Categories: EconomicUltima ora

Oua cu pesticide, descoperite in judetul Timis. Ele nu au ajuns in comert

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare Timiş au sechestrat 1.000 de kg de gălbenuş de ou lichid, contaminat cu Fipronil, provenit din Germania! Produsele nu au ajuns să fie vândute pe piața românească. Milioane de ouă au fost retrase din magazinele din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia, de teamă că ar putea fi contaminate cu insecticid.

„Lotul respectiv a fost reţinut în depozitul unităţii unde fusese distribuit, nicio cantitate din acest produs nu a ajuns la comercializare. Cele 1.000 de kg vor fi neutralizate prin incinerare. Toate structurile teritoriale judeţene sunt în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil”, a anunțat, joi, Agenția Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Comisia Europeană a transmis tuturor statelor membre recomandarea de a fi „vigilente în ceea ce priveşte produsele utilizate pentru controlul acarianului roşu în unităţile de păsări pentru a se asigura că nu au loc tratamente cu substanţe neautorizate”. ANSVSA monitorizează atent situaţia. „Între ANSVSA şi reprezentaţii asociaţiilor crescătorilor de păsări din ţara noastră există un permanent schimb de informaţii privind evoluţia, la nivel european, a situaţiei ouălor contaminate cu Fipronil”, adaugă ANSVSA, care face deja controale în fermele de păsări. Între timp, în Europa, milioane de ouă au fost retrase din magazinele din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia, de teamă că ar putea fi contaminate cu insecticid. Conform presei din Occident, sursa contaminării ar fi un detergent produs în Belgia, folosit pentru dezinfectarea crescătoriilor de păsări şi în care ar fi fost amestecat ilegal insecticid. Acest produs toxic ar fi fost cumpărat din România.

Fipronil este un insecticid pentru uz larg, care aparține familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpușele, termitele, coropișnițele, gărgărițele și alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca și substanță antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

4 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

7 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

8 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

9 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

9 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

11 ore ago