La doi ani de la tragedia de la Colectiv, de facilitățile pentu îngrijirea marilor arși au rămas doar promisiunile. La Spitalul Județean Timișoara au fost finalizate, încă de anul trecut, trei din cele cinci saloane ale Centrului de Mari Arși. O investiție de 900.000 de euro stă nefolosită, pentru că Ministerul Sănătății n-a fost în stare să cumpere încă aparatura.
Centrul de Mari Arși din Timișoara există numai pe hârtie. La finele anului 2016 au fost inaugurate trei saloane destinate acestui centru, în care CJ Timiș a investit 900.000 de euro. În 2017 au fost alocate, de asemenea, fondurile necesare pentru construirea celorlalte două saloane pentru pacienți cu arsuri grave. Sună bine, dar cruda realitate este că, de aproape un an, trei saloane „ca-n Germania” stau goale. Ministerul Sănătății nu a reușit să achiziționeze aparatura pe care le-a promis-o medicilor de la Timișoara. În urmă cu aproape 2 săptămâni, pe ministrul Florian Bodog nu-l durea gura să facă noi promisiuni. „În ţară vor fi centre (de mari arși – n.r.) la Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi. Iaşi şi Timişoara au o situaţie mai bună. În Timişoara sunt deja câteva boxe de arşi, care vor fi dotate. Parţial, am pornit procedura pentru dotarea cu aparatură a centrelor din Iaşi şi Timişoara, pe program de Bancă Mondială. Sperăm ca până la sfârşitul anului, primele echipamente să fie deja prezente acolo”, spunea Bodog.
30 octombrie 2015. Un concert susţinut în clubul Colectiv din București de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”, s-a terminat tragic. În două minute, un incendiu devastator a schimbat pentru totdeauna destinele câtorva sute de oameni. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit acelei nopți cumplite. 27 de tineri au murit chiar în acea noapte, iar 37 au sfârșit ulterior în spitale din București și din străinătate. Ultima victimă a fost un tânăr de 35 de ani care și-a pus capăt zilelor în vara lui 2017, nereușind să-și revină după moartea prietenei sale.
Echipamentele despre care vorbește acesta au urma să doteze compartimentul ATI. „Aparatele pentru Terapie Intensivă vor fi livrate până la sfârșitul anului. Licitația desfășurată de Ministerul Sănătății a fost finalizată și urmează, conform cerințelor de la Chirurgie Plastică, să fie distribuite. Pentru aparatura specifică pacientului cu arsuri grave s-a înaintat Ministerului Sănătății caietul de sarcini și va începe licitația. Valoarea totală a aparaturii, estimată de colegii de la Casa Austria, este în jur de 17 milioane de lei”, spune dr. Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara. Personalul pentru Centrul de Mari Arși, în jur de 40 de medici, asistente, infirmiere, kinetoterapeuți, brancardieri, este angajat și lucrează, momentan, la Chirurgie Plastic și ATI. Centrul de Mari Arși de la Timișoara ar putea fi funcțional la jumătatea anului viitor.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…