Gigacaloria se scumpeste, facturile nu cresc. Subventie suplimentara de 10 milioane de lei catre Colterm

Timișorenii racordați la sistemul centralizat de termoficare nu vor plăti mai mult pentru căldură. Consilierii locali au votat marți creșterea prețului la gigacalorie, dar și o subvenție suplimentară de 10 milioane de lei, care se adaugă celor peste 45 de milioane lei, sumă prevăzută deja în bugetul Colterm pe 2017.

Prețul gazelor naturale va crește de la 1 noiembrie, așa că în plenul de marți, 17 octombrie, consilierii locali au avut pe ordinea de zi un proiect confrom căruia prețul de producție al gigacaloriei crește de la 374,26 lei/Gcal, sumă care include TVA, la 398,49 lei/Gcal, inclusiv TVA. Prețul facturat populației rămâne 242 lei/Gcal, inclusiv TVA. Asta înseamnă că diferența dintre prețul de producție și cel de facturare este acoperită de subvenții de la bugetul local. Până acum, era vorba de 132 lei, sumă care va crește, de la 1 noiembrie, la 156 lei. „Subvenția actuală este de 132 de lei, se propune creșterea subvenției la 156 de lei, astfel încât prețul gigacaloriei la cetățeni să rămână neschimbat, adică 242 de lei. Subvenția anuală ar crește cu aproximativ 10 milioane. Se vorbește, după cum știm, de scăderea TVA la 5% de la 1 ianuarie. Dacă se va întâmpla, și eu sper să se întâmple, se compensează creșterea subvenției pe care noi trebuie să o acordăm de la bugetul local”, a declarat Nicolae Robu, în plen. Respectiva subvenție este pentru o perioadă de un an.

Conform acestuia, Colterm merge spre vine și a fost lăudată chiar de la București, de la nivelul guvernului. Problema sunt datoriile istorice. „Colterm a făcut eforturi foarte mari pentru eficientizare în acești ani. Dacă facem diferența venituri-cheltuieli și lăsăm la o parte pietrele de moară care încă atârnă pe picioarele Colterm, compania este pe profit. De altfel, ministrul de resort a și lăudat Coltermul, spunând că la Timișoara, prin măsurile luate, s-a ajuns la eficientizare, drept urmare nu sunt valabile explicațiile altora că e o banalitate ca aceste companii să lucreze pe pierdere. Avem încă multe de tras și, din păcate, băncile nu ne dau credit. Din păcate, nici guvernul nu vine să mai ajute aceste datorii în privința datoriilor istorice. E o vină istorică, în timp s-au cumulat aceste datorii, nu e nici vina managementului local. Ar trebui să se facă o intervenție, consider eu, pentru a da o șansă acestor companii să plece în condiții corecte, nu cu pierderi de moară atârnate. Eu zic că putem să aprobăm”, a continuat edilul.

Consilierul independent Adrian Orza a vrut să știe ce se va întâmpla în momentul în care nu vor mai putea fi acordate subvenții. „Este un anumit grafic de retragere a subvenției. Graficul nu s-a respectat. Eu cred că România trebuie să stea în picioare, nu în genunchi, în fața forurilor europene. Acolo unde există interes pentru țările cele mai puternice ale UE se plătește subvenție. Mă refer la agricultură, unde este interes să se plătească subvenție se plătește. România trebuie să pună piciorul în prag, să spună că este hotărârea noastră de a subvenționa termoficarea. La ora actuală încă avem circa 65.000 de abonați. Închipuiți-vă că vor apărea 65.000 de centrale termice proprii. Păi ne expunem ca securitate cumplit (…) Dacă s-ar majora prețul, s-ar produce debranșări care ar conduce la trecerea sub pragul critic de la care începând termoficarea centralizată poate fi eficientă. Colterm e cu o anumită dotare tehnică, cu utilaje, echipamente care merg eficient dacă numărul de abonați este pe un anumit prag. Altminteri, inevitabil s-ar treceri pe pierderi. Cine le-ar suporta? Pur și simplu s-ar închide compania și s-ar trece la variantele alternative, care nu sunt multe”, a explicat Nicolae Robu. Proiectul a trecut, cu 20 de voturi pentru. Bugetul pe 2017 al Colterm, fundamentat pe un preț de producție al gigacaloriei de 374,26 lei/Gcal, inclusiv TVA, respectiv un preț de facturare către populaţie de 242 lei/Gcal, cu tot cu TVA, prevedea subvenții de la bugetul local de 45,254 milioane de lei.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

3 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

8 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago