 ani.

Miclaus a spus: (iulie 22nd, 2017 at 09:22 )

Gelu Antigelu are dreptate. Daramarea castelului a inceput pe vremea printzului Ostaficiuc, a continuat pe vremea baronului Bojin si se va prabusi sub presedentia lui Dobra, cel mai penibil pesedist din Banat.

vasalie a spus: (iulie 22nd, 2017 at 22:15 )

Lasati ba, ca vine Ilas si-l face!

Vasalie a spus: (iulie 22nd, 2017 at 22:23 )

Lasati ca vine Ilas si-l va termina in careva zile!

anteconbega a spus: (iulie 24th, 2017 at 08:27 )

Un avocat de Bucureşti şi un profesor de sport de Lugoj se ocupă de simbolulul istoric şi cultural al Banatului istoric. Stăm bine, iar sinceritatea umilitoare a celor doi e debordantă. Dra Escu aşteaptă cu sufletul la gură, pâlpâind ca o candelă, „semnarea unui proces-verbal de amânare a recepției și efectuarea unei expertize care poate să ne facă o evaluare a lucrărilor executate în cei 10 ani.”
Mirobolantul Ionel Dobra, recordmen olimpic la prepararea stufatului, o pune pe dra R. cu curuleţul pe pământ în chestiunea neaşteptatei expertize: „Nu este contractată (nici) o firmă. Expertiza este scoasă la licitație, așteptăm să vină doritorii (sic!). Din păcate, am anumite semnale nu prea plăcute, conform cărora nu prea vrea nimeni să se înhame la o astfel de expertiză.”
Judeţul Timiş se află pe mâini bune: nu ştie stânga ce face dreapta.

Miclaus a spus: (iulie 31st, 2017 at 13:59 )

Tandemul Iliescu-Dobra e mai mult decat penibil. E chiar prostesc!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top