Categories: Partide

La Cluj se poate. Cand vom avea si la Timisoara buget participativ?

Administrația locală din Timișoara nu știe problemele orașului și, deci, nu le poate rezolva eficient. Este concluzia unui studiu sociologic pe baza căruia filiala locală a USR invită primăria să ia exemplul Clujului și să pună în aplicare conceptul de buget participativ. Cetățenii ar putea propune proiecte care să fie finanțate și puse în practică.

În noiembrie 2016, Universitatea de Vest a efectuat un studiu sociologic pe 1.200 de oameni, care locuiesc în toate cele 23 de cartiere ale orașului. Acesta a arătat o situație nu foarte convenabilă pentru primărie: majoritatea timișorenilor cred că autorităţile locale nu cunosc problemele reale ale oraşului şi nu le rezolvă în mod eficient. Cei de la USR Timișoara propune o soluție care ar putea face lucrurile să se schimbe, și anume implementarea conceptului de Buget Participativ (BP). Iniţiat în urmă cu 15 ani în Brazilia, bugetul participativ este un instrument adoptat cu succes de peste 1.000 oraşe din întreaga lume, printre care Paris, Londra, Berlin sau Lisabona. În România va fi utilizat în premieră în Cluj-Napoca. Acest concept presupune alocarea unui procent din bugetul oraşului pentru finanţarea unor proiecte propuse de societatea civilă, a căror fezabilitate este verificată de administraţia locală. Cetățenii vor fi apoi cei care vor alege proiectele pe care le consideră cu adevărat importante pentru comunitatea în care trăiesc.

„Prin implementarea bugetului participativ, cetățenii pot decide în mod activ cum se vor cheltui o parte din banii publici. În același timp, într-un sens mai larg, ei sunt invitați la o participare activă la guvernarea orașului, putând decide prioritățile de investiții pe cartiere. Pentru ca Timişoara, un oraş care a fost întotdeauna în avangarda modernităţii în România, să beneficieze de acest instrument, trebuie ca administraţia să accepte această propunere prin adoptarea, reglementarea şi implementarea administrativă a bugetului participativ, iar timişorenii să vină către administraţie, prin solicitarea şi susţinerea implementarii bugetului participativ în prima fază, respectiv prin depunerea de propuneri de proiecte şi prin implicarea în procesul de votare în faza următoare”, spune Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara. A fost creată de curând și o pagină de Facebook, al cărei rol este să le explice timișorenilor acest concept. USR Timișoara vrea să organizeze, de asemenea, și o dezbatere publică pe acesta temă, la care vor fi invitate autoritățile locale.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

După victoria din Giuleşti, Lugojul vrea puncte şi în meciul cu CSM Constanţa

La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…

3 minute ago

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

O oră ago

Tradiţii păstrate! Mândru că mi-s bănăţan, un concurs ce creşte în valoare de la an la an/FOTO

Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…

2 ore ago

Vă puteți schimba cartea de identitate chiar și în ziua alegerilor

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…

2 ore ago

Timișoara vrea să preia o parte din Calea Urseni, în vederea modernizării

O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…

2 ore ago

Sunt restricții pe A1, în zona Margina – Traian Vuia

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…

3 ore ago