Categories: Economic

La Timisoara, apartamentele vechi sunt in continuare mai scumpe decat cele noi

Zona unde sunt construite, numărul mare de unităţi locative nou construite, conectarea slabă a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pieţei: toate acestea fac preţurile apartamentelor vechi să fie mai mari decât cele ale apartamentelor noi.

Keys


În marile orașe ale țării, acolo unde oferta de locuințe noi este cea mai consistentă, paradoxul prețurilor persistă, arată o analiză realizată de Imobiliare.ro. Prețurile apartamentelor vechi sunt foarte apropiate și, în unele cazuri, chiar mai ridicate decât cele ale unităților locative construite în ultimii ani. Această situație poate avea mai multe cauze, spun reprezentanţii portalului: localizarea mai puțin favorabilă a blocurilor noi față de cele mai vechi (chiar în cadrul acelorași zone); presiunea exercitată asupra prețurilor de numărul mare de locuințe noi disponibile spre vânzare și, nu în ultimul rând, conectarea mai slabă a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pieței (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi). Timişoara, spre deosebire de alte oraşe mari, are o particularitate, şi anume că există o plajă restrânsă în care variază prețurile locuințelor, fie ele vechi sau noi, fapt ilustrat de cele câteva zone incluse în analiză.

Astfel, deși pretențiile vânzătorilor se situează în toate cazurile peste pragul de 1.000 de euro / mp util, acestea nu depășesc valoarea de 1.150 de euro / mp util. Este evident că locuințele vechi și cele noi vor fi foarte apropiate ca preț, alternând în balanța cele mai ieftine/cele mai scumpe, însă la diferențe foarte mici. În zonele centrale sau semicentrale, precum Medicină, Take Ionescu, Punctele Cardinale, preturile ajung în jurul valorii de 1.500 de euro/mp, în multe cazuri apartamentele vechi fiind mai scumpe decât cele noi. În Calea Aradului, preţul este de 1.103 euro/mp apartamente vechi şi 1.141 euro apartamente noi; în Girocului – 1.083 euro/mp apartamente vechi şi 1.038 euro/mp apartamente noi; în Braytim – 1.065 euro/mp apartamente vechi şi 1.100 euro/mp apartamente noi, în Lipovei – 1.076 euro/mp apartamente vechi şi 1.061 euro/mp aparamente noi.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

52 de minute ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

57 de minute ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

O oră ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

O oră ago

Tech Talks by UPT – „AI for Humanity” a ajuns la final. Un eveniment de excepţie cu un succes răsunător

Unul din cele mai aşteptate şi memorabile evenimente organizate sub tutela UPT a ajuns la…

2 ore ago